Márki-Zay Péter

Vásárhely celeb polgármestere bejelentette, néhány héten belül a balliberális Kész Zoltánnal Washingtonba utazik, ahol a Mindenki Magyarországa Mozgalom számára szeretne támogatást szerezni. Állítása szerint „külhoni és hazai magyarok” dobták össze a méregdrága amerikai kampányút költségeit. Facebook-prédákációjában egyébként végeláthatatlan hosszúsággal sorolta, miért nem ő a hibás.

Ismét átlépi a határokat Márki-Zay Péter nagypolitikai road show-ja. Korábban többször beszámoltunk róla, a legújabb ellenzéki alakulat, a Mindenki Magyarországa Mozgalom élén álló pártelnök-polgármester tavaszi, lassan két tucat állomásnál tartó haknikörútja során Londonba is eljutott már, hogy a Fidesz és Orbán Viktor ellen uszítson. A brit főváros után az Amerikai Egyesült Államok fővárosa következik „egy meghívásra”, és Márki-Zay útitársa megint a balliberális Kész Zoltán lesz – jelentette be a városvezető vasárnapi Facebook-prédikációjában.

Vagyis újabb hosszabb időszakot lesz távol városától, és megint nem Hódmezővásárhelyért, annak fejlődéséért, a helyi közösségért fog dolgozni.

A méregdrága kampányút költségeit a polgármester állítása szerint „külhoni és hazai magyarok” dobták össze. Márki-Zay és Kész tehát néhány hét múlva az USA-ban szervezkednek majd a megválasztott magyar kormány és miniszterelnöke ellen. Azt nem árulta el az önjelölt ellenzéki miniszterelnök-jelölt, pontosan milyen szervezetekkel és személyekkel fognak tárgyalni és egyeztetni (lesznek-e például közöttük az amerikai milliárdos spekulánshoz, Soros Györgyhöz kötődő egyének, közösségek), mindössze annyit mondott: Washingtonban kinti „politikai és közszereplőkkel, hivatalokkal, külhoni magyarokkal” fognak találkozni. Hozzátette, reméli, sikerül majd „valamennyi segítséget szerezni akár a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak, akár Magyarországnak általánosságban is”.

Ha már támogatások, Márki-Zay a Juhász Pétert megszégyenítő tarhálást is folytatja, ismét arra biztatta politikai követőit, híveit, adják neki össze a hazudozások, jóhírnév-megsértések miatt jogerősen elbukott perek többmilliós sérelemdíjait, perköltségeit (mint megírtuk, a múlt héten másodfokon is elveszítette a kórházpert, valamint a város korábbi aljegyzőjével és egy helyi vállalkozóval szembeni perben is vesztes lett, de maga is elismerte, több feljelentés, per is folyamatban van még ellene különféle kijelentései miatt). A megfogalmazása szerint „a demokráciára nézve roppant kártékony” bírósági ítéletek mögött egyébként a Fideszt sejti és sejteti, hiszen ismét arról beszélt, „a Fidesz stratégiája”, hogy pereket indítson ellene, így lehetetlenítse el.

Ugyanígy nem érzi, hogy hibás lenne a városi fejlesztések elmaradásában, csúszásában. Arról beszélt, ezért is a Fidesz a hibás, amennyiben „mindent megtesznek, hogy a választásokig semmi ne épüljön ebben a városban”. Megint kitért Mucsi László, a városfejlesztési iroda vezetője és helyettese, Szilágyi Tamás felmondására is. Természetesen itt sem gondolja úgy, hogy a távozások hátterében a köztisztviselőkkel szembeni merőben szokatlan, minősíthetetlen nyilvános támadásai, vádaskodásai állnak, hanem azt a sejtetését osztotta meg a nagyközönséggel, hogy „a városfejlesztési iroda vezetőinek egyidejű felmondása” is a fent vázolt, „a város fejlesztésének megakasztását” célzó fideszes stratégia része lehet. Hozzátette még, „megvan a lehetősége”, hogy Mucsi Lászlót „valamiféle pressziónak tették ki a Fidesz oldaláról”.

Szóval Márki-Zay semmiért sem felelős, semmiért sem hibás: sem a jogerősen elveszített perek esetében tett valótlan állításaiért, sem azért, hogy miközben pártszervező országos politikai haknikörúton jár, állnak vagy csúsznak a város fejlesztései. Sőt, arra is kitért, az önkormányzat központi támogatásának felfüggesztéséhez vezető, késedelmesen leadott 2018-as beszámolóért, pontosabban az annak a hátterében álló informatikai összeomlásért sem érez felelősséget. Természetesen a hekkerek no meg bizonyos gyanús támadások mellett szerinte azért is a Fidesz a hibás, konkrétan a korábbi városvezetések, hiszen – mint azt boncolgatta – az előző informatikusok rossz, elavult, hibáktól hemzsegő rendszert örökítettek a jelenlegi városházára.

Azt sem hagyta szó nélkül, hogy a pénteki rendkívül közgyűlés berekesztéséért sem ő a hibás, aki nem volt hajlandó szünetet elrendelni, és a szünetben gyorsan lemásolni a közgyűlési többség által kért, közpénzeket érintő és a nyilvánosságra tartozó külső vállalkozói kontraktusokat. Természetesen a közgyűlés botrányos zárásáért is a „türelmetlen” Fideszt okolta…

A Facebook-élőben egyébként megígérte, nyilvánosságra hozzák a Fidesz által péntek óta kért és gyanúsnak nevezett, egyébként többmilliós összegű külsős informatikai, információbiztonsági szerződéseket. Elismerte, az önkormányzat szerződésben áll a Cyber Services-szel és a Viat Kft.-vel is, de beszámolójából nem derült ki pontosan, például a Viattal hány szerződés létezik, és ezek milyen szolgáltatásokra, illetve milyen értékben vonatkoznak, valamint pontosan hány informatikust és milyen feladatok ellátásáért fizet a városháza. Mint ahogy nem adott választ azokra a kérdésekre sem, melyeket hétvégi cikkeinkben feltettünk:

– Hogy talált Márki-Zay és az önkormányzat partnerre egy évek óta nullás bevételű, érdemi tevékenységet nem folytató, tavaly ősztől (szűk öt hónapig) végelszámolás alá is került, jelenleg egyfős cégben (Viat Kft.)?
– És vajon milyen beszerzési eljáráson keresztül, milyen referenciamunkák alapján kapott ez a Viat önkormányzati szerződéseket, közpénzt?
– Netán kapott-e abban az időszakban is, amikor zajlott a végelszámolási folyamat?
– Hogyan köthettek március 18-án törvényesen szerződést a Viattal a hekkertámadás okozta teljes összeomlás utáni helyreállításra, mikor Varga Ildikó jegyző a város honlapján korábban arról tájékoztatott: „a Polgármesteri Hivatal informatikai rendszerét 2019. március 18-án az éjszakai órákban” érte vírustámadás?