Orbán Viktor: „A keresztény civilizáció léte a tét!” 1

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint a jelenleg Európában zajló brüsszeli központosítással szemben jó alternatívát kínál Orbán Viktor kormánya. Véleménye szerint hazánkban a közbeszéd egyre jobban kezd megszabadulni a politikai korrektség béklyóitól. A kormánynak köszönhetően továbbra is a keresztény értékeket képviselő Magyarországon élhetünk – olvasható a hirado.hu-n.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a 888.hu-nak adott interjúban arról beszélt, hogy lehetséges megállítani a liberális önkényuralmat. Véleménye szerint a jelenleg Európában zajló brüsszeli központosítással szemben kínál alternatívát Orbán Viktor kormánya és az általa kialakított program. Azért ez az erős kritika a magyar kormánnyal szemben – jelentette ki Szánthó –, mert egy másik utat mutat az európai közösségnek – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A műsorvezető kérdésére, hogy vajon lehet-e ennek eredménye a közelgő európai parlamenti választásokon vagy esetleg a szellemi áramlatok átalakulásában, Szánthó Miklós úgy fogalmazott: egyértelműen lehet. Emlékeztetett: a Fidesz 2006 óta több választást megnyert, ezáltal a politikai közbeszédet is részben átalakította a párt. Szerinte Magyarországon a közbeszéd egyre jobban kezd megszabadulni a politikai korrektség béklyóitól is.

Kiállnak a keresztény értékek mellett

A magyar politikai közbeszéd a nyugat-európaival ellentétes módon egy egészséges és őszinte irányba halad Szánthó szerint. Az a típusú politizálás – amit illethetünk illiberálisdemokrácia-felfogásként vagy kereszténydemokrata felfogásként is –, amelyet a Fidesz–KDNP képvisel, annak sikerült egy olyan politikai legitimitást és politikai stabilitást elérnie Magyarországon, ami párosul a szintén nyugati receptekkel ellentétben megteremtett gazdasági stabilitással.

Így egy olyan életképes alternatívát mutat az Orbán-kormány rendszere a nyugati liberális és bevándorláspárti multikulturalizmusba „belehülyült” demokráciákkal szemben, ami a brüsszeli elit szemében veszélyesnek tűnik – fogalmazott az igazgató. Hangsúlyozta, a magyar kormány kiáll a Nyugat-Európában már megtagadott keresztény értékek mellett.

A klasszikus és a mai liberalizmus különbözik

A liberális demokráciát sokan klasszikusként értik, és azt védelmezik. A műsorvezető idézett egy amerikai politológust, aki azt mondta, ami szemünk előtt zajlik a világban, az nem más, mint a liberalizmus vallásos fordulata. A liberális gondolkodás egy politikai értéket és érdeket érvényesítő rendszerből mára zárt hitrendszerré vált.

Szánthó Miklós szerint jelenleg posztmodern liberalizmusról beszélhetünk a világban, amelynek a 18–19. századi elődjéhez semmi köze nincs, pontosan azért, mert a korábbi elvek már nem érvényesülnek a világnézetben. A klasszikus liberális felfogásnak fontos pontja volt az általános választójog kiterjesztése, ami végül a tömegdemokráciához vezetett. Fontos követelése volt az általános politikai szabadságjogokon belül a véleménynyilvánítás és a szólásszabadság kiterjesztése.

Ezzel szemben láthatjuk, hogy aki ma a tömegdemokrácia szabályait tiszteli, azt populista jelzővel illetik,

és aki a szólásszabadság elvével él az kirekesztő, politikailag inkorrekt. Erre pedig az a magyarázat, hogy a liberalizmus bár megpróbálja magát – marketing szempontból a fogyasztók számára – semleges, mindenki számára tetszetős ideológiaként eladni, de valójában nem tartalmaz nagyon szigorú értékmeghatározásokat, mint például a konzervatív felfogás – magyarázta Szánthó Miklós.

Forrás: hirado.hu