Kószó Péter: Márki-Zay az országot is úgy összeugrasztaná, mint ahogy azt Vásárhellyel tette!

Az önkormányzati képviselő szerint ez az igazi katasztrófa, hogy a vásárhelyi polgármester olyan megosztottá tette a várost, hogy annak családi, baráti kapcsolatok látják a kárát. Hegedűs Zoltán Fidesz-frakcióvezető fogadóórájának vasárnap esti vendégei Kószó Péter és Cseri Tamás voltak.

Az első téma az volt, hogy Márki-Zay Péter polgármester a napokban három pert is elvesztett jogerősen. Ezek közül az egyik a kórházper volt, és az ítélet szerint a polgármesternek 800 ezer forintot kell fizetnie az egészségügyi intézménynek azért, mert megsértette a jó hírnevét. Kószó Péter szerint a városvezető kijelentései a gyalázat kategóriájába tartoznak. – Márki-Zay Péter Amerikában lakott a családjával, amikor mi 2007 februárjában 15-20 ezer vásárhelyivel közösen megmentettük a kórházat a Gyurcsány-kormány által tervezett bezárástól. A Fidesz-kormány alatt pedig 5,5 milliárd forint érkezett az intézmény fejlesztésére, ezért az nyugat-európai színvonalúvá vált – fejtette ki a képviselő, aki szerint a polgármester a 800 ezer forintos sérelemdíjnál jóval nagyobb büntetést érdemelt volna.

Hegedűs Zoltán megemlítette, a polgármester a Facebookon gyűjtést indított azért, hogy a támogatói pénzt adhassanak a büntetéseinek kifizetéséhez. A fogadóórán elhangzott: ez nem vall felelősségteljes gondolkozásra, továbbá ha összejön a szükséges összeg, Márki-Zay Péter semmit nem fog tanulni az esetekből, és a jövőben ismét valótlanságokat állít majd.

A Magyar Államkincstár felfüggesztette a vásárhelyi önkormányzat finanszírozását, mivel a polgármesteri hivatal nem tudta tartani a határidőket a tavalyi állami támogatások elszámolásával kapcsolatban. A városháza hackertámadásokra hivatkozik, a pénteki rendkívüli közgyűlésen azonban egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot. Míg a jegyző szerint március 27-én helyreállt az informatikai rendszer, addig a közgazdasági iroda vezetője azt mondta, április 13-ig nem tudtak megfelelően dolgozni – hívták fel a figyelmet a képviselők.

Szintén a héten derült ki, hogy a vásárhelyi önkormányzat egy havi 4 millió és egy havi 9 millió forintos szerződést kötött az informatikai rendszer karbantartására. Előbbi esetében egy vállalkozó hetente egy napot tölt Vásárhelyen, azaz egy alkalommal egymillió forintot keres, amire korábban nem volt példa a hivatalnál. Ráadásul mindkét szerződés egy személyhez kötődik, aki az egyik vállalatban tulajdonos, a másikban projektmenedzser.

Hegedűs Zoltán elmondta, mivel az önkormányzat nem tett feljelentést a rendőrségen a hackertámadások miatt, ezért a Fidesz-frakció megtette a szükséges lépéseket. Továbbá mivel a két szerződés meglehetősen gyanús, ezért a párt helyi szervezete hétfő délután 4 óráig adott határidőt Márki-Zay Péternek, hogy mutassa be a képviselőknek ezeket a dokumentumokat. Erre azért van szükség, mert a pénteki közgyűlésen a polgármester Hegedűs Zoltán kérésére nem adta ki a ezeket, ezért a frakció úgy véli, a városvezetőnek takargatnivalója van az ügyben.

Cseri Tamás hangsúlyozta: jól mutatja a polgármesteri hivatal színvonalát, hogy míg korábban az ott dolgozók 80 százalékának volt felsőfokú végzettsége, addig ez a szám mára 50-re csökkent. Ez pedig elég rossz arány egy megyei jogú város esetében.

Kószó Péter szerint viszont az az igazi katasztrófa, ahogy a polgármester a támogatóit összeugrasztotta a Fidesz-szimpatizánsokkal, ezzel ugyanis családok, barátok között okoz feszültséget. – Ha tehetné, az egész országgal ezt tenné, mint Vásárhellyel – jegyezte meg a képviselő.

A fogadóórán még számos témát tárgyaltak a városatyák. Például arról, hogy Márki-Zay Péter egy váci fórumon azt mondta, nem életcélja a polgármesterség, illetve arról is, hogy a polgármester támogatói plakátokat rongáltak a városban.

Végül a május 26-i európai parlamenti választás fontosságát hangsúlyozták a politikusok.