Az alföldi közlekedési beruházásokról is tárgyal Szerbiában Orbán Viktor 1

Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke munkavacsorán fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt vasárnap este a szerb és a magyar kormány ötödik csúcstalálkozójának előestéjén, amelyet ezúttal a Vajdaságban, Szabadkán rendeznek meg – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic a két ország külügyminisztere, Szijjártó Péter és Ivica Dacic társaságában Palicson tárgyaltak.

Hétfő délelőtt Orbán Viktor és Ana Brnabic szerb kormányfő megbeszélésére kerül sor, és ezzel párhuzamosan a szakminiszterek is külön-külön tárgyalnak egymással. Ezt követi Magyarország és Szerbia kormányának együttes plenáris ülése, majd egyezmények aláírására kerül sor, többek között az infrastrukturális kapcsolatok fejlesztéséről, a Szeged-Szabadka vasútvonal korszerűsítéséről, az európai integráció területén való együttműködésről, a vízgazdálkodási és a védelmi együttműködésről valamint a szerb rendvédelmi szerveknek biztosítandó technikai segítségnyújtásról.

Az alföldi közlekedési beruházásokról is tárgyal Szerbiában Orbán Viktor

A programot a magyar és a szerb miniszterelnök sajtótájékoztatója és közös ebéd zárja Szabadkán – közölte a sajtófőnök.

A déli vasút tervéről – illetve a Szeged-Szabadka vasútvonal fejlesztéséről – egy mai interjúban Lázár János kormánybiztos is bővebben beszélt, egy vésztői fórumon a napokban pedig azt mondta, a kormány stratégiai célja a határokon átívelő, történelmi Alföld újjászervezése és erősítése, magyar vezetéssel, a románok és a szerbek közreműködésével.