Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 56

Maratoni, már-már szinte véget nem érő közgyűlést tartott ma a vásárhelyi képviselő-testület. Talán az eddigi leghevesebb és legszemélyeskedőbb vitákra került sor, például az illegális bevándorlás, a szikáncsi Közösségi Ház épülete, a Belső Ellenőrzés eredményei és Nagy Ernő szocialista képviselő lakásbotránya kapcsán. Megegyezés kevés ügyben született. 

Az ülés elején megszavazták, hogy Árva László gimnáziumigazgató és Miklós Péter múzeumigazgató kerüljön a Vásárhelyi Valóság Szerkesztő Bizottságába, ami így ismét hat tagú lett.

Bacsa Pál új külsős bizottsági tagként letette az esküt a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottságba, majd Kovács László a május 26-i Európai Parlamenti-választás fontosságára hívta fel a figyelmet. A fideszes képviselő hangsúlyozta: a szavazás tétje a bevándorlás, ugyanis Brüsszel, Soros György és az ellenzéki politikusok azt szeretnék, hogy minél több migráns érkezne Európába. – Mivel Márki-Zay Péter ellenzéki politikusokkal barátkozik, ezért ő maga is Soros György ügynökének tekinthető – jelentette ki.

Márki-Zay Péter visszautasította ezt, és úgy véli, az egyetlen bevándorláspárti párt a Fidesz, mert pénzért bárkit beletepít az országba. Ez vitát váltott ki, majd az egészségügy és a polgármester kritikái kerültek elő az előző városvezetésre nézve.

Benkő Zsolt a szikáncsi Közösségi Ház sorsát említette meg, ugyanis egy be nem jegyzett és egy nem szikáncsi egyesület kapta meg az épület használati jogát. Az Erzsébeti Olvasókörhöz tartozó civil szervezet vezetője pedig tavaly kábítószerrel kapcsolatos ügy miatt fél évig előzetes letartóztatásban volt, és még most is nyomkövető van a lábán. A képviselő aggályosnak és felháborítónak tartja, hogy a jövőben a Szikáncsi Részönkormányzat elnökeként egy ilyen embertől kell elkérnie az ingatlan kulcsát.

A polgármesteri hivatal szerint a Szikáncsi Olvasókört 21 aláírással a helyiek kérésére alapították meg, és azért ők kapták meg a Közösségi Házat, mert így egy kézben van az üzemeltetés. Márki-Zay Péter pedig azt mondta, ő nem tudott arról, hogy a vezető kábítószerügyben érintett, és a személyéről a szikáncsiaknak kell majd dönteni.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 67

A Belső Ellenőrzés 2018-as beszámolója kapcsán elhangzott, nem találtak szabálytalanságot a tavalyi évre vonatkozó vizsgálatok során. Erre Benkő Zsolt úgy reagált, a polgármester mindig a korrupciót emlegeti, mégsem találtak semmi visszásságot az étel-ital szolgálatások, a hulladékgazdálkodás és a térfigyelő-kamerarendszer kapcsán. Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője ezt azzal egészítette ki: ezzel szemben a Közbeszerzési Döntőbizottság 1 millió forintra büntette meg a jelenlegi városvezetést, amiért Márki-Zay Péter a felelős, és a pénzt neki kellene kifizetnie.

Nagy Ernő önkormányzati lakásbotrányáról is szó esett. A szocialista képviselő arra kérte a képviselőket, hagyják abba a vitát erről, és bízzák a bíróságra az ügyet, mert nem követett el akkora hibát, hogy azt a Fidesz az egész országban szétkürtölje. A lakást pedig vissza is adták. Cseri Tamás fideszes városatya szerint azonban Nagy Ernő és a lánya csak akkor állt el a lakás megvásárlásától, amikor már balhé lett belőle, előtte azonban nem.

Hosszú vitát eredményezett a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány beszámolója is a babakötvények miatt. Tavaly ugyanis a kuratóriumi elnök, az alelnök és egy felügyelő bizottsági tag is lemondott, és nincsenek olyan személyek, akik elvállalnák ezeket a tisztségeket. Márki-Zay Péter szerint a közgyűlésnek a feladata a pótlás, míg a Fidesz-frakció úgy véli, mivel a polgármester gyanúsítgatott a babakötvények kapcsán, ezért oldja meg ő a problémát. Végül arról döntöttek, az őszi választás után az új közgyűlés építi újra az alapítványt.

A Modern Városok Program keretében 117 kilométernyi út épülne a város külterületein. Az ezzel kapcsolatos tervek elkészültek, azonban ezeket nem fogadta el a testület. Hegedűs Zoltán ezt azzal indokolta: mivel 2017-ben Almási István és Orbán Viktor úgy állapodott meg, hogy a kerékpárutak turisztikai célt szolgálnak, ezért először a terveket jóvá kell hagynia az országos turisztikai ügynökségnek.

2020. június 4-én lesz száz éve, hogy aláírták a trianoni békediktátumot, ezért Kovács László előterjesztette, hogy a város állítson egy emlékművet a centenáriumra. Ezt támogatták is a képviselők, azonban abban már megoszlottak a vélemények, hogy ezt a település kötelessége finanszírozni, vagy egy művész hazafiságból ingyen készítse el az emlékmű terveit. Végül az a döntés született, hogy az önkormányzat biztosítson forrást a projektre. – Olcsó húsnak híg a leve. Ha komoly emlékművet akarunk, ahhoz országos tervpályázat kell, ahhoz pedig rendelkezésre kell, hogy álljon a szükséges összeg – indokolta Grezsa István fideszes politikus.

Közel 10 órán át tartott a vásárhelyi közgyűlés, de kevés dologban sikerült megegyezni

Az ülésen történteket percről-percre (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

18:45: Véget ér a nyílt ülés, zárt kezdődik.

