Újabb terrortámadások lehetnek Srí Lankán

Ranil Vikremeszinghe Srí Lanka-i kormányfő arra figyelmeztetett, hogy újabb merényletek lehetségesek, miután több szélsőséges továbbra is szökésben van. A hatóságok külföldi szálat is felfedeztek. Azt még ellenőrzik, hogy valóban az Iszlám Állam követte-e el a merényleteket, de a terrorszervezet egy fényképet tett közzé a merényletek irányítójáról. 

Ranil Vikremeszinghe Srí Lanka-i kormányfő kedden közölte, hogy a húsvéti pokolgépes merényletsorozat elkövetőinek azonosításában a hatóságok haladást értek el, ésbizonyítékot találtak arra, hogy a merényleteknek külföldi szálaik is vannak.

Colombói hivatalos rezidenciáján tartott sajtóértekezletén Vikremeszinghebeismerte, hogy a merényletek előtt figyelmeztetést kaptak,és az indiai nagykövetséget tekintették lehetséges célpontnak. Hozzátette, hogy vizsgálják az Iszlám Állam (IÁ) által tett bejelentést, amely szerint a terrorszervezet követte volna el a merényletsorozatot. A korábbi bejelentést, amely szerint a támadássorozatot az új-zélandi Christchurchben muszlimok elleni mészárlás megtorlása lenne, a kormányfő szerint szintén ellenőrzik.

Az Iszlám Állam fényképet tett közzé a merényletek irányítójáról

Az Iszlám Állam közben állítása bizonyítására fényképet tett közzé hírügynökségében, az Amaakban arról a férfiről, akit a Srí Lanka-i merényletek irányításával gyanúsítanak.

Előzőleg Ruvan Vidzsevardene védelmiminiszter-helyettes közölte a parlamentben, hogy iszlamisták követték el a merényleteket a christchurchi támadásokra megtorlásul.A miniszterhelyettes szerint a támadásokat egy szélsőséges iszlamista csoport követte el, amely kapcsolatban állt a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű helyi iszlamista szervezettel.

A vasárnap Srí Lankán három templomban és négy szállodában elkövetett, közel egyidejű robbantásos merényleteknek legalább 321 halottja és mintegy 500 sebesültje van. Az áldozatok között legalább 45 gyermek van – közölte az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF. A szervezet szerint 27 gyermek meghalt, és tíz másik megsebesült a negombói Szent Sebestyén-templomban, 13 halt meg és 15 sebesült meg Batticaloában.

A külföldi áldozatok között öt gyermek volt. Colombóban 20 gyermeket ápolnak kórházban. Az UNICEF szerintsok gyermek egyik vagy mindkét szülőjét elvesztette a merényletekben, ők pszichológiai segítségre szorulnak.

A Srí Lanka-i hatóságok szerint legalább 31 külföldi van a halálos áldozatok között. Az áldozatok az eddigi adatok szerint 12 országból származtak.

Figyelmeztették a veszélyre a Srí Lanka-i hatóságokat

Indiai hírszerző vezetők két órával az első merénylet előtt kapcsolatba léptek Srí Lanka-i kollégáikkal, hogy figyelmeztessék őket a templomokat érintő fenyegetésre – közölte nevének elhallgatását kérve egy Srí Lanka-i védelmi vezető és egy indiai kormányilletékes.

Egy másik Srí Lanka-i védelmi illetékes azt mondta, hogy a figyelmeztetés „órákkal” az első merénylet előtt érkezett.

Az egyik Srí Lanka-i forrás szerint indiaiak szombat éjjel is küldtek figyelmeztetést. Az indiai kormányilletékes szerint hasonló üzeneteket küldtek a Srí Lanka-i hírszerzésnek április 4-én és 20-án is.

Az FBI is besegít a nyomozásba

Közben az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bejelentette, hogy segít a Srí Lanka-i hatóságoknak a pokolgépes merényletek kivizsgálásában. A The Washington Post című amerikai lap korábban jelentette, hogy az FBI felajánlotta a szakértői közreműködését a bizonyítékok elemzéséhez, és átkutatja az adatbázisát a merényletekkel kapcsolatos információk után kutatva.

A 21 millió lakosú szigetországban kedden háromperces néma csenddel tisztelegtek az áldozatok előtt a vasárnapi első robbantás időpontjában – helyi idő szerint fél kilenckor –, a colombói Szent Antal katolikus templomban.

Kedd délben 22 áldozatot temettek el St. Sebastianban, ahol feltehetően a legtöbb áldozata volt a merényletnek. A Colombótól mintegy 30 kilométerre északra fekvő város kórházába több mint száz holttestet szállítottak.

Gyászszertartásokat tartottak a colombói Szent Antal-templomban is, ahol szintén pokolgép robbant vasárnap.

Fotó: MTI/EPA/M.A. PUSHPA KUMARA