Risztov Éva: tévedés, hogy Vásárhelyről nem lehet a világ tetejére jutni 4

Egy olimpiai bajnok, a vásárhelyi születésű Risztov Éva életútjával ismerkedhettek meg az érdeklődők kedden a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A már visszavonult úszónő szerint a sport arra tanítja meg az embert, hogy mindig csak egy esély van, és arra, hogy nincs lehetetlen.

Risztov Éva ötéves volt, amikor Vásárhelyre látogatott Egerszegi Krisztina, s a vele való találkozás meg is változtatta az életét. Az úszónőhöz odasétált és mindenhova követte volna, azonban ezt értelemszerűen nem lehetett, azonban Egerszegi megígérte, hogy küld majd neki valamit.

Risztov Éva: tévedés, hogy Vásárhelyről nem lehet a világ tetejére jutni 6

Az ajándék egy fürdőruha volt, s innentől nem volt megállás. Risztov Éva abban aludt, abban reggelizett, és a szülei elé odaállva közölte: olimpiai bajnok lesz.

Első érme egy bronz volt, amit hétévesen szerzett, majd sorra jöttek az elismerések. 22 éves pályafutása során olimpiai bajnok, háromszoros világbajnoki ezüstérmes és hétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes lett.

Risztov Éva: tévedés, hogy Vásárhelyről nem lehet a világ tetejére jutni

A szülővárosában tartott előadás különlegessége az volt, hogy magával hozta a 2012-es olimpiai aranyérmét, amit egyébként soha nem visz el ilyen alkalmakra. Fő üzenetként a fiataloknak azt fogalmazta meg, hogy semmi sem lehetetlen, és azt, hogy vidékről, Vásárhelyről is a világ tetejére lehet jutni.

– Legyenek álmaitok és higgyetek azokban. Nekem is sok olyan pillanatom volt, amikor nem jött össze a nyerés, nemhiába ragadt rám egy időben az „Ezüstlány” név. A kudarc nem rossz dolog, én hálás vagyok minden csalódásért, és azért tartok itt, mert az előnyömre fordítottam azokat. Így jöhetett össze az arany – mesélte a jelenlévőknek, hozzátéve, semmivel sem volt különb és jobb adottságú fiatal, mint a mostani gyermekek.

Risztov Éva: tévedés, hogy Vásárhelyről nem lehet a világ tetejére jutni 7

Azt is elmondta, a családja nélkül mindez nem sikerülhetett volna, ugyanis az ő támogatásuk és áldozatvállalásuk elengedhetetlen volt a sikerhez. Mindig hajnalban kelt, naponta 16-22 kilométereket úszott, és tizenkilenc éves koráig például azt sem tudta, miért küldenek a közműszolgáltatók számlákat.

Amit viszont sajnál, hogy egy osztálykiránduláson sem volt, és az osztálytársait sem ismerte, mivel a mindennapi edzések annyira lefoglalták, hogy semmi közös élménye nem volt velük.

Risztov Éva: tévedés, hogy Vásárhelyről nem lehet a világ tetejére jutni 2

– A dobogón sosem egyedül áll az ember. Ez egy csapatmunka, a dietetikustól, a pszichológuson át a masszőrig mindenki érdeme volt, hogy olimpiai bajnok lettem – árulta el Risztov Éva, aki annyit úszott életében, mintha kétszer körbeúszta volna a Földet.

A 2016-os riói olimpia óta azonban egy métert sem úszik. A célja teljesült, már nincsenek tervei az úszással, így nem is érzi szükségességét. Jelenleg egy fővárosi cégnél sportmenedzserként dolgozik, és az Olimpiai Bajnokok Testületének elnökeként tevékenykedik.

Risztov Éva: tévedés, hogy Vásárhelyről nem lehet a világ tetejére jutni 5

Az est során az úszónő édesanyja is mesélt az olimpikon karrierjéről, míg a végén a résztvevők kérdéseket tehettek fel a bajnoknak.

Fotók: Gémes Sándor