Szabó Bálint

A K’Art-károsultak mielőbbi kártalanítását kezdeményezi a jogász, aki első körben a hódmezővásárhelyi polgármesterhez fordult az ügyben.

Újabb, ezúttal érdemi tárgyalással, tanúmeghallgatásokkal folytatódott csütörtökön a Szegedi Járásbíróságon a K’Art-ügyként elhíresült, azaz a hitelezők sérelmére elkövetett, tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűncselekménnyel kapcsolatos büntetőeljárás. A kifizetetlen, átvert károsult kivállalkozókat képviselő jogász, Szabó Bálint a tárgyalás előtt tartott országos sajtótájékoztatóján megismételte: a Szeviép mintájára a K’Art-történetben is – állami forrásbevonással – mielőbbi kártalanítási programot sürget és kezdeményez.

Korábbi cikkeinkben megírtuk, a Csongrád megye egyik legjelentősebb korrupciós ügyeként számon tartott, csődbűntett miatt zajló büntetőeljárásban jelenleg a két felszámolóbiztos ül a vádlottak padján. Szabó Bálint többször elmondta: a járásbíróság az eltűnt 800 millió forint sorsát kutatja „Hódmezővásárhely Szeviép-ügyében”. A valaha jobb sorsa érdemes K’Art-cégcsoport ugyanis nem fizette ki vásárhelyi és térségbeli alvállalkozóit, és két tagja 800 millió forint tartozást hátrahagyva szűnt meg, miközben 60 kisvállalkozó maradt hoppon.

– A Szeviép-ügyhöz hasonlóan a K’Art-ügyben is az a legsúlyosabb probléma, hogy állami és önkormányzati beruházásokon károsítottak, vagyis loptak meg 60 kisvállalkozót. A legújabb fejlemény, hogy a hódmezővásárhelyi közgyűlés által kiküldött vizsgálóbizottság befejezte munkáját, elkészítette jelentését, melyet a grémium hamarosan megtárgyal. Úgy gondolom, hogy a vizsgálóbizottság munkája, valamint a járásbíróságon folyamatban lévő büntetőper már elég alapot jelent arra, hogy a Szeviép-ügyhöz hasonlóan itt is belefogjunk egy – nyilván ez esetben kisebb léptékű, százmilliós nagyságrendű – kártalanítási programba. Mivel a büntetőeljárás során vagyonzárakat is elrendeltek, ezért a fedezet is meglehet erre. Illetve Márki-Zay Péter polgármesternél kezdeményeztem a kártalanítási program elindítását állami források bevonásával

– mondta a jogász.

Szabó Bálint úgy folytatta: a labda most a vásárhelyi városvezetőnél pattog.

– Az a fő kérdés a következő időszakban Vásárhelyen, hogy Márki-Zay Péter úgy, mint az elmúlt egy esztendőben az elkövetők oldalára áll, vagyis a K’Art-vezérek mellé, és megpróbálja mentegetni a politikai vagy akár anyagi támogatóit, vagy végre odaáll a kisvállalkozók mellé, felkarolja ügyüket, és közösen megoldjuk a problémát. Bízom benne, nyitott lesz a kezdeményezésem befogadására. Amennyiben viszont nem terjeszti azt a közgyűlés elé, az egyrészt árulkodó lesz, másrészt az esetben a többségi Fidesz-frakció vezetőjéhez, Hegedűs Zoltánhoz fordulok majd akkor, aki alpolgármesterként mindig támogatólag állt a K’Art-károsultakhoz

– ismertette.

A jogász szerint egyébként hamis Márki-Zay azon hivatkozása, hogy nem az ő hivatali idejéhez kötődik a károkozás, ezért adott esetben nem is a jelenlegi városvezetésnek kell kezelnie a károsultak ügyét. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a nyomozás lezárásával, a büntetőper megindításával, bizonyos személyek vád alá helyezésével mostanra született meg a tulajdonképpeni jogalap arra, hogy kártalanításról lehessen beszélni.