A világ első génmódosított hüllője egy gyík

A tudósok korábban már megváltoztatták egerek, malacok, kecskék, csirkék és pillangók génjeit. A Crispr génszerkesztő eszköz még a látszólag lehetetlen génmódosításokat is lehetségessé tetté, ám a hüllők eddig érintetlenek maradtak -tette közzé a hirado.hu.

Mindez megváltozott egy majdnem átlátszó Anolisz gyík, az első génmódosított hüllő „megalkotásával” – írja a New York Times. „Padlót fogtam. Valóban nem számítottunk rá, hogy elsőként alkotunk albínó gyíkot” – fogalmazott Ashley Rays, a Georgia Egyetemen végzett hallgató, aki részese volt a kísérletnek.

Douglas Menke, a Georgia Egyetem genetika osztályának igazgatója elmondta: ez idáig mind a 10 ezer hüllő fajról azt gondolták, hogy meghaladják a jelenlegi tudományos határokat, túl nehéz velük dolgozni. A tudósok számára kihívást a hozzáférés megszerzése jelentette a hüllők szaporító rendszeréhez. Menke csapata két év munkájával bebizonyította, hogy ez lehetséges, majd szikét ragadtak, és a nőstény gyík testében növekvő tojásokat vették célba.

A munka során kifejezetten az albinizmusért felelős mutációra összpontosítottak a kutatók, mivel az szemmel látható eredménnyel jár. Dr. George Church, a Harvard és az MIT egyetem genetikusa szerint a génszerkesztés segíthet a veszélyeztetett hüllők megmentésében, abban hogy megküzdjenek a kórokozókkal és a környezeti hatásokkal.

Forrás: twitter.com/UGA