18:34: Kis Andrea nem érti, hogy Hegedűs Zoltán alpolgármesterként hogy nem vette észre ennek az útnak a kisajátítását. – Bármilyen döntés is születik, visszamenőleg bérleti díjat kellene kiszabni – javasolta az alpolgármester.

Grezsa István: hagyják abba ezt a színjátékot, és döntsenek a témában.

A testület végül megszavazta: az utat eladják, de használati díjat a kizárólagos használattól kezdődően számolnak fel.

18:18: A batidai vadászházhoz vezető út az utolsó téma a nyílt ülésen, amit Hegedűs Zoltán nyújtott be önálló képviselői indítványként. – A polgármesteri hivatalhoz fordult egy vállalkozó, hogy megvásároljon egy ottani utat, ami a város tulajdona. Mivel ez talált pénz, nyílt pályázaton hirdessék meg, adják el, és a pénzt akár a trianoni emlékműre is fordíthatják – jelentette ki a frakcióvezető.

Márki-Zay Péter szerint ez egy politikai ügy is, mivel elkerítettek a várostól engedély nélkül egy utat, ami csak később derült ki.

Hegedűs Zoltán: akkor derült ki, hogy ez egy önkormányzati út, amikor egy vállalkozó megkereste a hivatalt. Ez törvénytisztelő és korrekt eljárás volt.

Márki-Zay Péter: a városi közvélemény elég megosztott ebben az ügyben, ezért nem döntene ebben ilyen elhamarkodottan, mivel sok a kérdés körülötte.

Grezsa István: ez egy zsákutca, senki nem használja, sehová nem vezet. A vadászház és az út a Dózsa-MGTSZ tulajdona volt, azonban csak az épületet értékesítették ott utána egy magánszemélynek, később egy vállalkozásnak, az utat magát nem, ami így 1993-ban került az önkormányzathoz. Ezért a város tulajdona az az út.

Márki-Zay Péter szerint itt a közvagyon eltulajdonításáról van szó.

Grezsa István: a polgármester ebből politikai hasznot akar húzni, de semmi értelme az ügyet rebegtetni, mivel az utat tényleg senki nem használja. Továbbá az ottani vállalkozás a város adófizetője.

Hegedűs Zoltán: Márki-Zay Péter ezzel politikai bosszút akar állni az egyik tulajdonoson, Lázár Jánoson.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 68

18:04: 10 perc szünet következik az utolsó napirendi pont előtt.

18:03: Meghosszabbították Gömöri Csilla kinevezését, így ő marad 2019. december 31.-ig a strand élén.

18:00: 300 ezer forinttal támogatja az önkormányzat idén a Hódmezővásárhelyi Polgárőr Egyesületet, akik minden városi rendezvényen ott vannak és biztosítanak – döntött a grémium.

17:47: Kovács László: ez az éves költségvetés ötezred része. Trianon százéves évfordulójára emlékezve elsősorban nem a pénzt kell figyelembe venni.

Kószó Péter az ügyért szeretné két havi tiszteletdíját felajánlani. Ez összesen 120 ezer forint. Ilyenkor a pénzzel védekezni pitiáner dolog, mert ez mindenki számára közös érdek. A város kötelessége ezt finanszírozni.

Grezsa István: ha komoly emlékművet akarunk, ahhoz országos tervpályázat kell, ahhoz pedig rendelkezésre kell, hogy álljon megfelelő forrás.

Nagy Ernő: ma Magyarországon mindenkinek fáj Trianon, ezért szükség van egy emlékműre. Hagyják meg a 10 millió forintot a költségvetésben, de ha máshonnan jön forrás erre, akkor az megmarad a városnak.

4-7-3 arányban nem szavazzák meg, hogy hazafias felajánlásra alapozzanak.

17:27: –  Jövőre lesz száz éve, hogy 1920. június 4.-én aláírták a trianoni békediktátumot. Ezért a tragédia kerek évfordulójáig egy emlékművet kellene állítani a városban. Az ügyben már egy bizottság is megalakult – terjesztette elő Kovács László önálló képviselői indítványban.

A fideszes politikus azt kéri, hogy a közgyűlés támogassa az ötletet.

Bálint Gabriella: a Kossuth téren lenne méltó helye a monumentális emlékműnek.

Kószó Péter: ez az 1100 éves történelmünk legnagyobb tragédiája, és személyesen a családomat is érintette. A helyszínt pontosan meg kell határozni, hogy méltó módon tudjunk ott megemlékezni, koszorúzni.

Szabó Pál független képviselő: szívesen közreműködne egy ilyen szakmai munkában.

Molnár Lászlóné: tiszta szívvel csatlakozik ehhez, hogy a századik évfordulóra készüljön egy emlékmű, azonban a 10 millió forintot soknak találja a tervekre. Egy olyan művészt kellene találni, aki a tervet ingyen felajánlja, hazafiságból.

Közel 10 órán át tartott a vásárhelyi közgyűlés, de kevés dologban sikerült megegyezni 2

17:04: – A Modern Városok Program keretében 117 kilométernyi kerékpárút épül Vásárhely külterületein, például Erzsébet és Szikáncs felé, valamint Erzsébet és Szikáncs, Szikáncs és Batida között. A mártélyi és szentesi utat is összekötnék Barattyos környékén – ismertette a következő napirend kapcsán Mucsi László.

Hegedűs Zoltán: amikor Almási István néhai polgármesterként megegyezett Orbán Viktorral a kerékpárút építésről, akkor a cél a turisztikai bicikliutak kialakítása volt. – A Turisztikai Ügynökség látta-e ezeket a terveket?  – tette fel a kérdést a frakcióvezető, aki szerint enélkül nem lehet elfogadni az előterjesztést.

