Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 64

A vásárhelyi önkormányzat már 2015-ben bevezette, hogy ingyenesen kapják a gyermekek a bárányhimlő elleni vakcinát. Ez most országos szintre emelkedik, ugyanis ősztől kötelezővé válik a védőoltás beadatása. Az ötletet Kószó Péter egykori alpolgármester javasolta Orbán Viktornak, amikor a miniszterelnök a városban járt.

Szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni – jelentette be ma Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Ezzel tizenkettőre bővült a kötelező védőoltások száma. A gyermekek 13-16 hónapos korban kapják majd meg a vakcinát, amelyre 1,3 milliárd forint költségvetési forrás jut.

– Amikor Orbán Viktor 2017 májusában a Modern Városok Program keretében Vásárhelyen járt, akkor Almási István, Lázár János és Hegedűs Zoltán társaságában beszéltem vele erről a kezdeményezésünkről és tapasztalatainkról. Mi az országban elsőként 2015-ben már bevezettük ezt, vagyis ingyenessé tettük a bárányhimlő ellen védőoltást, és az adataink annyira meghatározóak voltak, hogy arra kért a miniszterelnök, küldjem át az ezzel kapcsolatos statisztikákat. Ezt megtettem, és Lázár János folyamatos közbenjárásával és támogatásával (Miniszterelnökséget vezető miniszterként Lázár felkarolta az ügyet, az egyeztetéseket, több Kormányinfón is beszélt a témáról – a szerk.) született meg a pozitív és előremutató kormányzati döntés – nyilatkozta lapunknak Kószó Péter, hozzátéve, több önkormányzat, például Eger, Kaposvár és Szombathely már alkalmazza a vásárhelyi modellt.

A fideszes önkormányzati képviselő, aki gyermekorvosként is dolgozott, elmondta: a bárányhimlő a közhiedelmekkel ellentétben nagyon alattomos betegség, ugyanis száz gyermekből háromnál súlyos, ezerből egy-kettőnél pedig életveszélyes szövődményt okozhat. A védőoltások pedig már annyira modernek, hogy egyáltalán nem kell mellékhatásra számítani miattuk.

Vásárhelyen mintegy háromezer gyermek kapta meg eddig térítésmentesen a védőoltást. Kószó Péter szerint ezzel érezhetően kevesebb a bárányhimlős megbetegedések száma. – Ez anyagilag is hatalmas segítséget jelent a családoknak. Mivel a teljes védettséghez két vakcinára van szükség, és egy nyolc-kilencezer forintba kerül, ezért egy gyermeknél húsz, háromnál pedig hatvanezer forintos kiadást is jelentenének az oltások – hangsúlyozta.

A politikus még elmondta, a kormány intézkedése nem egyedülálló, ugyanis több országban, például Amerikában is vannak olyan államok, ahol bárányhimlő elleni védőoltás nélkül nem engedik a gyermekeket bölcsődébe, óvodába.