Bármelyik percben útnak indulhat a migránskaraván Görögországból

Az Európai Bizottság vezetői részéről szinte naponta elhangzik, hogy a migrációs válság véget ért. A kijelentésükre rácáfolnak azok a tények, amelyekkel az utóbbi napokban szembesülhettek: a Görögországban feltorlódott több tízezer bevándorló Nyugat-Európa felé indulna. A néhány hete még facebookos álhírnek minősített „reménysugár karaván” ugyanis a múlt héten a cselekvés útjára lépett, és illegális migránsok ezrei próbáltak megindulni a határ és a német jólét felé.

A szándék végül erőszakot szült, a migránsok egy része pénteken és szombaton is megrohamozta a rendőröket. Kövekkel és botokkal támadtak rájuk, és a gyülekezés helyszínéül szolgáló mezőt is felgyújtották. A rohamrendőrök könnygázzal és hanggránátokkal akadályozták meg a migránsok kitörését.

Az erő alkalmazása hatékonynak bizonyult, az összecsapások nem követeltek áldozatokat, ugyanis az illegális bevándorlók a már jól ismert taktikájukat alkalmazva pajzsként tolták maguk előtt a nőket és gyermekeket – hangzott el az M1 Szemtől szembe című műsorában.

Újjászerveződhetnek

Ezelőtt körülbelül két héttel röppent fel a hír, hogy Görögországban és Törökországban a Facebookon keresztül szerveződik egy-egy migránskaraván. Szinte biztosra vehető az, hogy ez a karaván újra fog szerveződni, annak ellenére, hogy a múlt héten, pénteken és szombaton sikerült a résztvevőit lecsitítani – jelentette ki Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

Mint mondta, ez egy próbálkozás volt, de nem mondhatjuk azt, hogy ezzel ki is merült az akció. A karaván ugyanazt a sémát követte, és ugyanúgy a közösségi médiában szerveződött, mint ahogy az amerikai–mexikói határnál a karavánok. Hozzátette: a rendőrök a helyszínen hatékonyan léptek fel, és a görög biztonsági szervek határozott intézkedése szerint a különböző táborokban lévő migránsokat nem engedték egyesülni. Így az erőszakos bevándorlók nem alkothattak kritikus tömeget, amit már nehezen lehetett volna megállítani.

Megakadályozták a tervüket

A görögországi helyzetről készült képeket látva elmondható, hogy a röszkei határon történt eseményekhez hasonlóan gyermekeket és asszonyokat előretolva próbáltak haladni a migránsok. Póczik Szilveszter, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa szerint ezek az emberek elkeseredettek, hiszen valamikor elhatározták, hogy elmennek egy európai országba, és ezt meghiúsították a hatóságok.

Így olyan helyzetbe kerültek, hogy sem vissza nem tudnak indulni, sem pedig előre, így kilátástalan helyzetben vannak. Ez a helyzet felfokozott érzelmi állapotot is szül, kézenfekvő az, hogy könnyen szerveződhetnek – magyarázta Póczik. Hozzátette, szerinte a közeljövőben ismét sor kerülhet hasonló eseményekre.

Bosznia-Hercegovinát is célba vehetik?

Amennyiben a görög helyzet fokozódik, felmerülhet a kérdés, hogy vajon merre indulnak tovább a migránsok Görögországból, mely országokat vehetik célba? – hangzott el a köztelevízióban. Horváth József elmondta: várhatóan Bosznia-Hercegovinát célozzák meg, hiszen ott egyfajta baráti közeg fogadja őket, hiszen az országban van olyan iszlám népesség, amelynek egy része már régebbi bevándorló.

A szakértő szerint tehát a bosnyák közeg nem számít ellenségesnek, ugyanakkor hozzátette, feltételezhető, hogy a puhább célpontok felé indulhatnak el, ahol kisebb ellenállással találkozhatnak a hatóságok részéről. Hozzátette: politikai döntés kérdése lesz, hogy melyik ország mit mer felvállalni ebben az esetben. Megállítják-e az esetlegesen elinduló migránstömeget.

Kép: MTI