Mucsi László: ez a terv nem készült el.

Márki-Zay Péter szerint ez egy újabb alkalom arra, hogy a fideszesek akadályozzák a város fejlődését.

Hegedűs Zoltán: így nem lehet várost vezetni, egy megyei jogú várost tervszerűen kell irányítani. Ahhoz nem tud asszisztálni, hogy össze-vissza fejlesztéseket hajtsanak végre. Megalapozatlan és eszetlen tervezés történt.

Mucsi László: egy 20 millió forintos tanulmány alapján állították össze a terveket.

Márki-Zay Péter: Hegedűs Zoltán erre mondja, hogy megalapozatlan, és azt a Városfejlesztési Irodát kritizálja, aki az előző városvezetést is szolgálta.

Hegedűs Zoltán: a munkát tervezéssel és egyeztetésekkel kell kezdeni. A turisztikai fejlesztéseket a turisztikai ügynökségnek be kellett volna mutatni.

Márki-Zay Péter Mucsi Lászlóhoz: miért nem történt meg eddig ez az egyeztetés?

Mucsi László: ez nem a Városfejlesztési Irodához tartozik.

Mint kiderült, ez a Kabinet Irodához tartozott, ahonnan tavaly távoztak azok, akik a 2017-es megállapodáskor még ott dolgoztak.

A közgyűlés nem fogadta el a jelenlegi terveket.

16:47: A 18. napirend, az informatikai fejlesztések végrehajtása jön. Mivel március közepén a polgármesteri hivatalban volt egy komoly számítástechnikai üzemzavar, ezért lenne szükséges a korszerűsítés. Ezen kívül három nap alatt például négy levelet kaptak arról, hogy külső támadás érte az informatikai rendszert.

Hegedűs Zoltán: korábbi években ő is dolgozott rendszergazdaként, majd alpolgármesterként is hozzá tartozott az informatikai rendszer felügyelete. Azonban ez leginkább a rendszergazdákon múlik, nem a technikán és a szoftvereken. – Úgy látom, ez az összeomlás a humán erőforrásra, személyi hibákra vezethető vissza, ezért nem tudom ezt támogatni – mondta el a véleményét.

5-9-1 arányban nem fogadták el a napirendet.

16:36: Mátray Attila: a család nem maradt fedél nélkül a földeáki ingatlan által, ezért én sem tettem volna másként. Nem az utcára lakoltatták őket ki. Semmi olyan dolog nem történt, amiért ezt politikailag támadni kellene.

16:15: A Cigány Nemzetiségi Önkormányzat 2018-as tájékoztatója  a következő pont. Mátray Attila elnök kiemelte a tavaly augusztus 20-i roma pódiumbeszélgetést, amit Márki-Zay Péter vezetett le.

– Meg kell jegyeznem, hogy sokat bíráltak bennünket és személy szerint engem tavaly, amire a rendszerváltás óta nem volt példa Vásárhelyen. Ez a parkoló ügye és a cigányozás – tette hozzá Mátray Attila, aki szerint a vásárhelyi romák kulturáltabban élnek, mint a megye más pontjain.

A magyar-roma együttélés kapcsán elmondta: mindenkinek a felelőssége, hogy ez jól működjön, azonban néhányan politikailag állnak a cigány nemzetiséghez. – Ha valakinek gondja van a munkámmal, az mondja el, de a családomat hagyja békén – kérte Mátray.

Cseri Tamás: Mátray Attila egy véleménynyilvánításra tavaly fizikai erőszakra utaló fenyegetéssel válaszolt. Ezt is meg kell említeni, mivel egy ekkora hiba akár lemondást is vonhatna maga után. – Ezen kívül mi a véleménye arról, hogy néhány hete egy 8 tagú problémás cigány családot kiköltöztetett az önkormányzat Földeákra? Tudott-e korábban erről? – érdeklődött a képviselő.

15:41: Újabb vita alakult ki a lakbérek megállapításáról szóló önkormányzati rendelet módosítása kapcsán. A polgármesteri hivatal javaslata, hogy 24 lakásnál négyzetméterenként módosítsák a bérleti díjat.

Az érintett lakásokról egyenként szavaztak. A képviselőknek elég vegyes volt a véleménye, majd végül a módosítás mellett döntöttek.

15:20: Tavaly augusztus 22. óta nincs elnöke a Hódmezővásárhelyi Sportjáért Alapítvány alapítványnak, mivel Fekete Ferenc lemondott sporttanácsnoki tisztségéről. Fekete szerint ugyanaz a helyzet, mint a babakötvényeknél: ameddig nem lesz új közgyűlés, addig senki nem fogja elvállalni az elnökséget.

Nem egyhangúlag, de elfogadták az alapítvány tavalyi évre vonatkozó beszámolóját.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 66

15:15: Kovács László visszavonta indítványát, hogy majd az új közgyűlés rendezze a babakötvény körüli ügyeket.

Végül elfogadták a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány beszámolóját.

15:06: Pártatlan, jogi pénzügyi és gazdasági vizsgálatra van szükség – ismételte meg Kovács László, aki erről kér szavazást.

Márki-Zay Péter a könyvvizsgálót javasolja.

Kovács László: mivel a könyvvizsgálót az önkormányzat fizeti, ezért más személyre van szükség.

A polgármester szerint a könyvvizsgáló pártatlan, de az őszi választás előtt senki nem fogja elvállalni a kuratóriumi tisztségeket.

Varga Ildikó jegyző: senki nem férhet hozzá az alapítvány irataihoz, mivel nincs kuratórium, és csak az adhatná ki azokat.

Hegedűs Zoltán: majd az új testület rendezi az alapítvány ügyét.

