Samu bácsi, az utolsó "Ős-Cseresnyés" diák felidézte a múltat a kollégium falai között 2

Kis Sámuel 77 éve költözött be az akkori Cseresnyés Otthonba. Ennek apropóján szerveztek múltidézést és kötetlen beszélgetést a kollégiumban.

Hódmezővásárhelyen 1938-ban jött létre a Tanyai Tanulók Otthona, amely a maga idejében az egyetlen ilyen jellegű intézmény volt Magyarországon. A sok támogató közül ki kell emelni Németh László írót, aki az 1939-ben írt Cseresnyés című drámájának a teljes bevételét felajánlotta az intézmény számára, ezért 1942-ben a Tanyai Tanulók Otthona felvette a Cseresnyés Otthon nevet. A Cseresnyés Kollégium ma is létezik Hódmezővásárhelyen.

Samu bácsi, az utolsó "Ős-Cseresnyés" diák felidézte a múltat a kollégium falai között

Már csak egyetlen Ős-Cseresnyés „diák” él Kis Sámuel személyében, aki a II. világháború idején, 1942-ben költözött be a Cseresnyés Otthonba, és annak 1946-ig volt lakója.

Samu bácsi, az utolsó "Ős-Cseresnyés" diák felidézte a múltat a kollégium falai között 1

A 88 évet betöltött, egykori diák egész életében őrizte és ápolta a Cseresnyés hagyományt, fantasztikus memóriával és elképesztő dokumentum gyűjteménnyel rendelkezik.

Samu bácsi, az utolsó "Ős-Cseresnyés" diák felidézte a múltat a kollégium falai között 3

A vele készített riportban elmondta, hatalmas lehetőség volt számára, hogy a tanyasi világból egy kifinomult, úri környezetbe kerülhetett be. Rengetegek beszélgettek tanáraikkal és diáktársaikkal, és megismerkedett a kultúrával, amely különleges élményt nyújtott számára. Samu bácsi -mert mindenki így szólítja – úgy fogalmazott, hogy remek és egyfajta bensőséges kapcsolat alakult ki a tanítványok és az oktatók között.

Samu bácsi, az utolsó "Ős-Cseresnyés" diák felidézte a múltat a kollégium falai között 5

Elektrotechnikusként végzett a Bethlenben, mivel már gyerek korábban is érdekelték a technika vívmányai, szívesen szerelt és készített például egy kis traktort. Mindig is szeretett fényképeket és videókat készíteni, melyekből többet is megőrzött az utókornak.

Samu bácsi, az utolsó "Ős-Cseresnyés" diák felidézte a múltat a kollégium falai között 6

Az eseményen számos diák, és kedves ismerős vett részt, akik mind csodálattal hallgatták Samu bácsi csodálatos visszaemlékezéseit.

Samu bácsi, az utolsó "Ős-Cseresnyés" diák felidézte a múltat a kollégium falai között 13

Samu bácsi, az utolsó "Ős-Cseresnyés" diák felidézte a múltat a kollégium falai között 4Samu bácsi, az utolsó "Ős-Cseresnyés" diák felidézte a múltat a kollégium falai között 14 Samu bácsi, az utolsó "Ős-Cseresnyés" diák felidézte a múltat a kollégium falai között 12 Samu bácsi, az utolsó "Ős-Cseresnyés" diák felidézte a múltat a kollégium falai között 10 Samu bácsi, az utolsó "Ős-Cseresnyés" diák felidézte a múltat a kollégium falai között 11 Samu bácsi, az utolsó "Ős-Cseresnyés" diák felidézte a múltat a kollégium falai között 8