Márki-Zay Péter és Botka László

Izgalmas kérdés, vajon Szeged vérvörös polgármestere tud-e róla, hogy a „Jobbik-logó nélküli jobbikos” szomszéd milyen eszközökkel és milyen módszerekkel gyűjtött róla információkat.

Kínos magyarázkodásba keveredett egy vasárnapi posztjában, majd élő Facebook-prédikációja során Vásárhely polgármestere, miután egyre nyilvánvalóbb, hogy a város lakosainak gyomra nem veszi be a szivárványos kóklerpolitikáját. Például az országot kiárusító, tönkretevő, nemzetárulásba is keveredett posztkommunista balliberális pártokkal, politikusokkal való kokettálását.

Mint megírtuk, a Nézőpont Intézet friss felmérése szerint immáron szűk többségben vannak azok, akik nem szeretnék, hogy ősztől is Márki-Zay Péter legyen Hódmezővásárhely polgármestere, azokkal szemben, akik a folytatása mellett kardoskodnak. Márki-Zay elutasítottsága mögött több ok húzódik, de ezek közül kiemelkedik, hogy a vásárhelyiek szerint túl sok idejét tölti polgármesterként országos szintű politizálással, valamint a helyiek jelentős része tekint rá bevándorláspárti politikusként.

E tekintetben izgalmas kérdés, hogy Márki-Zayt bevallottan szoros kapcsolat fűzi Szeged MSZP-s első emberéhez, a szocialisták bukott miniszterelnök-jelöltjéhez, Botka Lászlóhoz. A migránssimogató Botkához, aki a bevándorlási válság csúcspontján, illetve kérészéletű kormányfőjelöltsége során olyasfajta, Soros Györgynek és a brüsszeli bürokratáknak kedves kijelentésekről híresült el, mint hogy

Szeged „lakosságát egyáltalán nem zavarták a menekültek”, a Magyarországot és Európát is védő kerítés nem más, mint tízmilliárdokból épített „hasztalan új vasfüggöny”, melyet „meg se kellett volna építeni”, de ha már felhúzták, kormányra kerülve „azon leszünk, hogy minél gyorsabban le tudjuk bontani”.

Botka és stábja, valamint csatlósai komoly szerepet játszottak a magát hamisan „csalódott fideszesnek” álcázó Márki-Zay megválasztásában, majd a tisztogatásba ágyazott városházi hatalomátvételben. Nem véletlen, hogy a 2018. február 25-e utáni első útja Szegedre vezetett, hogy demonstratív közös kiülésen ekézze együtt a Fideszt és a kormányt szomszéd „elvtársával”, és együtt bújjanak az unió zászlaja mögé.

A polgármester azonban most már maga is kénytelen elismerni, a polgári, keresztény, nemzeti beállítottságú Hódmezővásárhely nem nézi jó szemmel a hazánkat 1994 és 1998, majd 2002 és 2010 között padlóra küldő, külföldi érdekeknek kiszolgáltató, pokolra kívánt balliberális pártok egyik emblematikus figurájával való parolázást. Úgy próbálja hát menteni a menthetőt, hogy állítja, a különös politikai házasságkötés előtt:

több embernél „lecsekkoltam, leellenőriztem” Botkát, és „nem hallottam konkrét történeteket”, szóval az elmondások szerint: Szeged MSZP-s fura ura nem korrupt.

A nagy elhallgató persze ezúttal is elhallgatta, milyen vállalkozók és környékbeli polgármesterek „jelentettek” neki Botkáról, kiknél csekkolta le az MSZP egykori országos választmányi elnökét. Mint ahogy arra is joggal lehetünk kíváncsiak, hogy amikor becsekkolt Botkánál, beszámolt-e neki az előzetes lecsekkolásról…

Legalább ilyen elképesztő és gyomorforgató, amilyen kettős beszéddel a korrupció és a lopás kapcsán meglocsolta ezt a sztorit az önjelölt miniszterelnök-jelölt. Szóval „Botka úr” nem korrupt, hanem „tisztességes városvezető”, mert valakik (állítólag) ezt mondták róla. (Az is emlékezetes, mekkora elánnal igyekezett relativizálni, mikor közvetlen munkatársait felfüggesztett börtönre ítélték első fokon a hűtlen kezelési VIP-parkolóperben…)

Persze a galád (vásárhelyi Fidesz) korrupt és lop – csak mert Márki-Zay ezt állítja, és ezzel eteti a táborát. Az az ember vádaskodik tehát fideszes lopással, aki több mint egy év polgármestersége alatt egyetlen valamirevaló korrupciós ügyet (csontvázat) sem tudott előrángatni a városházi szekrényekből (amit a balliberális újságírók és elemzők is vetettek már a szemére). Az egész rágalomhadjárat legfeljebb néhai Almási István emlékének gyalázására alkalmas, és az egyébként köztiszteletnek örvendő helyi fideszes politikusok elleni gyűlöletkeltést szolgálja.

Egyszerre szánalmas, komolytalan és kisstílű a polgármester azon fröcsögése, hogy aki nem hiszi, „micsoda lopások mennek itt, jöjjön be a városházára, szívesen mutatok neki bizonyítékot”.

Ami amúgy nem lehetősége, hanem kötelessége, már ha előásott volna valamiféle sötét ügyet. Ez a produkció tehát nem felelős városvezetés, hanem vegytiszta amatőrizmus, gyermeteg viccpolitika. Ami azt illeti, különböző bizonyítékok és dokumentumok napvilágra kerültek viszont például Nagy Ernő lányának lakásmutyijában vagy a polgármester családi bábacége különös adóügyeinek vonatkozásában. Tehát – ha már korrupciókergetés – lenne mit megmagyarázni, ha nem működne az a bizonyos kettős mérce. A legjobb persze, ha mindezt az illetékes hatóságokra bízzuk, ahogyan egy tisztességes demokráciában szokás.

Márki-Zay addig is jobban tenné, ha megszívlelné a Nagy Feró által megzenésített ősi dakota igazságot: „aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop, hazudni, csalni: csúnya dolog!”