Kószó Péter: az alapító a felelős a rend helyreállításában, ha a kuratóriumban bármi zavar keletkezik. Mivel a közgyűlés az alapító, ezért kijelölhet egy grémiumot, aki átvizsgálhatja az alapítvány ügyeit.

14:40: Kovács László: egy tengeri kígyó ez az ügy, aminek százszor nekifuthatnak, akkor sem fog sikerülni. Ha a személyi feltöltés nem megy az önkormányzatnak, akkor meg kell nézni az alapító okiratot, és rá kell bízni egy jogorvoslati szervre az alapítványt, ami eldönti, működteti tovább, vagy sem.

Márki-Zay Péter: ő nem gyanúsított senkit az ügyben, csak azt mondta, ami történt, hogy nem volt meg az alapítvány számláján a pénz.

Hegedűs Zoltán: Márki-Zay Péter a TAO-rendszer mellett a babakötvény rendszert is megtámadta. A TAO összedőlt, és össze fog a babakötvény is. Gratulálok!

Márki-Zay Péter: a TAO csak annyira omlott össze, hogy sokkal több pénzt jött ide tavaly, mint Makóra, holott önök oda akarták irányítani a pénzeket.

Nagy Ernő: amikor létrejött a babakötvény, a közgyűlés egyhangúlag támogatta azt, mivel ezzel itt lehetne tartani a fiatalokat. Nem szabad abbahagyni, mivel akkor az azt igénybe vevő családokkal szúrnak ki. A testületnek döntenie kell, és új embereket kell megbízni a feladattal.

Kovács László módosító indítványként szavaztatná meg, hogy jogilag, pénzügyileg és gazdaságilag tegyék tisztába az alapítványt, aztán kérjenek fel új embereket a kuratóriumba.

Kis Andrea: 2006-tól az alapító nem tette bele az alapítványba a szükséges pénzt. Papíron 330 millió forint szerepelt az alapítvány számláján, ehelyett azonban 60 millió forint van meg.

Kószó Péter: egy rendezvényen évekkel ezelőtt alpolgármesterként hibásan említette, hogy mennyi pénz van a számlán. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármi baj lenne az alapítvány körül.

Márki-Zay Péter: bármi lesz az alapítvánnyal, kötelezettségvállalás miatt az önkormányzatnak ki kell fizetnie a babakötvényeseket. A pénz így nem veszik el.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 65

14:23: A Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány kuratóriumi elnöke, alelnöke, valamint egy Felügyelő Bizottsági tag tavaly lemondott, ezért új tagokat kell választani az üres tisztségekre.

Márki-Zay Péter szerint már olyan neveket kell behozni a közgyűlésre, akikről biztosan tudják, hogy elvállalja az adott posztot.

Grezsa István: mivel az alapítványt komoly politikai vitába és botrányba vitte bele a városvezetés, ezért a polgármesternek kell személyeket kijelölnie.

Márki-Zay Péter: vannak dolgok az alapítványnál, amelyeknél senki nem akarja vállalni a felelősséget.

Kószó Péter: ha a polgármester senkit nem jelöl, akkor az alapítványt fel fogják számolni, holott 2300 babakötvényesünk van. – Ha nem lesz fejlemény, belelökjük az alapítványt a szakadékba, és a politikai felelősséget a polgármester vállalja – tette hozzá.

Márki-Zay Péter: azért, mert nincs meg az összes pénz a babakötvények körül, azért én vagyok a felelős?

Grezsa István: Márki-Zay Péternek kell eldönteni, hogy újabb politikai vitát kezdenek az alapítványról, vagy megoldják annak ügyeit.

Márki-Zay Péter: tizenévig vállalták a felelősséget az alapítványért, most miért nem?

Grezsa István: ön volt az, aki gyanúsítgatott a témában, ezért nem mi vagyunk felelősek. Érthető, hogy senki nem áll az alapítvány élére.

Márki-Zay Péter: a közgyűlés feladata személyeket jelölni.

Kis Andrea: bárki jelölhet, nem csak a polgármester. Ennek az alapítványnak nem lett odaadva a pénz, nem lopásra gondoltak ezzel kapcsolatban.

14:21: Elfogadták a Hódmezővásárhely Városáért Közalapítvány 2018. évi beszámolóját.

14:04: Folytatódik a közgyűlés, a Jogi Iroda beszámolója a soron következő napirend. Keresztury Mónika elmondta: tavaly szeptember óta vezeti az irodát, ami mozgalmas időszakot tudhat maga mögött. A személyi állományban jelentős csere történt, ennek ellenére az iroda szakmai színvonala nem csökkent.

Bálint Gabriella egy pontatlanságot jelzett az anyaggal kapcsolatban. de a testület elhangúlag megszavazta a pontot.

12:48: Ebédszünet, 14 órakor folytatódik az ülés.

12:47: Molnárné Kecskeméti Rita fideszes képviselő: hosszú percek óta el sem hangzott, mi a napirendi pont. Térjenek arra vissza.

10-4-1 arányban megszavazták a Lakosságszolgálati Irodával kapcsolatos napirendi pontot.

12:26: Grezsa István: a polgármesternek semmi joga nincs kioktatni a képviselőket, Nagy Ernővel pedig majd elrendezik az ügyet. Térjenek vissza a napirendhez, és őrizze meg mindenki a méltóságát.

Márki-Zay Péter: a Fidesz olyan kommunizmust épített ki, ami még a ’80-as években sem volt.

Cseri Tamás: a polgármester ne beszéljen karaktergyilkosságról, mert a Vásárhelyiek a Változásért Facebook-oldalon naponta gyaláznak embereket. Most kiderült, hogy Márki-Zay Péter lányának a vőlegénye is szerkeszti ezt az oldalt. – Nagy Ernőék pedig azután adták vissza a lakást, hogy balhé lett belőle, és nem előbb – tette hozzá a képviselő.

