TAO-pénz

Újabb fiaskó a városházán: a Vásárhely24 információi szerint a Magyar Államkincstár befagyasztotta a vásárhelyi polgármesteri hivatalnak címzett kifizetéseket, mert a városháza háromszori felszólítást követően sem tudott elszámolni a tavalyi évi támogatással. Az önkormányzati dolgozók bére mellett a vállalkozók, cégek kifizetése is veszélybe kerülhet. Frissítve: reagált a városháza!

A portál szerint felfüggesztette a Magyar Államkincstár a vásárhelyi önkormányzat finanszírozását, mert a Márki-Zay Péter által vezetett hivatal a határidő után másfél hónappal sem volt képes beküldeni a tavalyi év pénzügyi elszámolását. A beszámoló eredeti határideje március 10-e lett volna, a MÁK pedig a harmadik felszólítás, és be nem tartott póthatáridő után döntött a jogszabályoknak megfelelően úgy, hogy befagyasztják a vásárhelyi önkormányzatnak címzett kifizetéseket. Ezzel veszélybe került a polgármesteri hivatal és önkormányzati intézmények dolgozóinak bére. Tudomásunk szerint a dolgozókat arról értesítették, hogy bérfizetés “bankszámla váltás miatt csúszni fog”. Ez azért érdekes, mert az önkormányzat bankszámláit közgyűlési döntés nélkül nem lehet megváltoztatni, erről pedig a testület nem tárgyalt.

A pénzek befagyasztásának hatására azonban úgy tűnik, a hivatal összekapta magát, és a héten küldött egy beszámolót az államkincstárnak, arról azonban, hogy ez minőségileg megfelelő-e, nincs információnk. Ezzel viszont a helyzetet már csak részben mentik: mivel sor került a felfüggesztésre, a MÁK folyó hónapban már nem utal, ami azt jelenti, hogy az önkormányzat csak úgy tudja kifizetni a dolgozók bérét, hogy minden mást kifizetést megállít. Azaz, ha a dolgozók meg is kapják a pénzüket, a vállalkozók és cégek biztosan késésre számíthatnak, köszönhetően a városháza „kiváló szakembereinek” – írja a lap.

A Vásárhely24 megkereste a Városházát is. Arra szeretnének választ kapni, hogy miért került sor a pénzügyi beszámoló elmaradására, és ki felelős azért, hogy másfél hónap késéssel, a harmadik póthatáridő lejárta után küldték be a kötelező beszámolót a Magyar Államkincstárnak. Márki-Zay Péter polgármester sokszor hangoztatta, hogy a Városházára beköltözött a szakértelem, és a tetteiért mindenki felelősséggel tartozik. Szeretnék ezért megtudni azt is, terveznek-e felelősségre vonást az ügyben, vagy minden következmények nélkül marad.

Frissítés: a városháza reakciója

A Polgármesteri Hivatal az alábbi közleményt küldte el portálunknak is a Vásárhely 24 cikkére reagálva:

A városháza részéről senki nem mulasztott. Korábban írtunk arról, hogy súlyos informatikai támadás érte a önkormányzatot, ennek következtében az összeomlott rendszert – különösen az eleve hiányosságokkal küzdő gazdálkodási szakrendszert – időbe telt helyreállítani.

A beszámoló végső határideje április 8. volt, az önkormányzat felszólítást nem kapott. Az informatikai problémát jeleztük a MÁK felé, a beszámoló jelenleg az államkincstár részéről jóváhagyott állapotban van. A fennakadás miatt visszatartott kifizetéseket májusban megkapja a hódmezővásárhelyi önkormányzat.

Bankszámlaváltásról nincs szó. Az önkormányzat számlavezető bankja, a Takarékbank saját hatáskörében számlaszámot változtat, ezért több napra banki szünnapot rendelt el, erről időben értesítette az önkormányzatot. A szokásos bérfizetési napon a banki szünnap miatt nem tudjuk a munkabéreket átutalni, a bérfizetésre ezért 2019. május 6-án, hétfőn kerül sor.

Sem a bérek, sem a cégek, vállalkozások kifizetése nincs veszélyben, az önkormányzat rendelkezik a szükséges forrásokkal.

Figyelemmel arra, hogy a beszámoló késedelmes benyújtását nem emberi mulasztás, hanem informatikai hiba okozta, személyi felelősségre vonás fel sem merül – olvasható a nyilatkozatban.

Fotó: Illusztráció