Mutatjuk az év sajtófotóit

Magyar siker született a World Press Photo nemzetközi versenyen. Máté Bence fényképe a World Press Photo-díj természetfotó kategóriájában lett az első.

természetfotó kategóriában győztes magyar kép tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében, és arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal szerte a világon sok, párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési célra úgy, hogy az állat még él.

(Fotó: MTI/AP/World Press Photo Alapítvány/Máté Bence)

Olivia Harris a korunk kérdései sorozat kategóriában nyert első díjat. Az alábbi képen Szent Brigittát, Írország női patrónusát megszemélyesítő Megan Scott az ír abortusztörvény liberalizálásáért kampányol Dublinban 2018. április 21-én. A fénykép a Blessed Be the Fruit: Ireland’s Struggle to Overturn Anti-Abortion Laws című riport része.

Dublin, 2019. április 12. A World Press Photo Alapítvány által közreadott képen a Szent Brigittát, Írország női patrónusát megszemélyesítő Megan Scott az ír abortusztörvény liberalizálásáért kampányol Dublin fő bevásárlóutcáján 2018. április 21-én. A fénykép a Blessed Be the Fruit: Ireland's Struggle to Overturn Anti-Abortion Laws című riport része, amellyel Olivia Harris első díjat nyert a korunk kérdései sorozat kategóriában a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2019. április 11-én. MTI/AP/Olivia Harris(Fotó: MTI/AP/Olivia Harris)

Brent Stirton, a Getty Images riportere nyerte el a természetfotó-sorozat kategória első díját. Az alábbi fotón Howard Waller sólyomtenyésztő különleges spermagyűjtő sapkával csalogat egy vadászsólymot a skóciai Elginben. A fénykép a National Geographicban megjelent Falcons and the Arab Influence című riport része.

Elgin, 2019. április 12. A World Press Photo Alapítvány által közreadott képen Howard Waller sólyomtenyésztő a fején viselt különleges spermagyűjtő sapkával csalogat egy vadászsólymot, hogy ott ejakuáljon a skóciai Elginben. A fénykép a National Geographicben megjelent Falcons and the Arab Influence című riport része, amellyel Brent Stirton, a Getty Images riportere elnyerte a természetfotó sorozat kategória első díját a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2019. április 11-én. MTI/AP/Brent Stirton(Fotó: MTI/AP/Brent Stirton)

Lorenzo Tugnolié, a Contrasto riporteréé lett az általánoshírek-sorozat kategória első díja. Az alábbi fotón egy koldus látható egy élelmiszerüzlet előtt, a kormányerők és a lázadók között sűrűn gazdát cserélő, stratégiai jelentőségű dél-jemeni városban, Azzanban 2018. május 22-én. A fénykép a The Washington Postban megjelent Yemen Crisis című riport része.

Azzan, 2019. április 12. A World Press Photo Alapítvány által közreadott képen egy nő koldul egy élelmiszerüzlet előtt, a kormányerők és a lázadók között sűrűn gazdát cserélő, stratégiai jelentőségű dél-jemeni városban, Azzanban 2018. május 22-én. A fénykép a The Washington Postban megjelent Yemen Crisis című riport része, amellyel Lorenzo Tugnoli a Contrasto riportere elnyerte az általános hírek sorozat kategória első díját a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2019. április 11-én. MTI/AP/Lorenzo Tugnoli(Fotó: MTI/AP/Lorenzo Tugnoli)

Az oroszországi Dimitrov 6-os számú iskolájának tanulóit fotózta az amerikai Sarah Blesener Beckon, és amellyel elnyerte az első díjat a hosszú távú riportok kategóriában.

Dimitrov, 2019. április 12. A World Press Photo Alapítvány által közreadott képen az oroszországi Dimitrov 6-os számú iskolájának tanulói nevetnek ének- és masírozóversenyük előtt. A fénykép az amerikai Sarah Blesener Beckon Us From Home című munkájának része, amellyel elnyerte az első díjat a hosszú távú riportok kategóriában a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2019. április 11-én. MTI/AP/Sarah Blesener(Fotó: MTI/AP/Sarah Blesener)

Az alábbi, tavaly készült fotók a svéd–holland Pieter Ten Hoopen A migránskaraván című munkájának részei, amellyel elnyerte a 2018-as Év Fotóriportja díjat.

Tapanatepec, 2019. április 12. A World Press Photo Alapítvány által közreadott, 2018. októberben készített képen az Egyesült Államokba igyekvő közép-amerikai illegális bevándorlók közé tartozó lány virágot szed a mexikói Tapanatepec és Niltepec közötti 50 kilométeres gyaloglás közben. A fénykép a svéd-holland Pieter Ten Hoopen A migránskaraván című munkájának része, amellyel elnyerte a 2018-as Év Fotóriportja díjat a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2019. április 11-én. MTI/EPA/Pieter Ten Hoopen(Fotó: MTI/EPA/Pieter Ten Hoopen)

Juchitan, 2019. április 12. A World Press Photo Alapítvány által közreadott, 2018. októberben készített képen az Egyesült Államokba igyekvő közép-amerikai illegális bevándorlókhoz tartozó apa és fia megpihen a napi gyaloglás után a mexikói Juchitanban. A fénykép a svéd-holland Pieter Ten Hoopen A migránskaraván című munkájának része, amellyel elnyerte a 2018-as Év Fotóriportja díjat a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2019. április 11-én. MTI/EPA/Pieter Ten Hoopen(Fotó: MTI/EPA/Pieter Ten Hoopen)

Tapanatepec, 2019. április 12. A World Press Photo Alapítvány által közreadott, 2018. októberben készített képen az Egyesült Államokba igyekvő közép-amerikai illegális bevándorlók megpihennek a Novillero folyónál, a mexikói Tapanatepec közelében. A fénykép a svéd-holland Pieter Ten Hoopen A migránskaraván című munkájának része, amellyel elnyerte a 2018-as Év Fotóriportja díjat a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2019. április 11-én. MTI/EPA/Pieter Ten Hoopen(Fotó: MTI/EPA/Pieter Ten Hoopen)