1

Lakossági fórumot tartott a Mi Hazánk péntek este az Égető Panzióban. A mozgalom elnöke, Toroczkai László ismertette a friss és feltörekvő párt programját, valamint azt is, miként értékeli a Márki-Zay Pétertől folyamatosan kapott fenyegetéseket.

Ahogy egy korábbi cikkünkben megírtuk, az elsődlegesen a május 26-i európai parlamenti választás adta a fórum fő alapkövét, valamint a jobboldali, nemzeti radikalizmus jelene, jövője, ehhez kapcsolódóan pedig természetesen a Mi Hazánk országos és hódmezővásárhelyi építkezése.

 1

Sokatmondó, hogy a Mi Hazánk indulása óta jelentősen bővült taglétszámuk és szimpatizánsaik köre. A támogatóik zöme a csalódott, kiábrándult jobbikosok közül kerül ki. Azok állnak melléjük, akik gyomorforgatónak tartják a Jobbik árulását, balliberális fordulatát, a posztkommunista, nemzetáruló pártokkal való szövetkezését. Mint megtudtuk, Vásárhelyen is az egykori “ősjobbikos” közösség jelentős része ma már Toroczkai és Balog nemzeti radikális pártja mellett áll, miközben a szebb napokat is látott Jobbik szétesett, nem tart önálló rendezvényeket, taggyűléseket, sajtótájékoztatókat, és a hírek szerint már csak három tagja maradt.

Toroczaki László, Ásotthalom polgármestere a Mi Hazánk Mozgalom elnöke Budapestről érkezett Vásárhelyre, ugyanis teljes bedobással készülnek a májusi EP-választásra országos szinten is. Lapunknak adott interjúban elmondta, hogy az elmúlt időszakban világossá vált, hogy két nagy politika tömb létezik: a Fidesz és az elvtelenül egyesült, balliberális tömb.

A Mi Hazánk Mozgalommal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a valódi harmadik pólust kínálják a választópolgároknak, valódi változásokkal együtt. Ugyanis arról beszélt a pénteki fórumon, hogy olyan fontos stratégiai kérdésekben, mint például a nemzetgazdaság, a devizahitelesek problémája, a két nagy politikai tömb, ugyanazokat képviselik. A nemzetgazdaság vonatkozásában a Fidesz és a balliberálisok azonosan vélekednek. Ugyanúgy a bankok tekintetében: mindketten a bankok oldalára álltak, a magyar emberekkel szemben, melyeket számos és konkrét bizonyítékokkal támasztotta alá a fórumon. Továbbá a politikus kiemelte, hogy a mozgalom közel áll az emberekhez és egy alulról építkező mozgalmat képviselnek.

Az utcákon naponta több száz állampolgárral beszélnek, sokkal jobban ismerik a valóságot, melyre konkrét megoldásokat kínálnak. Arra a kérdésünkre, hogy a fórumon milyen kérdésekkel fordultak hozzá, elmondta: számos kérdés érkezett, kiemelte a honvédséggel kapcsolatos felvetéseket. Úgy fogalmazott, hogy támogatják a honvédség fejlesztését, azonban nem támogatják azt, amit a jelenlegi kormány képvisel: azaz amely globális célokat szolgál, ilyen például a magyar katonák külföldre szállítása. Hozzátette, hogy a mozgalmuk csak olyan haderőt kívánnak támogatni, amely Magyarország és a Kárpát-medence megvédését szolgálja. Továbbá elmondta, hogy állami beavatkozások szükségesek a bérek, állami szolgáltatások vonatkozásában.

Az elnököt kérdeztük arról is, hogy hogyan látja a vásárhelyen kialakult politikai helyzetet. Konkrétan mi a véleménye arról, hogy Márki-Zay Péter polgármester folyamatosan fenyegeti a Mi Hazánk Mozgalmat országosan és helyi szinten is, mi állhat ennek a hátterében. Erre a kérdésre az alábbit válaszolta.

– Elképesztő, de nagyon jól mutatja, hogy az az egyesült, balliberális tömb, melynek ideológia nélküli ideológusa Márki-Zay Péter, valójában egy antidemokratikus társaság. Akik semmivel sem hoznának több demokráciát Magyarországra a Fidesz-kormány alatt, amivel a Fideszt támadják, amely szerint a polgári párt diktatórikus és félelemben tartja a magyar társadalmat – válaszolt Toroczkai László.

Véleménye szerint a vásárhelyi polgármester bebizonyította, hogy ugyanezt csinálja. Sőt, elmondása szerint a város első embere többször megfenyegette a Mi Hazánk helyi vezetőjét, Balog Norbertet, mely szerint le fogja járatni, „fideszbérencnek, nácinak” titulálva.

Az elnök úgy véli, ezek aljas rágalmak a polgármester részéről, és az egyesült liberális tömbbe tartozó Márki-Zay Péteréknek az a céljuk, hogy lejárassák politikai ellenfeleiket, hazugságokat terjesztve. Kiemelte, hogy ezek mind azt mutatják, hogy ez a valódi énje az ellenzéknek. A Mi Hazánk Mozgalom tehát harmadik lehetőségek kínál azoknak a választópolgároknak, akik nem akarnak a kisebbik rosszra voksolni. Tehát egy olyan opciót teremtenek, amely a zéró korrupciót jelenti Magyarországon.