Soros György

Az amerikai milliárdos spekuláns újabb frontot nyitott a katolikus-nemzeti hagyományokkal és irányvonallal szemben. Lengyelországi manőverét több hatóság is vizsgálja a kormánypárti képviselők jelzése alapján.

A jobboldali újságírók és politikusok körében komoly visszatetszést keltett és felháborodást váltott ki Soros György legújabb, a Visegrádi Négyek, pontosabban Lengyelország elleni húzása. A bevándorláspárti amerikai spekuláns csehországi érdekeltségén, az SFS Ventures-ön keresztül – ez az American Fund Media Development Investment Fund tulajdonában van, amelynek befektetője többek között a Soros György által alapított és fenntartott Nyílt Társadalom Alapítvány – ugyanis felvásárolta a második legnagyobb lengyel rádióállomásnak számító Radio Zetet, valamint a több vidéki rádióállomást is magáénak tudó Eurozet rádiócsoport többségi tulajdonát, azaz részvényeinek 60 százalékát, amivel durván beavatkozott a lengyel médiapiaci folyamatokba. Vagyis létrehozta médiabirodalmának lengyelországi zászlóshajóját.

Szakértők szerint Soros György nyomást akar gyakorolni a konzervatív lengyel politikusokra az európai parlamenti választás előtt azzal, hogy fennhatósága alá vonta az egyik vezető lengyel sajtóorgánumot.

A spekuláns által támogatott civil szervezetek évek óta harcolnak a katolikus-nemzeti hagyományokkal szemben globalista, liberális alapon

– írja a Gazeta Wyborcza című lap Marzena Nykielt, a wPolityce hírportál újságíróját idézve.

Az újság megjegyzi, a jobboldali lengyel kormány szóvivője, Beata Mazurek Nykiel fent említett cikkének Twitter-megosztásával aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ha Soros és köre megszerez és átvesz bizonyos független sajtóorgánumokat, azzal búcsút lehet inteni a lengyel médiapiac egyensúlyi állapotának.

Soros lengyelországi manőverét a gyakorlatilag döntésképtelenné vált kisebbségi tulajdonos, valamint a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek panaszára több hatóság, így többek között az Országos Műsorszolgáltatási Tanács és a Verseny- és Fogyasztóvédelmi Hivatal, valamint a lengyel kormányzat is vizsgálja.

A PiS korábban úgy nyilatkozott az ügylet kapcsán: az államnak minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy tőzsdespekulánsok befolyásának erősödését ne engedjék a médiapiacon. Ennek érdekében a lengyel államnak nagyobb mértékben kell tulajdonosnak lennie ebben a szektorban.