Márki-Zay Péter: az én vejem intelligens kérdést tett fel azon az oldalon, és nem gyűlölködött. Cseri Tamás névvel gyűlölködik a Facebookon.

Cseri Tamás: ő képviselőként névvel vállalja a szókimondó véleményét. Volt már ebből problémája, bárki perelheti, bárki cáfolhatja, vállalja a felelősséget. Már a polgármester és az alpolgármester is megfenyegette ezért.

Kis Andrea: neki nincs ennyi ideje, hogy egész nap a Facebookot bújja. Ő is admin a Vásárhelyiek a változásért oldalon, de ritkán ír oda, mert nem ér rá ezzel foglalkozni.

Hegedűs Zoltán: a Vásárhelyiek a változásért oldalon például az egyik hazugság az volt, hogy azt írták, ő írta alá Nagy Ernő lányánál az adásvételi szerződést. Ez a bejegyzés azóta eltűnt, a büntetőfeljelentést pedig megtette emiatt a rendőrségen.

Márki-Zay Péter: ezt egy kollégája félreértette, és úgy tette közzé az oldalon. Ezután valóban eltüntették a posztot.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 64

12:08: Kószó Péter: amíg Hegedűs Zoltán nem volt alpolgármester, addig ő és Almási István vitte a város ügyeit. A bérleti szerződéseket félévente újították, ami mérhetetlen mennyiségű aláírás volt. Márki-Zay Péter összemos két dolgot, a bérleti szerződéseket és a felkínált lakások adásvételi szerződését.

Márki-Zay Péter: az adásvételi szerződést ő írta alá, azonban ezt már nem tudta felülbírálni a korábbi döntések miatt.

Nagy Ernő: itt és most fejezzék be ezt az ügyet. A feljelentés megtörtént, a bíróság majd dönt. Idegileg nem lehet ezt bírni, a családját is megviseli az egész, akiknek az egészségük is rámegy lassan erre. – Nem követtem el akkora hibát, hogy a Fidesz ezt az egész országban szétkürtölje –  mondta a képviselő.

Márki-Zay Péter szerint ezt kommunizmusnak és karaktergyilkosságnak hívják.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 63

11:55: A Lakosságszolgálati Iroda beszámolójában elhangzott: az irodáról tavaly sok munkatárs távozott, azonban az így is ellátta a feladatát. Ahol máskor 5-6 fő dolgozott, ott most 3.

Hegedűs Zoltán: nem tudja elfogadni a beszámolót, mivel ennek az irodának a munkatársai működtek közre abban, hogy Nagy Ernő lánya áron alul, 4 nap alatt kapott meg egy önkormányzati lakást.

Márki-Zay Péter: ki szavazta meg a 40 százalékos kedvezményt és ki adta a bérleti jogot Nagy Ernő lányának? Továbbá 153 lakást adtak így el kedvezményesen.

Hegedűs Zoltán: az adásvételi szerződést ön írta alá, és 4 nap alatt játszották át az ingatlant. Ez az, ami lényeges.

Kis Andrea szerint számos eset történt az előző vezetés ideje alatt, amiben visszásságot lehet találni.

11:54: Elfogadták a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás beszámolóját.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 61

11:40: Nem fogadta el a grémium a polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéseiről szóló tájékoztatót. Hegedűs Zoltán ezt azzal indokolta: Márki-Zay Péter több közgyűlési rendeletet nem hajtott végre, például a mai napig nem adta át a Szőnyi iskolának a Petőfi utca 6. szám alatti épületet.

Márki-Zay Péter: a Szőnyi már használhatná a neki szükséges termeket, azonban törvénytelen az, hogy az egész épületet ingyen átadják a fenntartó egyházközségnek.

Hegedűs Zoltán: a polgármester önkéntesen dönt, felülbírál dolgokat, ezért ha lehetősége lesz rá, akkor emiatt bíróság elé viszi a városvezetőt.

Kószó Péter: február végén a testület megszavazta, hogy egymillió forinttal támogatja a kórházat. Letelt az erre rendelkezésre álló 40 nap, hogy áll az ügy?

Márki-Zay Péter: nem járt le, mert nem született meg a szerződés az anyagi lehetőségek miatt. Ha meglesz a pénz, akkor megkapja azt a kórház.

Hegedűs Zoltán: a polgármesternek nincs joga arra, hogy a testület döntéseit felülbírálja. Márki-Zay Péter diktátorként viselkedik.

11:17: A Belső Ellenőrzés 2019. évi I. negyedévi tevékenységnél Molnár Lászlóné arról érdeklődött, a 2017-es sporttámogatásokat mire költötték, és Horváth Zoltán sportreferensnek miért kellett lemondania.

Márki-Zay Péter: nem kellett lemondania, a városházi és az egyesület vezetői munkássága összeférhetetlen volt, és ő nem a sportreferensi munkát választotta.

Fekete Ferenc fideszes képviselő: a Belső Ellenőrzés milyen szabálytalanságokat talált a sporttámogatásokkal kapcsolatban, milyen feljelentés történt és hol tart az ügyek kivizsgálása?

Márki-Zay Péter: nem találtak sem Horváth Zoltánnal, sem Fekete Ferenccel kapcsolatban korrupciót.

Tatár Zoltán aljegyző és Juhász Róbert belsőellenőrzési irodavezető ugyanakkor elmondta, vannak olyan szerződések, amiket vizsgálva találtak szabálytalanságot.

Kószó Péter szerint ez a Belső Ellenőrzés politikai megrendelésre készült, mivel ellentmondások tapasztalhatók a jelentésben.

