1

A Németh László Gimnázium 8.a április 3-tól 7.-ig Erdélybe látogatott. A fantasztikus élményekkel gazdag élménybeszámolójukat megosztjuk olvasóinkkal. 

“Ezt a kirándulást a határtalanul program támogatásának köszönhetjük, amelynek az a célja, hogy a határon túl élő magyar fiatalok baráti kapcsolatot alakítsanak ki anyaországi társaikkal. Kirándulásunkat megelőzte a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum 10. évfolyamában tanulók Hódmezővásárhelyi látogatása. Kirándulásunk előkészítéseként először Monostori András idegenvezető kalauzolt el minket egy virtuális sétára, ahol megismerhettük az irodalmi, történelmi, építészeti és kulturális kapcsolatokat Csongrád megye és Erdély között. Majd az előkészítő órán többet is megtudtunk Erdélyről, Marosvásárhelyről, a kastélyokról, és a fontosabb látnivalókról. Kíváncsian vártuk az utazást és a Bolyais diákokkal való találkozást.

A kirándulásunk első napján egy hosszú, 10 órás buszút várt ránk, egy Nagyváradi városnézéssel tettük izgalmasabbá. Marosvásárhelyi programunk másnap a Bolyai Farkas Líceumnál kezdődött, ahol a diákok röviden elmondták az iskola történetét, bemutatták a két Bolyait, akiknek a szobrát meg is koszorúztuk, majd megismerkedtünk a Bolyai János emlékére állított pszeudoszférával. Innen ellátogattunk a Teleki Tékába, ahol megtekinthettük a Teleki család könyvgyűjteményét és a Bolyai János múzeumot. Később visszatértünk a fogadó iskolába, és a Bolyaisok megmutatták a régi színháztermüket, az iskola tablóit, valamint a sportcsarnokukat, ahol lejátszottuk a visszavágó floorball meccset. Ezek után meglátogattuk a Kultúrpalotát és a régi városházát. A Kultúrpalota üvegei sokunknak nagyon tetszett. A nap hátralévő részét a Bolyais diákokkal töltöttük, ami azt jelentette, hogy az első programunk egy kincskeresés volt, amelynek keretében a város híres épületeit kellett felismernünk apró részletei alapján, majd a várban számháborúval zártuk a napot.

A harmadik napon újra buszra szálltunk és utunk először a Medve-tóhoz vezetett, amit körbesétáltunk. Második megállónk a Parajdi sóbánya volt, ahol szabad foglalkozásunk alatt körbejártuk a helyet. A nap további részében Áprily Lajos és Tamási Áron emlékházát tekintettük meg, ahol szavalat után koszorút helyeztünk el mindkét irodalmi személyiség emlékére. Napunkat Korondon zártuk.

A negyedik napon ellátogattunk a gernyeszegi Teleki kastélyba, ahol részletes bemutatót kaptunk a kastély múltjáról, és körbejártuk a kastély kertjét. Második megállónk a marosvécsi Kemény kastélyba vezetett, ahol szintén részletes bemutatást kaptunk a kastélyról. A média szakkörös társaink mindkét kastélynál interjút is készítettek Kálmán Attilával, az erdélyi arisztokrácia szakértőjével illetve Kemény Gézával, a marosvécsi kastély tulajdonosával.

Az ötödik napon sajnos véget ért kirándulásunk, és egy újabb 10 órás út várt ránk. Útközben megálltunk Pusztakamaráson, ahol megtekintettük Sütő András emlékházát, majd Kolozsváron városnézéssel fejeztük be erdélyi túránkat.

Köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelőnek és Timi néninek, hogy létrejöhetett ez a felejthetetlen kirándulás.

Molnár Timea tanárnő “