Márki-Zay Péter

Egészen elképesztő, döbbenetes részletekre bukkantunk az egyik céggel kapcsolatban, amellyel az önkormányzat szerződést kötött!

Továbbra is titkolózik Márki-Zay Péter,vagyis tovább gyűrűzik a vásárhelyi városháza körüli informatikai botrány. A polgármester nem hozza nyilvánosságra, a vásárhelyi adófizetők pénzéből pontosan mekkora összegű szerződéseket és milyen feladatok ellátására kötött bizonyos külsős informatikai vállalkozásokkal. Példátlan, hogy a városvezető a sötétben bujkál, joggal merül fel a kérdés, vajon mit rejteget, miért nem tárja a kontraktusokat a városlakók elé. Hiszen azokat nem dugdosni kellene, hanem mivel közpénzt érintenek, a hatályos törvények értelmében éppen hogy a város honlapján nyilvánossá, mindenki számára elérhetővé kellene tenni! A vásárhelyieknek ugyanis joguk van tudni, mire költik (köz)pénzüket, no meg hogy biztonságban vannak-e a polgármesteri hivatal informatikai rendszerében személyes adataik, melyekhez akár külső vállalkozások is hozzáférhetnek.

Péntek reggel megírtuk: információink szerint a Cyber Services havi 3,8 millió forintot kap a vásárhelyi adófizetők pénzéből, a Viat Kft. további 8,7 millió forintot is bezsebelhet. A két céget Kalotay Balázs személye köti össze, aki a Cyber Servicesnél projektigazgató, a Viatnál tulajdonos. Az álomfizetésért ráadásul nem is a legszigorúbb munkarendben kell húzni az igát: úgy tudjuk, Kalotay heti egy alkalommal jár Vásárhelyen.

A rendkívüli közgyűlési ülésen Keresztury Mónika, az informatikai részlegért is felelős jogi iroda vezetője elismerte: tavaly december 1-je óta szerződésben áll az önkormányzat a Cyber Services-szel mint „külső tanácsadóval”, idén március 18-a óta a Viat Kft.-vel mint „külső szakértővel”. Márki-Zay tehát csúnyán lebukott, ugyanakkor a fideszes képviselők határozott kérésére sem volt hajlandó bemutatni ezeket a kontraktusokat, idegességében inkább az ülés berekesztésébe menekült, lemondva róla, hogy a város számára fontos napirendi pontokat meg lehessen tárgyalni. Mindent feláldozott annak oltárán, hogy ott és akkor ne kelljen a képviselők elé tárni a szerződéseket!

Márpedig azokból nincs hiány, hiszen Keresztury Mónika lányos zavarában arról számolt be, hogy csak a Viattal több szerződése van a városnak. (Lásd az alábbi videónkat!)

Ez pedig így már csak azért is rendkívül különös, hiszen az Opten céginformációs rendszer adatai szerint ennek az 1 fős(!) vállalkozásnak hosszú évek óta nincs bevétele (az Optenben látszik, hogy 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is 0 forint volt az árbevétel), azaz hosszú évek óta nincs érdemi tevékenysége, sőt, tavaly szeptember 1-jén a nullás, vagyis „alvó” cég végelszámolását is megindították. Érdekes módon mielőtt megszűnt volna a cég, ez a végelszámolás szűk öt hónap után, idén január 21-én valami miatt véget ért, vagyis a tulajdonos „meggondolta magát”… Ezzel párhuzamosan a vásárhelyi önkormányzat hirtelen fontos informatikai feladatok végzésére szerződött vele, nyilván nem kevés pénzért…

De mégis hogy került a képbe egy nullás, alvó cég?

Adódik a kérdés: hogy talált Márki-Zay és az önkormányzat egy évek óta nullás bevételű, érdemi tevékenységet nem folytató, végelszámolás alá is került céget? És vajon milyen beszerzési eljáráson keresztül, milyen referenciamunkái alapján kapott ez a Viat önkormányzati szerződéseket, közpénzt? Netán kapott-e abban az időszakban is, amikor zajlott a végelszámolási folyamat?

Az sem kevésbé izgalmas, hogyan köthettek március 18-án törvényesen szerződést a Viattal a hekkertámadás okozta teljes összeomlás utáni helyreállításra, mikor Varga Ildikó jegyző a város honlapján korábban arról tájékoztatott: „a Polgármesteri Hivatal informatikai rendszerét 2019. március 18-án az éjszakai órákban” érte vírustámadás. Itt valami megint csak bűzlik, akár aznap már az éjjeli hekkertámadás előtt (?!), akár (ha jóhiszeműek vagyunk, és a 18-a éjszakát az adott nap kezdő, éjfél utáni óráira értjük) néhány órával az összeomlás után lepacsiztak egy (ki tudja, ki által és mi módon) kiválasztott külsős vállalkozással az informatikai rendszer gyógyítására, helyreállítására, védelmére(?). „Ilyen gyorsan vajon hogy lehet törvényesen efféle megbízást kiadni?”értetlenkedett teljes joggal Cseri Tamás fideszes képviselő is.

– Márki-Zay lebukott ezekkel a szerződésekkel, melyek valószínűleg nem azt tartalmazzák, amit kellene. Erős a gyanú, hogy a jogszabályokat megkerülve olyan szerződéseket kötöttek, melyek akár évi 150 milliós értékben Márki-Zay saját vagy pártjának online marketingcéljait szolgálják. Minden valószínűség szerint bűzlenek a szabálytalanságoktól, talán még a korrupciótól is

fogalmazott Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője.