Tornyai János festményeinek gyűjteményéből nyílik kiállítás Vásárhelyen

A Tornyai János Múzeumban április 28-án (vasárnap) nyílik meg a közgyűjtemény százötven éve született névadójának gyűjteményes kiállítása Gyönyörködő lélekkel festeni címmel.

Ennek apropója kapcsán ma Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója és Nagy Imre művészettörténész sajtóbejárást tartottak.

Nagy Imre elmondta, hogy a vásárhelyi intézményben a művész több mint kétszáz alkotását láthatja majd a közönség. A tárlatnak tíz terem ad otthont, ahol az időrendiség és egy bizonyos tematika is szerepet kap majd.

Tornyai János festményeinek gyűjteményéből nyílik kiállítás Vásárhelyen 1

Kiemelte, a műveket, amelyeket a kiállítás szemléltet, nemcsak a Tornyai János Múzeum őrzi, hanem egyes darabjai a Szépművészeti Múzeumból vagy a Magyar Nemzeti Galériából érkeznek, illetve a szegedi Móra Ferenc Múzeumban található alkotásokból, valamint a bajai Türr István Múzeumban elhelyezett darabokból is láthatunk majd érdekességeket a hódmezővásárhelyi kiállításon. És nem utolsósorban a debreceni Antal–Lusztig-gyűjteménynek és a magángyűjtőknél levő daraboknak is helyet biztosít a tárlat.

A kurátor érdekességként hozta fel, hogy 1984-ben, amikor Tornyai özvegye a lakásuk felújítása mellett döntött, több mint hétszáz darab alkotást vélt felfedezni a padlózatban rejtve. Ezek kisebb-nagyobb méretűek és többnyire az Alföldet ábrázolóak voltak.

Tornyai ugyanis kiszeretvén a paraszt világból és annak ábrázolásából a tájak vizeire evezett. Mindehhez Kovács Mári, házvezetőnője, élet- és festőtársa kiváló múzsa volt. Alkotó életének utolsó szakaszában kétségkívül ő adta számára a legnagyobb ihletet. Emellett fény derült a naplóira is, amelyeket nagyon részletesen és gazdagon vezetett.

Tornyai János festményeinek gyűjteményéből nyílik kiállítás Vásárhelyen 3

Miklós Péter hangsúlyozta, hogy a fennmaradó örökségeknek, kincseknek és információknak jegyében telik az egész év, ami a Tornyai Jánosra és munkásságára való megemlékezést illeti.

A különböző konferenciák, katalógusok, és kiállítások is mind-mind a művész kiemelkedő tevékenységét éltetik majd, amelyek meghatározzák a magyar kultúrát.

Tornyai János festményeinek gyűjteményéből nyílik kiállítás Vásárhelyen 4

A jelenleg még összeállítás alatt álló tárlatot, vasárnap 12 órakor Keserű Katalin professzor nyitja meg, ezt követően egészen szeptember 15-ig megtekinthető lesz, hétfő kivétel minden nap 10 és 17 óra között.

Tornyai János festményeinek gyűjteményéből nyílik kiállítás Vásárhelyen 5

Fotó: Gémes Sándor/Pósa Tamara