Mátray Attila és Márki-Zay Péter

Jelzésértékű: Mátray Attila politikai kápója, Márki-Zay Péter mellé, Fehér István pedig a Földeákra kitelepített nyolcgyermekes cigány család mellé áll a vásárhelyi polgármester és kegyeltje legfrissebb romabotrányában.

Finoman szólva is megosztja a vásárhelyi cigányságot Márki-Zay Péter furcsa húzása: mint megírtuk, a polgármester büntetésből kitelepített Földeákra egy problémás, nyolcgyermekes roma családot. Ahelyett, hogy integrálta volna őket, és ahelyett, hogy Vásárhelyen nyújtott volna számukra segítséget! Egyre többen gondolják úgy, hogy a városvezető csak szavakban támogatja a cigányságot, és csupán politikai tőkét kíván kovácsolni a romáknak tett ígéretcunamiból.

Nemrég Fehér István, a Csongrád Megyei Hátrányos Helyzetű Családok Egyesületének elnöke bírálta élesen Márki-Zay büntetéspolitikáját. A roma vezető úgy fogalmazott: egy jó városvezető nem telepít ki egy nyolcgyerekes cigány családot Vásárhelyről, csak azért, hogy azok aztán ne kérjenek több támogatást. Véleménye szerint ezzel a polgármester még nehezebbé tette a família boldogulását.

Ennek okán érdeklődött a pénteki közgyűlésen Cseri Tamás fideszes képviselő a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat elnökénél: egyetért-e Márki-Zay Péter brutálisnak tűnő eljárásával, mi a véleménye arról, ami történt. A kérdéstől érezhetően zavarba eső Mátray Attila nehezen követhető magyarázkodásba bonyolódott, melynek lényege: „nem mondja, hogy nem támogatta volna a kiköltöztetést”, vagyis ő sem tett volna másként a polgármester helyében. Márki-Zay kegyeltje szerint a lényeg, hogy a család nem maradt fedél nélkül. Szokásához híven egyébként a médiát vádolta, hogy „felült egy hírnek, amiben uszítás is volt.”

Mátray Attila e tekintetben is kiváló tanítványa politikai tartótisztjének: a városvezetővel együtt a másra mutogatás nagymesterei, ők soha, semmiben nem hibásak, ha valami rossz történik, mindig mindenért más a felelős!

Azt persze nem fejtette ki, hogy miféle „felülés” a sajtó részéről, ha tudósít a földeáki polgármester sajtótájékoztatójáról, illetve miért „uszítás”, ha Hajnal Gábor közössége nevében kikéri magának, hogy a vásárhelyi polgármester – ráadásul kifejezetten akaratuk ellenére(!) – „büntetőteleppé” degradálja Földeákot, és persze számon kéri Márki-Zayon a csak szavakban integratív cigánypolitikáját…

Fehér István

A kirobbant botrányban tehát Mátray Attila Márki-Zay, míg Fehér István, a Csongrád Megyei Hátrányos Helyzetű Családok Egyesületének elnöke az érintett cigány család mellé állt. Portálunk megkeresésére Fehér – aki legutóbb azt mondta: méltatlannak tartja Mátrayt a helyi cigányság képviseletére – úgy fogalmazott: semmi szín alatt sem tudja elfogadni az elnök felháborító álláspontját.

„A korábbi vásárhelyi városvezetéseknek soha nem volt céljuk, hogy egy nyolc gyermeket nevelő famíliát kitelepítsenek Földeákra, ahol alig akad munkalehetőség. Minden közösségnek, településnek megvannak a maga gondjai, de egy felelős városvezetőnek nem arra kell törekednie, hogy problémás nagycsaládokat deportáljon a városából. Épp ellenkezőleg: minden eszközzel meg kell próbálni lehetőséget biztosítani nekik, és jó útra terelni őket. Mátray Attila pedig súlyos tévedésben van: nem elég, hogy a családnak fedél van a feje fölött, a sok gyereket ugyanis el is kell tartani, amire Vásárhelyen több lehetőség nyílt volna. Arról nem is beszélve, hogy hogyan fognak ezután a gyerekek óvodába, iskolába járni, hogy oldják meg a közlekedést? Nem mellékes körülmény, hogy több család halmozott fel korábban is tartozást az önkormányzat felé, az eddigi vásárhelyi városvezetések mégsem vágták ki őket a városból: nem kitelepítettek, nem büntettek, hanem felkarolták a nehéz helyzetbe lévőket”

– fejtette ki.

Korábban arról is beszámoltunk: Márki-Zay Péter elegánsnak semmiképpen sem nevezhető választ adott Hajnal Gábor felvetéseire. Közleményében egyértelművé tette: ha a háromezres kistelepülés lakosainak esetleg valami problémájuk lenne az érintettekkel, akkor a nyolcgyermekes család megy az utcára. A lelkiismeretükkel meg számoljanak csak el a földeákiak…