Hét öngyilkos merénylő robbanthatott Srí Lankán

A robbantássorozatnak legalább 290 halálos áldozata és ötszáz sebesültje van, köztük külföldi állampolgárok. Egy magyar szakértő szerint az Iszlám Állam állhat a háttérben.

Hét öngyilkos merénylő követte el tegnap a Srí Lanka-i templomokban és hotelekben csaknem egyszerre végrehajtott hat támadást – mondta el egy kormányzati igazságügyi orvosszakértő, Arijananda Velianga hétfőn.

A szakértő szerint a helyszínről összegyűjtött mintákból derült ki, hogy öngyilkos merénylők voltak a robbantók – írja az MTI.

A Colombóban található Shangri-La luxusszállodában ketten robbantottak, a szintén colombói Cinnamon Grand Hotelben és Kingsburyben, a Szent Antal katolikus templomban, a negombói Szent Sebestyén katolikus templomban, és a batticsaolai evangéliumi keresztény templomban egy-egy merénylő hajtott végre támadást.

A robbantássorozatnak legalább 290 halálos áldozata és ötszáz sebesültje van, köztük külföldiek: brit, amerikai, török, indiai, kínai, dán, holland és portugál állampolgárok.

Az összehangolt támadást egyelőre egyetlen terrorista szervezet sem vállalta magára. Az M1-nek nyilatkozó szakember szerint viszont az ISIS állhat a háttérben. Az Iszlám Állam terrorszervezet egykori, Srí Lankára visszatért tagjai vagy más beszervezettjei lehetnek a vasárnapi merényletsorozat mögött – fogalmazott Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő.

A rendvédelmi hatóságok megerősítették a sajtóinformációkat: 24 gyanúsítottat őrizetbe vettek a főváros, Colombo térségében. Ők mind Srí Lanka-i állampolgárok.

Az állami vezetés közben elismerte, a hírszerzésnek voltak előzetes értesülései egy kevésbé ismert iszlamista csoportról, illetve vele összefüggésben templomok elleni lehetséges merényletekről. A miniszterelnök ígéretet tett: ki fogják vizsgálni, miért nem tettek intézkedéseket ez ügyben. Srí Lanka külföldről kér segítséget annak kiderítésére, hogy a támadók kapcsolatban álltak-e nemzetközi terrorszervezetekkel.