Újabb brüsszeli beismerés: terroristák juthatnak névtelen migránskártyához

Hiába a sok visszaélés, és persze Hassan F. ügye, a brüsszeli bevándorláspártiak optimisták (reméljük, hogy csak a májusi EP-választásokig) -írja a 888.hu.

Alexander Winterstein, az Európai Bizottság (EB) szóvivője szerint nagyon sikeres az európai uniós (EU) közpénzből is finanszírozott migránskártyaprogram. A keddi brüsszeli sajtótájékoztatón az is elhangzott: nem terveznek módosítani a rendszeren. A szóvivő szerint csupán a rossz sajtóvisszhang és a félreértések miatt kritizálják a menedékkérők támogatását célzó programot.

Brüsszel szerint a rendszer működik, biztonságos, valamint segít megelőzni a visszaéléseket.

Csakhogy – mint az idehaza is kiderült – olyan migránsok is kaphatnak a számlájukra pofátlanul magas összegeket, mint Hassan F., akit egy hónappal ezelőtt vettek őrizetbe Budapesten, s akit a hatóságok azzal vádolnak, hogy három éve az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagja, de a gyanú szerint részt vett az iszlamista dzsihadisták kivégzésein is. Hassan F. Görögországtól kapott nemzetközi védelmet, és mint az a sajtóhírekből kiderült: korábban előre feltöltött, ám készpénzfelvételre nem alkalmas bankkártyát kapott. Bár később a terrorgyanús szír férfi kártyáját letiltották (mivel nem jelent meg az ellenőrzésen), mégis jól mutatja a brüsszeli pénzosztogatásban rejlő kiskapukat. Múlt héten egy másik brüsszeli szóvivő már nem tudta letagadni a tényeket, a felelősséget azonban továbbra sem vállalta az uniós testület, mondván:

“A tagállamoké az elsődleges felelősség a menedékkérők biztonsági átvilágításában.”

Forrás: 888.hu