Átadták a maroslelei kerékpárutat és sportparkot 1

Martonosi György polgármester, Lázár János országgyűlési képviselő, Farkas Éva Erzsébet polgármester és Kovács József, a Szeged-csanádi egyházmegye általános helynöke vágták át a nemzetiszín szalagot ma délelőtt a maroslelei kerékpárút és sportpark avatóján. Az előbbi 503 millió forintba került, s a két szomszéd várost, azaz Vásárhely és Makót köti össze Maroslele érintésével. A sportpark 13 millió forintos kormányzati támogatásból készült el.

Nagy izgalommal és kerékpárral, valamint láthatósági mellényben érkeztek a lelei iskolások ma délelőtt, a maroslelei kerékpárút és sportpark avatójára. A Hősök terén rendezett ünnepségen Martonosi György, a község polgármestere köszöntőjében elmondta: 2015 októberében Farkas Éva Erzsébettel, Makó polgármesterével és Almási Istvánnal, Vásárhely polgármesterével a lelei községházán ültek le egy egyeztetésre, s akkor gondoltak arra, milyen jó lenne, ha a két várost Maroslelén keresztül kötné össze egy kerékpárút.

 

– Akkor azt gondoltuk, hogy 3 év alatt ez a beruházás elkészülhet, s úgy látom, nem gondolkoztunk rosszul – mondta. A község polgármestere kiemelte, hogy nagyon fontos beruházásról van szó, hiszen a kerékpárút összeköti a három települést, gazdasági célja is, van, hiszen nagyon sokan közlekednek rajta, nem csak Maroslele, de Makó környékén is, munkába járva vagy sportolás céljából, így ennek egészségmegőrző funkciója is van.

– Külön öröm számunkra, hogy a kerékpárúttal együtt elkészült Makó-Maroslelei út felújítása is, ezeknek köszönhetően biztonságossá vált a közlekedés – hangsúlyozta a polgármester, aki megköszönte azt a támogatást, melyet Lázár János nyújtott a projekt megvalósításához, illetve a megyei közgyűlés támogatását is, hiszen a kerékpárútra fordított 503 millió forintot a megyén keresztül TOP-os támogatásként folyósították.

– A sportpark 13 millió forintos beruházásként készült el, a Nemzeti Sportközpontok támogatásával, egy 2016-ban beadott pályázat eredményeként – fogalmazott Martonosi György, aki hozzátette, szeretné, ha ez a tér igazi közösségi térré válna, hiszen itt működik a helyi piac is, melyet bővíteni is szeretnének egy gyorsétkezdével, s akarnak ide még egy kisebb gyerekeknek való játszóteret is építeni – mondta.

– Szeretnék gratulálni ahhoz a fantasztikus eredményhez, amit a község életében a kerékpárút és közút megépítése jelent Makó felé – mondta Lázár János. – 2014-ben arra szövetkeztünk, Martonosi György polgármester úrral és a képviselő-testülettel, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy Maroslele élhetőbb közösség, és élhetőbb település legyen. Lassan a számadás ideje van, hogy mit végeztünk. Örömmel jelenthetjük, hogy Maroslele valóban megváltozott az elmúlt években. Megváltozott azért, mert a korábbi másfél óra helyett az autópálya segítségével 20-25 perc alatt Szegedre lehet érni, vagy onnan ide, s megváltozott azért is, mert a településen érezhető fejlődés, változás ment végbe. Számos dolog megvalósul azok közül a tervek, elképzelések és álmok közül, amit a marosleleiek a jövővel kapcsolatban gondoltak – mondta a térség országgyűlési képviselője.

 

 

Lázár János kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartották, hogy javuljon a települések közötti együttműködés, hiszen Marosleléről nagyon sokan járnak Szegedre, tanulnak vagy dolgoznak Makón. Ezért tűzték ki célul a közút felújítását és a kerékpárút megépítését. Azt kívánta a marosleleieknek, hogy használják minél többet a megújult létesítményeket, a kerékpárutat, az utat és a sportparkot is.

A sportparkot és a kerékpárutat Kovács József, a Szeged-csanádi egyházmegye általános helynöke áldotta és szentelte meg, majd a gyerekek és a felnőttek Martonosi György polgármesterre az élen tettek majd félszázan egy hatalmas kört az új kerékpárúton.

 

 

Ennek végén a templomkertben elfogyasztott ebéd után kezdődtek a délutáni programok. Előbb a debreceni Gabi Triál extrém bemutatóját láthatta a közönség, majd a helyi sportolók, csoportok mutatkoztak be. Tóth Jennifer és tanítványai látványos fitnesz bemutatóját Lőkös Zoltán és tanítványai taek-wondo bemutatója követte, benne a filmekből is ismert rúgásokkal és deszkatöréssel. A Makói Magán Zeneiskola néptánccsoportja pedig vidám perceket okozott műsorában.

Elsősorban a gyerekeknek okozott nagy élményt Varga Feri és Balássy Betti zenés gyermekműsora, melyben a gyerekek és az énekesek nem csak a színpadon, de az előtt is együtt énekeltek és táncoltak.

 

navigate_before
navigate_next

 

A rendezvényt egész délután csillámtetoválás, baranta és íjászat, ügyességi biciklis pálya, páros kerékpárosverseny és arcfestés színesítette. A végén pedig a délelőtti kerékpározáson résztvevők közt kiosztott tombolahúzáson sorsoltak ki különböző kerékpáros felszereléseket. Az egyik fődíjat, a rollert Balogh Nóra Anna, a másikat, egy szuper kerékpárt a hetedikes Hangyál Bence nyerte.