Márki-Zay Péter: a városvezetés éppen azért küzd, hogy ilyenek ne forduljanak elő.

Kis Andrea: az elmúlt 9 évben ilyen alapos belsőellenőrzési jelentések nem készültek.

5-10 arányban nem fogadta el a Belső Ellenőrzés jelentését a testület.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 59

11:03: Cseri Tamás: a gond az, hogy a képviselők egy ügyben sem láthatnak tisztán a várost illetően. – Ilyen Kis Andrea Zuschlag-tanúvallomása is, amit egy éve ígértek meg, hogy kiadnak nekem – emelte ki a fideszes képviselő.

Márki-Zay szerint az egy lezárt ügy, és azt Kis Andreára bízza, hogy úgy érzi, Cseri Tamás nem érdemli meg a tanúvallomást.

A polgármester leintette a képviselőt, mivel ez nem kapcsolódik a napirendhez, és azt javasolta, beszéljék meg négyszemközt Kis Andreával.

Cseri Tamás: a polgármesternek ez a demokrácia.

Hegedűs Zoltán: mindez azért történt, mert Márki-Zay Péter nem szeretné, ha kiderülne, hogy Kis Andrea érintett egy ilyen ügyben.

Márki-Zay Péter: ez egy 12 évvel ezelőtti ügy, nem tartozik ide.

Visszatértek a napirendi ponthoz, megszavazták a Belső Ellenőrzés beszámolóját.

10:55: A Belső Ellenőrzés tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló kapcsán Benkő Zsolt megjegyezte: két óráig hallgatta a polgármestertől a Fidesz-korrupciót, azonban az ellenőrzések során sem a térfigyelőkamera-rendszerrel, sem a hulladékgazdálkodással, sem az étel-ital szolgálatással kapcsolatban nem találtak szabálytalanságot, visszaélést.

Márki-Zay Péter: azt érdekes hozzátenni, hogy a jelenlegi városvezetés negyedével olcsóbban kapott kamerarendszerre, mint az előző.

Benkő Zsolt: felolvasom mégegyszer, semmi szabálytalanságot nem találtak.

Hegedűs Zoltán: a Közbeszerzési Döntőbizottság 1 millió forintra büntette a jelenlegi, korrupcióharcos önkormányzatot. Reméli, hogy nem az adófizetők pénzéből tisztázzák majd az összeget.

Márki-Zay Péter: a hivatal szabályosan járt el, ezért panasszal is éltek a bizottságnál.

Hegedűs Zoltán: meghatározott ideig be kellett volna a bírságot fizetni. Ezért egyszemélyben ön a felelős, ezért az 1 millió forintot önnek kellene kifizetni.

10:41: Folytatódik a közgyűlés, az idei költségvetés módosítása következik. A napirendi pontot megszavazta a grémium.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 57

10:28: Egy rövid drónvideót mutattak be az elkészült Kossuth Zsuzsanna pihenőparkról, most pedig 10 perc szünet következik.

10:12: Lezárták a napirend előtti hozzászólásokat. Mucsi László, a Városfejlesztési Iroda vezetője ismertette a városban zajló beruházások állásait.

A keleti elkerülőt átadták és forgalomba helyezték, a Kossuth helyén pedig elkészült a pihenőpark. A Kincses-telepen 118 önkormányzati lakást korszerűsítenek, erre a vállalkozók hamarosan beadják a pályázatokat. A Vidékfejlesztési pályázat keretében külterületi dűlőutakat újítanak fel. A strandon a 170 millió forintos víztisztítónál engedélyezésre várnak, addig olyan munkálatokat végeznek, amikhez nem szükségesek.

A Modern Városok Program keretében 117 kilométernyi új kerékpárút épül. A Bethlen gimnáziumnál az engedélyes tervek elkészültek, a kivitelezési elképzelések készítése is folyamatban van.

A városnak új főépítésze van, Sebestyén Tibor személyében, aki röviden bemutatkozott a közgyűlés előtt. Mint elmondta, több mint 30 éve van a szakmában, és igyekszik mindenben a várost segíteni.

10:01: Grezsa István: Márki-Zay Péternél már sokadik alkalommal látható, hogy elgurult a gyógyszer. Lassan kiérdemelheti az ezer éves magyar történelem “legzavarosabb polgármestere” címet.

Kószó Péter: ha a polgármester mindig letolvajozza a kormányt, azzal nem szolgálja a város érdekeit. Nem az a gond, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki politikus, hanem az, ahogy az elmúlt két órában viselkedett.

Márki-Zay Péter: Rapcsák András és Lázár János is volt ellenzéki polgármester, akik élesen bírálták az akkori kormányt.

09:40: Hegedűs Zoltán: egy vicc jutott eszébe arról, hogy a polgármester mennyire azt szeretné, hogy az emberek ne a szemüknek, hanem a szavaknak higyjenek. Egész Nyugat-Európa azért támadja Orbán Viktort, mert bevándorlásellenes, Márki-Zay pedig azt állítja, hogy bevándorláspárti. – Akkor ki hazudik? – kérdezte a frakcióvezető.

Márki-Zay: migránsbetelepítő párt a Fidesz, de a kormány azt mondja, bevándorlásellenes.

Kis Andrea: azt a pénzt, amit szórólapokra költenek, abból a Kutasi úti emlékművet fel lehetne újítani.

Kószó Péter: lassan két órája ütik a vasat, személyeskedéstől sem mentesen.
– Hogy fog a városvezetés Vásárhely érdekében miniszterekkel tárgyalni, amikor folyamatosan letolvajozzák a kormányt? – érdeklődött a képviselő, aki szerint abba kellene már ezt a kommunikációt hagyni.

