Kéthly Anna életútja és közéleti tevékenysége az Emlékpontban

Nagy Gyöngyi, a hódmezővásárhelyi Emlékpont történésze 2018. szeptembere óta minden hónapban egy olyan nő sorsát, életútját, közéleti tevékenységét mutatja be, akik a szocializmusba születve értek nővé. Az utolsó előtti részre, azaz Kéthly Anna életútjának és közéleti tevékenységének bemutatására ma délelőtt került sor.

Kéthly Anna magyar szociáldemokrata politikus, az Országgyűlés második női képviselője, 1922-től 1948-ig pedig parlamenti képviselő volt. Később aztán az 1956-os forradalom idején újjáalakult Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnökeként és a harmadik Nagy Imre-kormány államminisztereként tevékenykedett.

Kéthly Anna életútja és közéleti tevékenysége az Emlékpontban 1

Nagy Gyöngyi véleménye szerint személye példaértékű a jelen korban élő nők és férfiak számára egyaránt. „Demokratikus hozzáállása és kitartása vezette a sikerhez” – ismertette a történész.

Kéthly Anna életútja és közéleti tevékenysége az Emlékpontban 2

Az éppen 130 évvel ezelőtt született Kéthly Annát ugyanis mindvégig a haza iránti szeretet vezérelte. Legelőször az első világháború következményei rendítették meg, a harc lenyomatainak látványa a katonákon és az országon késztették arra, hogy a közéletben fellépjen a terror és a diktatúra ellen, egyedülállóként, nőként.

Kéthly Anna életútja és közéleti tevékenysége az Emlékpontban 4

És bár soha nem célozta meg a politikai pályát, mégis egy nagyon eredményes politikus nő vált belőle. Szavai mindvégig egyeztek és összhangban voltak cselekedeteivel így aztán soha nem hazudtolta meg önmagát.

Kéthly Anna életútját és közéleti tevékenységét mutatták be az Emlékpontban

Nagy Gyöngyi előadássorozatának töretlen sikere kétségtelenül az előadásmódjában, témái kiválasztásában és a témák alanyinak izgalmában rejlik. Így aztán nem csoda, hogy a közönség, – amelyet gyakran alkotnak a helybéli oktatási intézmények diákjai és tanárai – sok új, érdekes, történelmi eseményre és személyre deríthetnek fényt egy-egy részvétel alkalmával.

Fotó: Promenad/mult-kor.hu