5+1 tojásfestés, mellyel ..... a húsvéti 2

A tojásfestés hagyománya a régi időkre nyúlik vissza, és elmaradhatatlan a húsvéti ünnepek alatt. Összegyűjtöttünk 5+1 videót, melyekkel egyedivé varázsolhatják a tojásokat, és remek családi mókává is tehetik az ünnepi készülődést.

Amit a tojásfestésről érdemes tudni:

A kereszténység a húsvét ünnepét, az azt megelőző böjtöt és a húsvéti tojást feltehetően együtt emelte át a pogány tradíciókból. A kereszténység elterjedésével a tojást, mint ősi életszimbólumot, összekapcsolták a feltámadás ünnepével. A húsvétra festett tojások hagyományos színe a piros, amely Krisztus vérét jelképezte, azonban elsősorban a termékenységet szimbolizálja.

5+1 tojásfestés, mellyel ..... a húsvéti 3

A magyar hímes tojás díszítésének jelképrendszere van. Az ősi kultikus jelek a régi magyar élet és hitvilág minden fontos mozzanatát tükrözik. A rajzokban felismerhető a pásztorkodás, lovas élet, természet, örök élet, termékenységvarázslás, bajelhárítás és a világmindenség ábrázolása.

A húsvéti tojás szimbólummá válását az is elősegítette, hogy a nagyböjt alatt tojást sem lehetett régen fogyasztani, így az ünnepre sok gyűlt össze, amelyeket aztán a böjt lejártával nem csak nagy mennyiségben fogyasztottak, hanem ajándékoztak is az emberek.

5+1 tojásfestés, mellyel ..... a húsvéti 1

Következzenek a csodálatos díszítési technikák, melyekkel ragyogó köntösbe bujtathatjuk az ünnep elmaradhatatlan főszereplőjét:

1.A klasszikus hímes tojás, mely a magyar tradíciót képviseli:

2.A hagymahéjjal való dekorálás igazán egyedivé varázsolja a tojásokat, és szinte minden háztartásban fellelhető:

3.Ha szeretnénk a konyhákban keresgélni tojásfestékek után, az alábbi videó segítségével garantáltan találunk olyan fűszereket, melyekkel biztos egyediséget varázsolunk:

4.A piros tojás igazi klasszikus, ezért következzen a tökéletes szín elérése, a locsolók legnagyobb örömére:

5.Mi volt előbb a tojás vagy az unikornis? A mesebeli lényről keveset tudunk, de az biztos, hogy ebben a videóban csillámos hátassá változtathatjuk a tojásokat:

+1.Modern tojásfestés következik, ugyanis a körömlakkot hívjuk dekorációs segítségként:

Kellemes húsvéti ünnepet kívánunk minden Kedves Olvasónknak!

 

Forrás: agroinform.hu, wikipedia.hu

Kép: pixabay.com

Videók forrás: youtube.com