„ A nők is képesek megállni a helyüket a ringben”

A Hódmezővásárhelyen immár negyven éve működő, Szalkai László nevéhez fűződő bokszklub vezetője, Szalkai Edina három évvel ezelőtt örömmel lépett édesapja helyébe leköszönése után. Azt, hogy milyen indíttatás vezetett ahhoz, hogy ő maga is bokszolni kezdjen, majd, hogy ne csak a klub vezetőjeként, hanem edzőként is tevékenységet folytasson, arról ő maga mesélt nekünk.

Milyen indíttatásnak köszönhető a boksz iránti szeretete?

Édesapámnak köszönhetem a sport, azon belül pedig a boksz iránti szeretetet. Ő volt az, aki negyven évtizeddel ezelőtt megalapította a Hódmezővásárhelyi Box Klubot. Nevéhez számos sport és boksz siker köthető. Az általa képviselt alázatosság és kedvesség a sportolni vágyókban egy erős, boksz iránti szeretetet alakított ki. Magyar bajnokokat és válogatott bokszolókat nevelt. Így aztán egyértelmű volt, hogy lányaként ugyanezen, vagy legalábbis hasonló pályán járom majd én magam is az utam. Idővel aztán az eredményeim maximálisan igazolták azt, hogy jó döntést hoztam. Édesapám, Szalkai László, aki mindig is látta bennem az affinitást, töretlenül hajtott én pedig kitartóan és szorgalmasan dolgoztam azon, hogy sikeres legyek mindebben. Ennek köszönhetően öklözőként többször nyertem magyar bajnokságot, különböző kupákon arattam sikert és képviseltem országunkat válogatottként is. Édesapám leköszönése után, – amire három évvel ezelőtt került sor – én került a Hódmezővásárhelyi Box Klub élére, mint vezető és edző. Bírói és edzői képesítést szereztem. Ennek köszönhetően immár bíráskodni is tudtam, jelenleg pedig vezetőedzőként tevékenykedem.

„ A nők is képesek megállni a helyüket a ringben” 1

Érzett-e hátrányt mindebben amiatt, mert nő?

Nem, azt gondolom, hogy nem éreztem ennek soha hátrányát. De mint tudjuk, alapvetően ez egy férfi sport. Ám édesapának és az ő hozzáállásának köszönhetően azt hiszem, hogy én egy jó bizonyíték vagyok arra, hogy a nők is megtudják állni a helyüket a ringben. Úgy versenyzőként, mint vezetőként és edzőként is. És itt is, mint mindenhol máshol nagyon fontos a tapasztalatszerzés, a gyakorlás, a kitartás és az energiabefektetés. Persze nőként tagadhatatlan, hogy mindez dupla olyan erőfeszítéseket igényelt, mintha férfi lennék, de miután magával ragadott a boksz szellemisége, – ami egy igen különleges érzés- az egész édes teherré, majd életvitellé vált. Nem beszélve arról, hogy mi nők sokkal érzékenyebbek és lágyabbak vagyunk, ezáltal pedig sokszor megértőbbek is. Így aztán nem csak edzőként, hanem barátként, szülőként és sokszor testvérként is rugalmasabban funkcionálunk. Igyekszem változatos és hangulatos edzéseket tartani, a visszaigazolás pedig arra, hogy ezt jól teszem nem más, mint az a létszám, amivel jelenleg dolgozom és a bokszolóim kiváló eredményei.

„ A nők is képesek megállni a helyüket a ringben” 2

Mennyire népszerű a fiatalok körében a boksz?

Örömmel kijelenthetem, hogy a fiúk és a lányok körében is népszerűségnek örvend a boksz. A korosztályra való tekintettel pedig elmondhatom, hogy nem csak a fiatalokat, hanem az idősebbeket is egyaránt érdekli. Illetve nem csak vásárhelyiek, hanem a térségben élők is kíváncsiságot mutatnak a boksz iránt. Emellett sérült gyermekekkel is foglalkozom, hiszen őket is megilleti a mozgás. Kiváló hatással van rájuk, úgy, mint mindenki másra. Nem beszélve a hátrányos helyzetű fiatalokról, akiknek sok esetben ez az egyetlen lehetőségük a mozgásra. Szellemileg és fizikailag is ad egy tartást. Ehhez viszont szükség van egy folytonos, őszinte kommunikációra.

Milyen időközönként kerül sor az edzésekre, és milyen céljai vannak jelenleg a klubnak?

Hétfőn, szerdán és pénteken délután hat órakor kerül sor az edzésekre. Jelenleg a Diákolimpiára készülünk, ami a 13-16 évesek körében kerül megrendezésre Érden. Négy, nagyon tehetséges fiatalt kvalifikáltunk, akikben jó esélyt látok arra, hogy eredményekkel térjenek haza. De nem titok az sem, hogy idén is megszeretnénk rendezni Hódmezővásárhelyen a Tesco Kupát. A tavalyi évben elsőként szerveztük meg és akkor óriási sikert aratott. Ennek margójára döntöttünk úgy, hogy 2019. májusában újra megrendezzük. A több, mint száz ringbe szálló csodás eredményeket tudhatott magáénak, amiért a több száz emberből álló, jó hangulatot alkotó közönség is hálás volt.

„ A nők is képesek megállni a helyüket a ringben” 3

Mi motivál a fenntarthatóságra?

Át szeretném adni a klubba járóknak azt az életérzést, amit a bokszolás nyújt. És azt hiszem, hogy ez általában sikerül is. Emellett persze hasznos, sportolni szerető embereket szeretnék kinevelni, akiknek a mozgás és az egészség elsődleges és alapvető szempont az életbemaradáshoz.

„ A nők is képesek megállni a helyüket a ringben” 4

A Hódmezővásárhelyi Box Klub önerőből tartja fent magát. Szalkai Edina napról napra, szívvel-lélekkel dolgozik azon, hogy ez minél hosszabb ideig egy működőképes, rendezett klub legyen. Aki pedig ehhez hozzá szeretne járulni tegye csak meg bátran! Bármilyen adomány, bármilyen módon segít azon, hogy a sportra élezett tevékenység még sikeresebb legyen a városban!

„ A nők is képesek megállni a helyüket a ringben” 5

„ A nők is képesek megállni a helyüket a ringben” 6

„ A nők is képesek megállni a helyüket a ringben” 7

„ A nők is képesek megállni a helyüket a ringben” 8

„ A nők is képesek megállni a helyüket a ringben” 9

Fotó: Gémes Sándor/Szalkai Edina