Márki-Zay Péter

A Fidesz képviselői tudni akarták, mely külsős cégek milyen szerződések keretében, mennyi közpénzből támogatják a vásárhelyi városháza informatikai rendszerének működését. Márki-Zay nem adta át a kontraktusokat, a közgyűlési többség viszont nem volt hajlandó tovább folytatni a napirendi pontok tárgyalását.

Titkolózik a hódmezővásárhelyi városháza és a polgármester a külsős informatikai szerződések körül! Nem árulták el, a vásárhelyi adófizetők pénzéből mely külsős vállalkozások, vállalkozók pontosan milyen szolgáltatásért mennyit zsebelnek be a városházi informatikai rendszer segítése(?), támogatása(?), felügyelete(?) kapcsán, ezért botrányba fulladt, és idő előtt, érdemi döntések nélkül szűk egy óra alatt véget ért a pénteki rendkívüli közgyűlési ülés.

A Fidesz kezdeményezésére először arról tárgyaltak a városatyák, hogy – mint arról a napokban többször írtunka 2018-as éves beszámoló késedelmes benyújtása miatt az Államkincstár felfüggesztette a város központi támogatását, ami bizonyos helyi kifizetések, bérutalások csúszásával is fenyegetett. Ennek kapcsán a többséget alkotó képviselők kíváncsiak voltak rá, pontosan hogyan és mikor történt az informatikai összeomlás a városházán, ki azért a felelős, mit tett vagy nem tett a jegyző és a polgármester, illetve jelenleg hány informatikus dolgozik a hivatali rendszerben, valamint milyen külsős cégek mennyi közpénzért „mentorálják” a városházi informatikát.

Ez már csak azért is érdekes, mert mint reggeli cikkünkben kitértünk rá, információink szerint egy külső vállalkozás, a Cyber Services 3,8 millió forintot kap a vásárhelyi adófizetők pénzéből, és egy másik külső cég, a Viat Kft. további 8,7 millió forintot is bezsebelhet bizonyos informatikai feladatok elvégzéséért, és érdekesség, hogy a két vállalkozást Kalotay Balázs személye köti össze, aki a Cyber Servicesnél projekt igazgató, a Viatnál tulajdonos.

Közgyűlés 0426 Bárány Béláné

Bárány Béláné, a közgazdasági iroda vezetője az informatikai támadásokkal és összeomlással indokolta a beszámoló elmaradását, késedelmes teljesítését (legkésőbb április 8-áig kellett volna azt benyújtani). Elmondása szerint a március 18-i támadás és összeomlás után csak április 13-ára állt helyre az integrált pénzügyi rendszer működése, utána adhatták fel az adatszolgáltatást. A Fidesz ezt a nyilvánvaló ellentmondást azért furcsállta, mert március 28-án már arról számolt be Varga Ildikó jegyző a polgármesteri hivatal gyorshírszolgálatán, hogy a hekkertámadást elhárították, a városházi informatika működése tökéletesen helyreállt…

A Fidesz-frakció részéről Hegedűs Zoltán frakcióvezető és Cseri Tamás képviselő bombázta kérdésekkel a polgármestert és a jegyzőt. Hegedűs a jegyző és az általa vezetett hivatal felelősségét firtatta, hogy a korábban nem látott mértékű összeomlás bekövetkezhetett. Megjegyezte, a polgármester nyilván nem ér rá ilyen dolgokkal foglalkozni, hiszen járja az országot, építi ellenzéki pártját és nagypolitikai karrierjét.

Cseri hangsúlyozta, míg korábban, az előző városvezetések idejében két-három informatikus tökéletesen üzemeltette a rendszert, most, amikor az elképesztő összeomlás bekövetkezett, tudomása szerint hét informatikus dolgozik a városháza kötelékében. Ráadásul – az addigi bérének jelentős csökkentése okán – elengedtek a hivataltól egy országosan ismert és keresett szakembert, most pedig milliókat fizetnek – hírlik – külsős vállalkozásoknak – fejtegette. Kitért arra is, külsős cégek szerepvállalása mellett vajon hogyan biztosítható majd a személyes adatok védelme a május 26-i EP-választáson, valamint a voksolás törvényes lebonyolítása.

Varga Ildikó jegyző annyit ismert el, három fő rendszergazda üzemelteti a hivatal informatikai rendszerét, valamint „az incidens” óta külső segítséget is igénybe vesznek tanácsadói szerződéssel. Képviselői kérdésre később sem derült ki pontosan, a három rendszergazdán kívül pontosan hány informatikust foglalkoztat a városháza.

Közgyűlés 0426 Hegedűs Zoltán

Hegedűs Zoltán ezzel együtt leszögezte:

a tények önmagukért beszélnek: Márki-Zay polgármestersége és Varga Ildikó jegyzősége alatt több mint tíz napra teljesen összeomlott az informatikai rendszer, emiatt nem történt meg az éves bevallás, majd ennek következményeként felfüggesztették a város finanszírozását.

A képviselő úgy fogalmazott: nem működik a városháza – márpedig amennyiben Márki-Zay nem a pártját építené és országot járna, akkor nem itt tartana a város. Felhívta a polgármester figyelmét, ő a felelős a városházi rendszer zavartalan működésének biztosításáért több mint egy éve. „Miért nem tettek rendet a jegyzővel? A fizetést felvesszük, a munkát nem végezzük el, hogy gondolják ezt?” – kérdezte.

Közgyűlés 0426

A fideszes politikusok kérdésére később Keresztury Mónika, a jogi iroda vezetője annyit közölt: 2018. december 1-je óta külső tanácsadóként a Cyber Services áll kapcsolatban a hivatallal, míg 2019. március 18-án kötöttek egy újabb szerződést is, a Viat Kft.-vel, mely azóta külső szakértőként segíti az informatikai munkát.

Hegedűs Zoltán kérte a polgármestert, másolják le azonnal ezt a két külsős szerződést, és minden képviselő kapjon belőle. Jelezte, a Fidesz addig nem folytatja a munkát, míg ez meg nem történik. Mivel Márki-Zay a kérésnek nem tett eleget (azt is vállalva a titkolózással, hogy ezzel ellehetetlenül a testület munkája), a fideszes politikusok kivonultak, a közgyűlés határozatképtelenné vált, a polgármester pedig azonnal berekesztette.

Fotók: Gémes Sándor (a nyitó archív)