Márki-Zay Péter: a Mindenki Magyarországa Mozgalom nem jobb vagy baloldali mozgalom, hanem tisztességes emberekből áll, akik nem tűrik a korrupciót. Mindenkivel együttműködnek, Fidesz-politikusokkal is. Vásárhely érdekében pedig folyamatosan tárgyalnak államtitkárokkal. vezető politikusokkal.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 55

09:29: Bálint Gabriella: idén száz éve, hogy 1919 nyarán 56 áldozatot követelt Vásárhelyen a román terror. Az akkor történtek emlékére egy emlékmű áll a Kutasi úton, amiről tavaly szeptemberben a közgyűlés úgy döntött, hogy a centenárium alkalmából újítsák fel.

A város közadakozást indított erre az ősszel, azonban a fideszes képviselő úgy véli, elakadt, nem halad az ügy.

Bárány Béláné, a Közgazdasági Iroda vezetője: 282 ezer forint gyűlt össze az emlékműre.

A hivatal részéről a kivitelezésre a pályáztatás megtörtént.

Grezsa István: a közel 300 ezer forintot a város egészítse ki a felújításhoz szükséges összeggel.

Márki-Zay Péter: ez az anyagi forrásoktól függ. Amit a Fidesz szórólapokra költ, abból fel lehetne újítani az emlékművet.

Kis Andrea: saját ismerettségi körben is lehetne ezt népszerűsíteni, a képviselők közül is csak kevesen adakoztak.

09:23: Grezsa István fideszes képviselő: sokadik alkalommal vonja kétségbe Márki-Zay Péter a bíróság függetlenségét, illetve a polgármester folyamatosan Fidesz-migráns barátságot emleget, holott az Európai Unió folyamatosan a migránsok elutasítása miatt támadja a kormányt.

Márki-Zay Péter továbbra is tartja, hogy nem független a magyar bíróság, azt pedig hazugságnak nevezte, hogy az unió a migránsok miatt támadná az országot. A Sargentini-jelentés például 12 pontból áll, amiből csak egy foglalkozik a bevándorlással.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 58

09:11: Az egészségügy lett a vita középpontja. Kis Andrea szocialista alpolgármester szerint a Fidesz semmit nem tett az elmúlt 9 évben az egészségügyért és a kórházak jobb állapotáért.

Márki-Zay Péter szerint ez Vásárhelyre is igaz volt eddig, mivel a kórháznak hosszú éveken át tartozott a város. A jelenlegi vezetés pedig folyamatosan küzd az előző évek hiteleivel.

Molnárné Lászlóné jobbikos képviselő Kovács Lászlóhoz: ha az egészségügyben minden rendben van, ön miért dolgozik még? Korára tekintettel már rég nyugdíjas lehetne. Azért dolgozik, mert kevés az orvos és azért, mert közel áll a kórház vezetéséhez.

Kovács László: köszöni Molnár Lászlóné aggodalmát, és valóban sokan felvetik, hogy 73 évesen miért praktizál még. Örömét leli a munkában a kora ellenére is, és ehhez a kórház vezetéséhez semmi köze.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 60

09:01: Márki-Zay Péter szerint az előző városvezetés rengeteg korrupciót elkövetett, amiből az elmúlt egy évben többet fel is tártak. 10 esetben pedig feljelentést is indítottak.

Hegedűs Zoltán: köszönjük a szokásos haknit. – A feljelentések közül melyik jutott el a bíróságig? – érdeklődött a képviselő, aki szerint tavaly év végén a hivatal 4 nap alatt játszott át egy önkormányzati lakást Nagy Ernő szocialista képviselő lányának.

Márki-Zay Péter: a lakás nem lett átjátszva, mivel az a város tulajdonában van. Az igazságszolgáltatás pedig majd eljár az ügyekben.

08:47:  A polgármester elutasította, hogy ő Soros György embere lenne, és továbbra is tartja, hogy a Fidesz az egyetlen párt, ami szimpatizál a bevándorlással.

Mivel Kovács László minden felszólalásában pártelnökként szólította, ezért Márki-Zay elmondta, a Mindenki Magyarországa Mozgalom nem párt.

Kovács László: örökké azt szervezgeti, építgeti, miközben polgármesterként alig tud valamit a város ügyeiről, például a költségvetés módosításáról. Ezért nem tudja Márki-Zay Pétert polgármesternek hívni.

Márki-Zay Péter: Kovács László pedig a Pénzügyi Bizottság elnöke, mégsincs fogalma gazdasági kérdésekről.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 52

08:28: Napirend előtt Kovács László fideszes képviselő a május 26-i Európai Parlamenti választás fontosságára hívta fel a figyelmet. – A szavazás tétje a bevándorlás, aminek Európa a középpontja – mondta a politikus, aki szerint ezt a témát komolyan kell venni.

A képviselő szerint Márki-Zay Péter is Soros György ügynökének tekinthető, mivel ellenzéki bevándorláspárti politikusokkal barátkozik, például Ujhelyi Istvánnal, Botka Lászlóval, Hadházy Ákossal és Dobrev Klárával.

Márki-Zay Péter: az egyetlen bevándorlással szimpatizáló párt a Fidesz, mivel 86 ezer migránst hozott be az országba, ami két Vásárhelynek felel meg. Mutasson egy migránst, akit Soros György hozott be!

Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője: egyet sem lehet, mivel az Orbán-kormány kerítéssel védte meg a magyar határt.

Kovács László: a polgármester soroljon fel a kötvényesek közül olyanokat, akik Magyarországon terrorcselekményt követtek el.

Márki-Zay Péter: a Fidesz által beengedettek közül már volt, aki nemi erőszakot követett el, például Ahmed H. – Nem kell az unió diktátuma ahhoz, hogy ide migránsok jöjjenek be, 9 éve beengedi őket a kormány – reagált a polgármester, aki szerint pénzért sem etikus bűnözőket behozni az országba.

