Márki-Zay Péter és Mellár Tamás

Úgy tűnik, politikai ingyencirkuszba és bohózatba fullasztja az ellenzéki pártok pécsi összefogását a vásárhelyi celeb polgármester-pártelnök egyik fő szövetségese.

Igencsak belerondított az ellenzéki összefogás ventilátorába Pécsett Márki-Zay Péter egyik fő politikai szövetségese, Mellár Tamás. A parlamenti Párbeszéd-frakcióban „függetlenként” politizáló professzor – aki alapítója Márki-Zay vadiúj ellenzéki pártjának, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) is – a baranyai megyeszékhelyen húzott egy merészet, és fityiszt mutatott az ellenzéki pártok által megalkotott szivárványkoalíciós önkormányzati együttműködésnek.

Amivel tökéletesen érzékeltette, hogy az ellenzéki gittegyletek – hívjuk azokat bárhogy, MSZP-nek, DK-nak, Jobbiknak, MMM-nek vagy másnak – csupán a politikai mutyizáshoz, a helyezkedéshez, a balhézáshoz értenek: azaz a kormányzóképességnek még csak a látszatát sem képesek kelteni. Az egyetlen „programpontjuk”, hogy „takarodjon a Fidesz és Orbán”, de a mélyben jobban utálják egymást, mint a kormánypártot, miközben a reménybeli koncért hol ölre mennek, hol nyálasan (színlelten) egymás nyakába borulnak. Undorító az egész, úgy, ahogy van.

Mellár – aki Pécsett a változatosság kedvéért nem párbeszédes vagy MMM-es, hanem a Mindenki Pécsért Egyesületet színesíti – még a kormánypártisággal nehezen vádolható Népszava megfogalmazása szerint is „félcivil zűrzavart” okozott azzal, hogy bejelentette: hiába fogtak össze az ellenzéki pártok (MSZP, DK, Momentum, LMP, Jobbik) már hónapokkal ezelőtt az őszi önkormányzati választásra, ő mást akar. Például a Budapesten éppen bohózatba fulladó „előválasztást”. Mert behisztizett, és megsértődött. Vagyis nem áll be az ellenzék polgármester-jelöltje, Péterffy Attila mögé sem (legalábbis ha az nem „előválaszt”), és azt is kinyilatkoztatta: akár mind a 18 helyi egyéni választókörzetben is saját jelöltet indítana.

Mellár a helyi sajtóban egyrészt úgy kedveskedett Péterffynek, hogy a „a Fidesz B-tervének” minősítette. Másrészt elkezdett nyafogni, hogy elmaradt a jelöltek kasztingja, ehelyett kiegyeztek a 18 körzetben arról, hogy melyik pártnak hány jelöltet és hol indít. A Mindenki Pécsért Egyesület ezzel szemben még legalább május végéig kasztingolna, utána borítaná egybe jelölt-jelöltjeit az összellenzéki bagázzsal – és majd valaki, valamikor, valahol, valami alapján választ. Vagy sem.

Hogy mi lesz a pécsi ellenzéki őskáosz vége, egyelőre nem tudni, hiszen a felek jó szokásukhoz híven össze-vissza nyilatkozgatnak a médiának, és sok esetben nemcsak egymásnak, de önmaguknak is ellentmondanak. (Márki-Zay is elképzelhetőnek nevezte pénteki váci fórumán, hogy Pécsett nem lesz egyetlen ellenzéki jelölt és egyetlen ellenzéki lista, mert nem tudnak megállapodni.)

Mellár cirkusza miatt közben P. Horváth Tamás író bejelentette, hogy kilép az egyesületből. Szakács László, az MSZP baranyai vezetője kitart amellett: Péterffyt akarják a pécsiek. Kóbor József LMP-s önkormányzati képviselő szerint Mellár egy friss koordinációt akar szétverni, Péterffy Attila pedig úgy véli: Mellár becsapta a választóit, az ellenzéki szavazókat.

Péterffy egyébként igencsak érdekesen jellemezte a Népszavának Márki-Zay Péter pécsi professzorát.

„Én is alapítója vagyok a Mindenki Pécsért Egyesületnek, és azért nem kedvel Mellár, mert mindig elmondom neki a véleményemet. Mellár nagyon hiú ember, a helyi és az országos pártvezetők pedig nem mernek fellépni ellene” – mondta, hozzátéve: a pécsi előválasztás a „professzor szokásos mondása”, ráadásul Mellár az egyesület alapítóinak beleegyezése nélkül nyilatkozgat a nevükben. Az egyikük (P. Horváth) épp ezért ki is lépett a napokban.

Tanulságos eset. Így nő össze, ami összetartozik.

Úgy tűnik, a Mellár- és Márki-Zay-féléknek – zsák a foltját – kizárólag addig a sajátjuk a fene nagy demokrácia, míg a saját érdekeink úgy kívánják. Akinek pedig nem tetszik a hiúságuk, annak: viszontlátásra! Hát ennyire Mindenki Pécsért a Mindenki Pécsért, és ennyire Mindenki Magyarországa a Mindenki Magyarországa!