Tombol a migránserőszak Ausztriában:a nők vannak célkeresztben 3

A közép-európai régió választópolgárai közül 51 millióan arra számítanak, hogy a következő egy évtizedben növekedni fog az Európai Unióba irányuló bevándorlás mértéke. Leginkább a bevándorlók által használt útvonalakon fekvő országok (Szerbia, Horvátország) lakosai számítanak a növekedésre – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára, 12 közép-európai országban, illetve régióban készített közvélemény-kutatásából -írja az origo.hu.

A migráció megítélésének fontosságát bizonyítja, hogy Európa-szerte az EP-választások legfőbb kampánytémája az illegális bevándorlás.

Ugyan a 2015-ös menekültválsághoz képest jelenleg csökkenő trend látható, várhatóan a közeljövőben az Európát érintő migrációs nyomás nemhogy mérséklődni, hanem növekedni fog. A megkérdezett közép-európai országok lakosai is erre számítanak: a migrációt kiváltó sokszínű okokkal tisztában van a közép-európai emberek relatív többsége, hiszen45 százalékuk szerint növekedni fog a következő 10 évben a bevándorlás mértéke,32 százalékuk szerint a jelenlegi szinten marad, és csupán 18 százalékuk prognosztizál csökkenő tendenciát.

Számszerűsítve mindez azt jelenti, hogy a nagyságrendileg112 millióból 88 millió közép-európai választópolgár szerint növekedni vagy legalábbis stagnálni fog az Európai Unióba irányuló migráció mértéke.Leginkább a bevándorlók által használt útvonalakon fekvő országok lakosai számítanak a növekedésre: Szerbiában 63, Horvátországban 59 százalék mondta azt, hogy emelkedni fog a bevándorolni vágyók száma, de még a lengyelek 55 százaléka is így vélekedett.Magyarországon 10-ből 5 választó számít növekedő migrációs helyzetre.A legkevesebben, de még mindig közel az emberek egyharmada van ezen az állásponton Kelet-Németországban (31 százalék), Bajorországban (32 százalék) Bulgáriában (33 százalék) és Romániában (35 százalék).

Jelzésértékű, hogy még a legkevésbé pesszimista Csehországban is csak 25 százalék mondta azt, hogy csökkenni fog a migráció jövőbeni mértéke.

A V4-országok közül a lengyelek és a magyarok számítanak inkább a migráció mértékének növekedésére, a csehek és a szlovákok kevésbé, de náluk is kisebbségben vannak azok, akik csökkenésre számítanak.Összességében a V4 államok lakosainak 46 százaléka a bevándorlók számának növekedésére számít.Az aggodalom nem alaptalan: a líbiai miniszterelnök, Fájez esz-Szarrádzs tegnap arról beszélt, hogy 800 ezer migráns indulhat el Líbiából Európa irányába, amennyiben a nyugati államok nem állítják meg a líbiai főváros, Tripoli ellen nyomuló Halífa Haftár tábornokot és csapatait.

Forrás: origo.hu

Kép: illusztráció