08:10: Benkő Zsolt interpellációt nyújtott be a szikáncsi Közösségi Ház ügyében, ugyanis az önkormányzat egy nem szikáncsi és egy még be sem jegyzett civil szervezetnek adta oda az épület használati jogát. – Aggályosnak tartom, hogy a polgármesteri hivatal egy olyan egyesület kapja meg a Közösségi Házat, aminek nincs szikáncsi címe, és semmit nem tett még az ott élőkért – szólalt fel a fideszes képviselő. Hozzátette, az Erzsébeti Olvasókörhöz tartozó civil szervezet méltatlan az intézmény vezetésére és több mint 700 ezer forinttal tartozik a városnak.

– Ezen túl az egyesület vezetője tavaly kábítószerrel kapcsolatos ügy miatt fél élvig előzetes letartóztatásban volt, és úgy tudom, még mindig a lábán van a nyomkövető. Gondolják át ezt a szerződéskötést, és ismét a Szikáncsi Részönkormányzat kapja meg a fenntartást – jelentette ki a politikus, aki ismét nem látja a városházán a szakértelmet és a tisztességet.

Az interpellációra a képviselő írásban már választ kapott, amit Keresztury Mónika, a Jogi Iroda vezetője ismertetett.

– A civil szervezetet, a Szikáncsi Olvasókört Berta Antal hozta létre, amihez 21 helyi lakos aláírását gyűjtötte össze – mondta Keresztury Mónika. Az épületet ezután is ingyenesen kapja meg a részönkormányzat és a nyugdíjas klubot is. A hivatal célja, hogy szabályozott és törvényes keretek között egy kézben legyen a Közösségi Ház.

Márki-Zay Péter: 2012 év vége óta gazdátlan volt az épület. Aggasztó, amit Benkő Zsolt mond, és ő nem tudott arról, hogy a civil szervezet vezetője ellen eljárás van. De még csak vádlott, és nem született ítélet az ügyében. Az olvasókör létrehozása pedig a szikáncsiak döntése volt.

Benkő Zsolt: ehhez csak gratulálni lehet. Önöket nem zavarja, hogy egy olyan egyesületről van szó, ami még be sincs jegyezve? Még adószáma sincs az egyesületnek, a Közösségi Ház pedig eddig sem volt gondozatlan. – Nekem a részönkormányzat elnökeként tényleg egy olyan embertől kell elkérni a kulcsot, akinek nyomkövető van a lábán? – tette fel a kérdést a képviselő, aki szerint ez az ügyintézés jellemző Márki-Zay Péterre és Kis Andrea alpolgármesterre.

Márki-Zay Péter: nem kell adószám, mivel polgári szervezetről van szó. A vezető személyéről pedig a helyi közösségnek kell döntenie.

Az interpellációra adott választ 5-9 arányban nem fogadták el.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 49

08:08: Új külsős tag került a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottságba Bacsa Pál személyében, aki a közgyűlés előtt letette az esküt.

08:07: Egyhangúlag elfogadta a napirendi pontokat a testület.

08:01: A legutóbbi rendkívüli közgyűlést elnapolták a Vásárhelyi Valóság szerkesztő bizottságának új tagjainak megválasztása előtt. Most ez a szavazás következett: Árva László gimnáziumigazgatót 11-3 arányban, Miklós Péter múzeumigazgatót 9-5 arányban szavazták meg a képviselők. Így ismét hat tagú az önkormányzati újság bizottsága.

08:00: Márki-Zay Péter polgármester megnyitotta a közgyűlést. A 14 képviselőből 13 jelen van, Kecskeméti Rita fideszes képviselő nincs jelen.

07:52: Köszönjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik az áprilisi rendes ülés! Gyülekeznek a képviselők.

Napirend:

1, /Napirend: 2019. évi költségvetési rendelet módosítása

Előadó: Polgármester

2, /Napirend: Beszámoló a Belső Ellenőrzés 2018. évi tevékenységéről

Előadó:Jegyző

3, /Napirend: Beszámoló a Belső Ellenőrzés 2019, év I. negyedévi tevékenységről

Előadó:Jegyző

4, /Napirend: Beszámoló a polgármester átruházott hatásköreinek gyakorlásáról

Előadó: Polgármester

5, /Napirend: Beszámoló a lejárt határidejű határozatokról

Előadó: Polgármester

6, /Napirend: Beszámoló a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás 2018. évi munkájáról

Előadó:Jegyző

7, /Napirend: Beszámoló Polgármesteri Hivatal Lakosságszolgálati Iroda tevékenységéről

8, /Napirend: Beszámoló a Jogi Iroda tevékenységéről

Előadó: Irodavezető

9, /Napirend: Átfogó értékelés az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi

feladatainak 2018. évi ellátásáról

Előadó: Polgármester

10, /Napirend: Hódmezővásárhely Városáért Közalapítvány 2018. évi beszámolója

Előadó: Jogi Iroda, Jogi Csoport

11, /Napirend: Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány 2018. évi beszámolója

Előadó: Jogi Iroda, Jogi Csoport

12, /Napirend: Czirbusz Piroska Közalapítvány 2018. évi beszámolója

Előadó: Jogi Iroda, Jogi Csoport

13, /Napirend: Beszámoló a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány 2018, évi

tevékenységéről

Előadó: Jogi Iroda

14, /Napirend: Beszámoló a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat

Központ 2018. évi munkájáról

Előadó: Bálint Gabriella főigazgató asszony

15, /Napirend: Egyebek

Kövesse velünk a városházán történteket online!

Fotó: Gémes Sándor