1

Fotókiállítást és szakmai fórumot rendeztek „A SZARVASMARHA-TENYÉSZTÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI” címmel az SZTE Mezőgazdasági Karán. A tenyésztés aktuális kérdéseivel kapcsolatban több neves szakember tartott előadást, illetve a fotópályázat nyertes alkotásait is megtekinthették az érdeklődők.

A rendezvén apropóját a XVI. Tarka Fotópályázat adta, melyre számos pályamű érkezett. Ez vándorkiállítássá nőtte ki magát az évek során, így most Vásárhelyen is helyet kaptak a szebbnél szebb alkotások. Csodás pillanatokat örökítettek meg a fotósok, különféle helyszíneken készültek a képek, melyek hűen tükrözték ennek a fantasztikus állatfajnak az egyediségét és szépségét.

 1

Horváth József, az SZTE Mezőgazdasági Karának dékánja elmondta, a szakmai konferencia a szarvasmarha-tenyésztés aktuális kérdéseivel foglalkozott. A meghívott előadók kiváló szakmai tudással és gyakorlattal rendelkeznek, akik a legkorszerűbb technológiákkal a már bevezetett, és a közeljövőben kialakításra kerülő szarvasmarha-tenyésztési tartási, tenyésztési technológiáról tartottak előadást.

 1

Többek között beszámolót tartott dr. Füller Imre ügyvezető a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének képviseletében, Mikó Józsefné Dr. Jónás Edit, egyetemi docens. Továbbá Gajda Nikoletta szarvasmarha-tenyésztési ágazatvezető, Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt-től és Dr. Totthné Dr. Polner Antónia szarvasmarhatenyésztési ágazatvezető, aki a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-től érkezett az eseményre.

 1

Az egyetem dékánja kiemelte, jelenleg olyan vezető gazdaságok vannak Magyarországon, ahol a kettős hasznosítású szarvasmarha fajta olyan kiváló tejtermélesre is képes a húshozam mellett, mellyel lassan felveszi a versenyt a tejtermelő ágazattal.

 1

Az adatokat tekintve Horváth József kihangsúlyozta: manapság az, hogy egy tejtermelő tehenészeti telepen 10 ezer liter feletti, egy tehénnek laktációban mért tejhozamát el lehet érni, már nem lehetetlen. Mindez a tudatos munkának az eredménye és évről évre azon dolgoznak a szakemberek, hogy az ágazat tovább fejlődjön és hatékonyabban működjön.

 1  1  1  1  1  1  1