Ma nem született ítélet Márki-Zay Péter újabb tárgyalásán 1

Akár szerencsenapnak is tekintheti Hódmezővásárhely polgármestere az április 24-ét, mert ma nem marasztalták el a Makói Járásbíróságon. Ügyvédje taktikájának köszönhetően ráadásul Szabó Bálint szerint akár a végtelenségig elhúzhatják a tárgyalást – írja a Makó Híradó.

– A vádlottak padjára legyen szíves – mondta a bíró a makói tárgyaláson Márki-Zay Péternek, aki számára alighanem nagyon ismerős lehet ez a mondat, hiszen több büntetőügyben is vádlott, de alperesként is szinte hazajár a bíróságokra. Legutóbb éppen tegnap számoltunk be róla, hogy most már jogerős döntés alapján fizethet 800 ezer forintot a hódmezővásárhelyi kórháznak, ám ez csak az egyik ügy a sok közül, amiért beperelték.

A tárgyalótermi nyilvánosságot mostanra már egyre kevésbé szereti, így a bíró elrendelte, hogy ezúttal felismerhető kép nem készülhet róla. Szerencsére azonban nem volt mindig ilyen finnyás, így mutatjuk hogy néz ki, amikor Márki-Zay Péter a Makói Járásbíróságra érkezik (hivatali autóval).

Ma nem született ítélet Márki-Zay Péter újabb tárgyalásán

A mostani ügy középpontjában a polgármester Vásárhelyi TV-ben tett kijelentése áll a középpontban, amelynek egy korábbi műsorában többek között elítélt bűnözőnek nevezte Szabó Bálintot, a jogász pedig nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás bűncselekménye miatt jelentette fel. A bíróság előtt Szabó Bálint elmondta a valóság az, hogy büntetlen előéletű, így nem minősül bűnözőnek sem, sőt büntetőjogi felelőssége tudatában kijelentette, hogy büntetőeljárásban soha nem marasztalták el volna, és még csak vádlottja sem volt büntetőeljárásnak.

Éppen ezért a jogász azt kérte, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a bíróság minél hamarabb hozzon ítéletet az ügyben, állapítsa meg a bűncselekményt, valamint ítéljen meg számára 3 millió forint sérelemdíjat.

Márki-Zay Péter ügyvédje azonban viszonvádat nyújtott be Szabó Bálint a polgármestert érintő kijelentései miatt, aminek azért van jelentősége, mert ahogyan a bíró is kiemelte:

Ilyet mindaddig elő lehet terjeszteni, akár korlátlan mennyiségű cselekményben is, amíg az ítéletet a bíróság nem hozza meg.

Ezeket minden esetben egyenként fogják megvizsgálni, ami azt jelenti, hogy ezzel a taktikával a polgármester ügyvédje akár a végtelenségig tudja hátráltatni az ítélethozatalt, ahogyan erre Szabó Bálint is rámutatott.

Ma nem született ítélet Márki-Zay Péter újabb tárgyalásán 2

– Ennek a viszonvádas történetnek az én megítélésem szerint az időhúzáson kívül semmilyen létjogosultsága és értelme nincsen, arra viszont kiválóan alkalmas, nyilván ezt az ügyvéd úr ki fogja használni a vádlott érdekében. – hangsúlyozta a jogász.

Természetesen ezeket a jogi kiskapukat egy ügyvéd teljesen nyugodtan kihasználhatja, sőt, mi több, védence érdekében gyakorlatilag ez kötelessége is. Más kérdés, hogy ha nem éreznék, hogy kezd forró lenni a talaj, akkor talán ők is a perek minél gyorsabb lezárására törekednének. A mostani akcióval is több mint egy hónapot nyertek, a bíró ugyanis július 1-ére tűzte ki a következő tárgyalást.

Borítóképünkön egy cipő a tárgyalóteremből.

Forrás, fotók: makohirado.hu