Kábítószer

Benkő Zsolt falhoz állította Kis Andreát és Márki-Zay Pétert! A részönkormányzat elnöke szerint a városvezetés egy gittegylettel között szerződést a volt iskolaépület használatáról, ráadásul a szikáncsiak megkerülésével. Az érintett szerveződés vezetője ráadásul kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt volt előzetesben, vagyis méltatlan a feladatra.

Tovább dagad a szikáncsi közösségi ház körüli fűszagú, súlyos botrány!

Kínos magyarázkodásba menekült a vásárhelyi közgyűlés pénteki ülésén a polgármester, miután Benkő Zsolt képviselő interpellációban kezdeményezte, függessze fel a nem szikáncsi illetőségű, be sem jegyzett szerveződéssel a helyi közösségi ház használatára között szerződést, illetve maradjanak a bevált rendszernél, vagyis a szikáncsi részönkormányzat üzemeltethesse az ingatlant. Márki-Zay Péter a sunnyogást választotta, amikor a részönkormányzat elnöke olyan kínos kérdésekkel szembesítette, mint hogy az érintett „gittegylet” vezetője előzetesben ült kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény gyanúja miatt, valamint az úgynevezett szikáncsi olvasókör „ernyőszervezete”, az erzsébeti olvasókör több százezer forinttal tartozik az önkormányzatnak…

„A szikáncsi részönkormányzat 2007 óta tisztességesen, korrekten használta és működtette a közösségi ház épületét. Rendkívül aggályos, hogy a polgármester és az alpolgármester most olyan civil szervezettel kötött szerződést, melynek nincs Szikáncson bejegyzett címe, nincs bejegyezve, hivatalosan tehát nem is létezik. Ráadásul a helyi közösséget megkerülve, a szikáncsi lakosok megkérdezése nélkül játszották át az ingatlant egy olyan szervezetnek, mely semmit sem tett a szikáncsi közösségi élet fejlesztésért. A szikáncsi olvasókört ugyanaz a személy vezetné tehát, mint aki évek óta az erzsébeti olvasókör elnöke is, mely semmiféle érdemi tevékenységet nem folytat, ily módon méltatlan arra, hogy egy ekkora épület fenntartását megkapja”

– mondta a fideszes politikus.

Megkérdezte: tisztában van-e azzal a városvezetés, hogy az érintett erzsébeti olvasókör több mint 700 ezer forinttal tartozik az önkormányzatnak. Márki-Zay válaszából úgy tűnt, nem. Majd arról is beszámolt,

a helyiek joggal vannak felháborodva, hogy a szerveződés élén egy olyan személy áll, aki Benkő információi szerint tavaly kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt előzetes letartóztatásban volt, és most is elektronikus bilincs van a lábán.

„Felfoghatatlan, hogy Márki-Zay Péter és Kis Andrea a város nevében, a szikáncsiak megkérdezése nélkül egy be sem jegyzett gittegylettel szerződik, melynek komoly hátraléka van az önkormányzat felé, semmilyen közösségi tevékenységet nem végez, vezetője pedig nemrég előzetesből szabadult, azaz nem tartja be a közösségi együttélés szabályait. Ezek szerint nekem mint részönkormányzati elnöknek ezentúl egy elektronikus bilinccsel a lábán szaladgáló embertől kell elkérnem a szikáncsi közösségi ház kulcsát”

– mutatott rá a városházi döntés tarthatatlanságára Benkő Zsolt. Szerinte

ez az eljárás bizonyítja, hogy miközben a polgármester tisztességről és szakértelemről papol, valóban a tisztességtelen hozzáállás és a szakértelem hiánya jellemzi.

Szikáncs Közösségi Ház

Azt is hozzátette, ami Szikáncson megtörtént, az a többi kül- és belterületi olvasókörrel, civil szervezeti épülettel is megtörténhet, vagyis azoknak is joggal lehet félnivalójuk.

Keresztury Mónika, a jogi iroda vezetője ismertette, az erzsébeti olvasókörön belül 21 szikáncsi lakos kezdeményezte a szikáncsi olvasókör megalakítását, illetve az épület használata iránti igényt. A szerződést ezen megkeresés alapján Kis Andrea alpolgármester írta alá a szikáncsi (egyben az erzsébeti) olvasókör vezetőjével.

Márki-Zay Péter a szervezet vezetőjének kábítószerügyéről annyit jegyzett meg, „valóban aggasztó”, de egyrészt „hivatalosan nem tudunk róla”, másrészt „nem büntetett előéletű, az ítéletig az ártatlanság vélelme alapján járunk el”. Szerinte a szikáncsiak döntése volt és marad is, kit választanak az olvasókör élére. Benkő Zsolt viszont elkeserítőnek nevezte, hogy egy kábítószeres büntetőügyet annyival akar elintézni a városvezető, hogy „nem köteles tudni róla”, illetve 21 fő aláírására hivatkozva fittyet hány egy 550 fős közösség véleményére.

Márki-Zay válaszát 9-5 arányban nem fogadta el a közgyűlés.

Borítókép: illusztráció (pixabay.com)