Soros György

Megint Brüsszel színe elé rángatnák hazánkat a bevándorláspárti Sargentini-jelentés elfogadása kapcsán elindult úgynevezett 7-es cikkelyes eljárás keretében.

A magyarországi jogállamiság helyzetéről tartott vitát kedden az uniós tagállamok Európa-ügyi minisztereiből álló EU Tanács. Az elviekben az európai alapértékek tiszteletben tartásáról szóló eszmecserén megint kibújt a szög a zsákból: leginkább a CEU, azaz Soros György egyetemének budapesti működése izgatja és érdekli a nagyrészt a milliárdos spekuláns bűvkörébe tartozó európai politikusokat.

A Népszava információi szerint Németország és Franciaország képviselői végül közös nyilatkozatot is kiadtak, melyben sürgetik, hogy a Tanács megint idézze meghallgatásra Magyarországot a bevándorláspártiak bosszújaként elfogadott Sargentini-jelentés által elindított úgynevezett 7-es cikkelyes eljárás keretében. Erre a terveik szerint júniusban, az EP-választás után kerülhet sor, ekkor rángatnák tehát ismét Brüsszel színe elé Magyarországot – elsősorban a Soros-egyetem miatt.

Az üggyel a Handelsblatt című német napilap is foglalkozik. Cikkük szerint Michael Roth, az európai ügyekért felelős német miniszter kedden Luxemburgban úgy nyilatkozott, azért van szükség a meg/ki/hallgatásra, hogy ismét „intenzíven, a tényekre alapozva” foglalkozzanak a magyarországi helyzettel, és érjenek el előrehaladást az úgynevezett jogállamisági eljárásban. Emlékeztetett, az eljárás – mely végső esetben akár Magyarország uniós szavazati jogának megvonásával is zárulhat – azt a célt szolgálja, hogy a magyar kormány vonja vissza bizonyos vitatott döntéseit, így például a Soros György egyeteme elleni lépéseket, melyek a Handelsblatt szerint ahhoz vezettek, hogy az intézmény Bécsbe távozott.

Az EU Tanács Magyarország meghallgatása után arról szavazna, fennáll-e hazánkban az európai értékek „súlyos megsértésének egyértelmű kockázata”. Ez a voksolás a hosszadalmas 7-es cikkelyes eljárás első szakaszának lezárása, a 28 tagú Tanácsból legalább 22 fő egyetértése szükséges a döntéshez.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt