Hegedűs Péter és Márki-Zay Péter

A vásárhelyi városvezetőnek már sikerült kinyírnia a helyi televíziót, így esett meg az a csúfság, hogy Hódmezővásárhely az egyetlen megyei jogú város, amely saját televízió nélkül maradt. Most Márki-Zay álfüggetlen balmazújvárosi kegyeltje ugrott neki a helyi tévének, a legdurvább és legalpáribb cenzúra eszközeivel élve.

„A médiaalakotmány kiforgatásával totális médiacenzúrát vezetett be az álfüggetlen, Jobbik-támogatott balmazújvárosi polgármester, aki nemrég levélben adott ki utasítást a Balmazújváros Televízió vezetőjének” – számolt be róla hétvégi cikkében a PestiSrácok.hu.

Emlékezetes, Hegedűs Pétert tavaly augusztusban a Jobbik és Márki-Zay Péter támogatottjaként választották meg a balmazújvárosiak. A pártalapító-pártelnök vásárhelyi celeb városvezető személyesen is részt vett az időközi választási kampányában, és büszkén ünnepelte amúgy botrányhős kegyeltjének sikerét, saját szerepét is kellőképp bekeretezve.

Úgy tűnik, továbbra is közös úton halad a két elvtárs, legalábbis hasonlóan gondolkodnak a helyi médiával való bánásmódról, pontosabban a helyi sajtó letámadásáról.

A Promenad.hu korábban részletesen, több cikkben írt róla, hogyan sikerült a 2018. februári időközi választás után úgy kormányozni a település hajóját, hogy Hódmezővásárhely üljön a szégyenpadra egyetlen megyei jogú városként, melynek nincs saját helyi televíziója… Márki-Zaynak már sikerült taccsra tenni, kivéreztetni, végül eltemetni a több mint harminc évig sikeresen működő, nagy múltú Vásárhelyi Televíziót. Nem nagyon csinált belőle titkot, nem tetszett neki, hogy a médium időről időre fideszes politikusokat IS megszólaltatott, mint ahogy természetesen a polgármesternek IS bőven adott lehetőséget, rendezvényeken, stúdióbeszélgetéseken. Aztán hogy, hogy nem, elapadtak a városházi források, a közgyűlés által megszavazott támogatásokat is visszatartotta Márki-Zay, Vásárhely szeretett televíziójára lakat került, komoly szakmai tapasztalattal bíró, amúgy családfenntartó munkatársait szélnek eresztették, az üzemeltető céget felszámolják. (Ennyit arról, hogy Hódmezővásárhely „jobban teljesít”…) A polgármester pedig elegánsan mosta kezeit. Közben megtalálta a saját játékszerét, hiszen kvázi kézi vezérlés alá vonta az önkormányzati hírharsonát, a lakájmédiaként működő, Vásárhelyi Valóságnak hazudott, önfényező, érleltsajt-szagú propagandakiáltványt.

2019-ben aztán a materialista keresztény „Mester” legjobb tanítványa, Hegedűs Péter is akcióba lendült Balmazújvárosban! Sikerült ellesnie a trükköket, és beleszeretett a jó öreg cenzúrába, úgyhogy nekilátott, hogy személyesen regulázza meg a médiát! Kemény hangú április 15-i levelében – idézzük a PestiSrácok cikkét –

„arra kötelezi helyi műsorszolgáltatót, hogy minden egyes önkormányzatról szóló anyagot küldjenek el neki még az adásba kerülés előtt. Hegedűs a 2010-ben elfogadott médiaalkotmányt igyekszik úgy felhasználni, kiforgatni, hogy azt az újságírók, médiamunkások ellen tudja fordítani. Az nem zavarja, hogy ezzel a sajtószabadságot korlátozza, és tulajdonképpen totális cenzúrát vezet be az általa irányított városban. Teszi ezt éppen azoknak a pártoknak és ellenzéki politikusoknak a támogatottjaként, akik naponta kiáltanak farkast, emlegetnek propagandát, ha jobboldali, kormánypárti médiáról van szó”.

A PestiSrácok.hu ugyanis felhívja a figyelmet: Márki-Zay elvtárs-pajtásának értelmezésével szemben „a médiaalkotmány azt mondja ki, hogy a sajtónyilatkozatot az abban szereplőnek joga van megjelenés előtt áttekinteni, kizárólag azért, hogy ellenőrizhesse, hogy szavait nem forgatták-e ki, eltorzítva ezzel a nyilatkozatot. A jogszabály szerint kizárólag a nyilatkozatban szereplő, nyilatkozó személy kérheti ezt, és a közlést csak akkor tilthatja meg, ha nyilatkozatának tartalmát megváltoztatták, eltorzították, oly módon, hogy a végeredmény számára sérelmes. A rendelkezés tehát kifejezetten a nyilatkozatokra, interjúkra vonatkozik, nem pedig minden médiatartalomra, és csak azt a személyt ruházza fel ellenőrzési joggal, aki az adott nyilatkozatot tette.”

A balmazújvárosi polgármestert mindez – úgy tűnik – kevéssé érdekli. A PestiSrácok.hu úgy fogalmaz, Hegedűs „saját kívánalmai szerint értelmezte át a sajtószabadságról szóló 2010. évi jogszabály passzusát,

‘közlésre szánt nyilatkozat’ kategóriába sorolva minden, a helyi televízióban megjelenő, önkormányzatról szóló anyagot. Legyen szó bármilyen önkormányzati tartalomról, eseményről, rendezvényről, az elkészült televíziós anyagot a Polgármesteri Hivatalnak kellene megküldeni, megmutatni. Bár konkrétan nem írja le, hogy kinek, a szövegezésből az következik, hogy neki. Azaz polgármesterként Hegedűs lépne a főcenzor szerepébe.”

Mutatjuk is „Főcenzor Úr” levelét, minden vásárhelyi olvasó okulására! Így polgármesterkedtek ti, avagy így értelmezik a sajtószabadságot a demokrácia önjelölt bajnokai…

Hegedűs Péter