Több mint 4 millió forintot keres havonta egy informatikus Vásárhelyen

Álomfizetés Hódmezővásárhelyen. A városháza hekkertámadásokkal tépázott számítógépes rendszereit a korábbinál több mint kétszer akkora informatikai osztály felügyeli. És két külsős cég számláz milliókat, melyeket egy személy köt össze.

Még a budai gazdasági elit szűkebb köreiben is elismerés lengné körül azt az informatikus(csapato)t, aki a vásárhelyi polgármesteri hivatal gépeit felügyeli. Egy külső vállalkozás, a Cyber Services 3,8 millió forintot kap a vásárhelyi adófizetők pénzéből, és egy másik külső cég, a Viat Kft. további 8,7 millió forintot is bezsebelhet. A két céget Kalotay Balázs személye köti össze, aki a Cyber Servicesnél projekt igazgató, a Viatnál tulajdonos. Az álomfizetésért ráadásul információink szerint nem is a legszigorúbb munkarendben kell húzni az igát: úgy tudjuk, Kalotay heti 1 alkalommal jár Vásárhelyen, ami így napi több, mint 1 millió forint fizetést jelent.

A dolog pikantériája, hogy mindeközben olyan informatikai leállásra került sor, amilyenre Magyarországon is kevés példa akad: egy állítólagos vírustámadás miatt közel egy hétre megállt a városháza szervere. Ráadásul Kalotayék mellett a korábbinál több mint kétszer nagyobb informatikai osztály figyeli a városháza gépeit.

Almási István idején a Polgármesteri Hivatal informatikai működéséért 3 informatikus felelt, két felső és egy középfokú végzettséggel rendelkező szakember. Nem is történt hasonló leállás soha. Most az informatikai osztály 7 fősre duzzadt, rajtuk kívül 1 külsős alkalmazott (távmunkában) lát el informatikai feladatokat, és informatikai telefonos help desket (+3 fő) működtetnek, akik a dolgozói bejelentéseket rögzítik, majd az informatika szűri ezeket és a felállított sürgősségi sorrendben reagál a bejelentésekre.

A siserahad mellett, azaz rajtuk kívül tehát kapott a Kalotayhoz kötődő két cég megbízást: a Cyber Services havi 3,8 millió forintért, míg a Viat Kft. 8,7 millió forintért látja el a feladatait. A két szerződést titok lengi körül, a város honlapján nem találtunk semmit, így arról nincs információnk, hogy a megbízásokhoz szükséges beszerzési szabályzatokat betartották-e.

Egy biztos: Kalotayékat nem a hekkertámadások miatt bízták meg, hiszen a hivatal együttműködése a 4 milliós informatikussal jóval vírustámadás miatti leállás előtt indulhatott.

Fotó: Illusztráció (pixabay.com)