Márki-Zay Péter

Nyilvánvalóvá vált, a celeb pártelnök-városvezető valójában mit gondol Vásárhelyről és a vásárhelyiekről, és mennyit is ér számára a polgármesteri tisztség. Ha nincs ló, jó a szamár is?

Csúfos kudarcba fulladt a materialista keresztény forradalom és szabadságharc tavaszi hadjárata: Márki-Zay Péter lebukott, egyúttal elbukott a váci csatában. Politikai értelemben legalábbis.

A Mindenki Magyarország Mozgalom nevű új ellenzéki párt elnöke ugyanis egészen megdöbbentő beismerő nyilatkozattal leplezte le magát lassan huszadik állomásánál tartó országos, sőt: nemzetközi haknikörútjának pénteki, Pest megyei állomáson – szúrta ki a Vásárhely 24.

A politikus, aki folyamatosan azt mantrázza híveinek, hogy nincs számára nagyobb megtiszteltetés, mint Vásárhely vezetése, amint elhagyta a Vásárhely táblát, ledobta láncait, és nyilvánvalóvá tette, mit gondol Vásárhelyről és a vásárhelyiekről. Vagyis kinyilatkoztatta, az országos politikai karrier felé csörtetve pontosan mennyit is számít neki városa és annak közössége. Nos, hát annyit, hogy nem az életcélja és az ambíciója a város vezetése, ügyeinek intézése, fejlesztése (lásd az alábbi videórészleten is):

„..nyilván én leszek a polgármester-jelölt, ezt már többször megerősítettem, nem azért mert nekem ezek az életcéljaim és ambícióim, bár nagyon szívesen […], hanem mert nem tehetem meg azt, hogy ha énnekem van a legjobb esélyem, mint ahogy most tűnik, akkor ott hagyjam azokat a bátor embereket, akik mind fölálltak…”

Hogy akkor pontosan mi Márki-Zay fő életcélja és ambíciója, arról ugyan diszkréten hallgatott, de tekintettel közismert forradalmi vízióira, országos nagypolitikai road show-jára és ellenzéki pártépítésére, aligha titok bárki előtt is (vö.: ugródeszka).

Addig pedig: ha nincs ló, jó a szamár is… Ezek után már csak egy kérdés maradt: vajon a vásárhelyiek meddig tűrik, hogy szamárnak nézzék őket?