Óra

Amennyiben a képviselők hétfőn 16 óráig nem kapják meg a külső vállalkozásokkal kötött, gyanús kontraktusokat, a Fidesz feljelentést tesz. Ez esetben a város politikai, pénzügyi, jogi vezetői a rendőrök kellemetlen kérdéseivel találhatják magukat szembe.

Továbbra is titkolózik Márki-Zay Péter. A polgármester nem hozza nyilvánosságra, a vásárhelyi adófizetők pénzéből pontosan mekkora összegű szerződéseket és milyen feladatok ellátására kötött bizonyos külsős informatikai vállalkozásokkal. Példátlan, hogy a városvezető a sötétben bujkál, joggal merül fel a kérdés, vajon mit rejteget, miért nem tárja a kontraktusokat a városlakók elé. Hiszen azokat nem dugdosni kellene, hanem a hatályos jogszabályok értelmében a város honlapján közzétenni. A vásárhelyieknek ugyanis joguk van tudni, mire költik (köz)pénzüket, no meg hogy biztonságban vannak-e a polgármesteri hivatal informatikai rendszerében személyes adataik, melyekhez akár külső vállalkozások is hozzáférhetnek.

Péntek reggel megírtuk: információink szerint a Cyber Services havi 3,8 millió forintot kap a vásárhelyi adófizetők pénzéből, a Viat Kft. további 8,7 millió forintot is bezsebelhet. A két céget Kalotay Balázs személye köti össze, aki a Cyber Servicesnél projektigazgató, a Viatnál tulajdonos. Keresztury Mónika, az informatikai részlegért is felelős jogiiroda-vezető a rendkívüli közgyűlésen a szerződések tényét elismerte, Azt mondta, tavaly december 1-je óta szerződésben áll az önkormányzat a Cyber Services-szel, idén március 18-a óta a Viat Kft.-vel (sőt, a Viattal állítása szerint több megállapodás is létezik). Márki-Zay tehát csúnyán lebukott, ugyanakkor a fideszes képviselők határozott kérésére sem volt hajlandó bemutatni ezeket a kontraktusokat, idegességében inkább berekesztette a közgyűlést, lemondva róla, hogy a város számára fontos napirendi pontokat meg lehessen tárgyalni. Mindent feláldozott annak oltárán, hogy ott és akkor ne kelljen a képviselők elé tárni a szerződéseket – kérdés, vajon mit és miért takargat?

Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője közölte: amennyiben hétfőn 16 óráig nem kapják meg a gyanús, mi több: bűzlő szerződéseket, feljelentés tesznek.

Korábbi cikkeinkben utaltunk rá, jogosan vetődik fel a kérdés:

– Hogy talált Márki-Zay és az önkormányzat partnerre egy évek óta nullás bevételű, érdemi tevékenységet nem folytató, végelszámolás alá is került cégben?

– És vajon milyen beszerzési eljáráson keresztül, milyen referenciamunkák alapján kapott ez a Viat önkormányzati szerződéseket, közpénzt?

– Netán kapott-e abban az időszakban is, amikor zajlott a végelszámolási folyamat?

Az sem kevésbé izgalmas:

– Hogyan köthettek március 18-án törvényesen szerződést a Viattal a hekkertámadás okozta teljes összeomlás utáni helyreállításra, mikor Varga Ildikó jegyző a város honlapján korábban arról tájékoztatott: „a Polgármesteri Hivatal informatikai rendszerét 2019. március 18-án az éjszakai órákban” érte vírustámadás.

Ha feljelentés lesz, a rendőrség is vizsgálódhat

Ezek olyan aggasztó, súlyos felvetések, melyekre a város gazdasági, jogi és politikai irányítóinak (így például Bárány Bélánénak, a közgazdasági, Keresztury Mónikának, a jogi iroda vezetőjének vagy Varga Ildikó jegyzőnek és Márki-Zay Péter polgármesternek) adott esetben a rendőrök előtt kell majd felelniük. Hiszen amennyiben jogszabályi vagy egyéb problémák merülnek fel, megkerülhetetlennek látszik a jogi, a közgazdasági iroda, a hivatalt vezető jegyző, netán a polgármester felelőssége!

Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője márpedig úgy fogalmazott: ezek a szerződések „bűzlenek a szabálytalanságoktól. Szerinte „erős a gyanú, hogy a jogszabályokat megkerülve olyan szerződéseket kötöttek, melyek akár évi 150 milliós értékben Márki-Zay saját vagy pártjának online marketingcéljait szolgálják. Minden valószínűség szerint bűzlenek a szabálytalanságoktól, talán még a korrupciótól is.”

– A Fidesz a legkisebb szabálytalanságért feljelentést tesz. Ha olyan súlyosak a szabálytalanságok, akkor pedig valakinek majd börtönbe kell vonulnia

– szögezte le.

Az óra tehát ketyeg. A városatyák hétfőn 16 óráig várják a szerződéseket, hogy megismerhessék azok tartalmát. Amihez egyébként – lévén szó a vásárhelyi adófizetők pénzéről, millióiról – a helyi lakosoknak is épp úgy joguk van.

Illusztráció: pixabay.com