Padló KO

Információink szerint Pataki László, a Rotary Club Hódmezővásárhely elnöke azonnali hatállyal lemondott. Utódlására még elképzelés sincs. Lemondták a már szervezés alatt álló hagyományos Rotary-bált is. Történetének legnagyobb válságában a vásárhelyi szervezet.

Soha ennyire megosztott még nem volt a város, az egymás elleni gyűlölködés még soha nem volt ennyire elviselhetetlen – mondják városszerte egyre többen. Éppen ez ellen az agresszió és erőszak, illetve a megosztottság elleni közös fellépés fontosságát hirdette meg vasárnap a Szeretem Vásárhelyt Egyesület az úgynevezett Áthangolóval. Bizony, a városnak nagy szüksége lenne az áthangolódásra!

Márki-Zay Péter ugyanis ahelyett, hogy a városért dolgozna, csak politizál, ellenségességet szít, szembefordít közösségeket, és megosztottá teszi a várost – emelte ki legutóbbi sajtótájékoztatóján Benkő Zsolt. A fideszes képviselő akkor arról adott tájékoztatást, hogy a szikáncsiak megkérdezése nélkül és a részönkormányzatot megkerülve egy olyan civil szervezetnek adta oda a szikáncsi közösségi ház működtetését a vásárhelyi polgármester, amely még be sincs jegyezve, és amelynek vezetője a képviselő információi szerint nemrég előzetes letartóztatásban volt.

Felidézte azt is, hogy Horváth Zoltán portálunknak nyilatkozva mondta el, erősen zsarolásszagú volt városházi elbocsátása. A korábbi sportreferens szerint a polgármester új vezetést akar a Hódmezővásárhelyi FC élére kinevezni, ezért is került elő ellene hirtelen az összeférhetetlenség. A napokban az is nyilvánosságra került, hogy a gyermeknapi ünnepséget szervező Tiszta Szívvel Egyesületet a kérelmük beadását követően még csak nem is értesítették arról, hogy hirtelen egy másik, véletlenül éppen egy Márki-Zay Pétert támogató civil szervezet kapta meg véletlenül pont ugyanarra a napra és ugyanarra a három játszótérre a területhasználati engedélyt. A dolog pikantériája, hogy mindhárom játszóteret a Tiszta Szívvel Egyesület építette.

Márki-Zay Péter

A sort sajnos hosszan lehetne folytatni.

A megosztottság legújabb áldozata a vásárhelyi rotary klub. Információink szerint Pataki László, a helyi szervezet elnöke múlt héten bejelentette a tagság felé, hogy a kialakult helyzet vállalhatatlanná vált számára, így azonnali hatállyal lemondott. A történetének talán legnagyobb válságát megélő klub helyzetét jól mutatja, hogy tudomásunk szerint új jelölt sincs az elnökségre. A botrányok miatt pedig lemondták a már szervezés alatt álló hagyományos Rotary-bált is. Tudomásunk szerint még a szervezetben maradt tagok is úgy nyilatkoztak, hogy a kialakult helyzetben nem mernek elmenni a bálra.

Ezzel együtt – stílszerűen – áll a bál a Rotary Club Hódmezővásárhely berkein belül, miután ezt a jobb sorsa érdemes közösséget (is) feldarabolta a gyűlöletpolitika.

Mint megírtuk, a nagyszabású jótékonysági akcióiról híres, több évtizedes múltra visszatekintő, tekintélyes szervezet vásárhelyi tagjainak több mint fele kilépett, miután azt tapasztalták, a klub életét, működését, tevékenységét és döntéseit vállalhatatlan mértékben hatotta át a politika. Forrásaink szerint a politikai csatározások jól meghatározhatóan Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester támogatóin keresztül szivárogtak be az egyébként és addig deklaráltan politikamentes közösség életébe, gyakorlatilag felrobbantva azt.

A Magyarországi Rotary Clubok Szövetsége vezetése részéről Zsótér Brigitta dél-alföldi alkormányzó úgy reagált megkeresésünkre:

a rotary az aktuálpolitikában semmilyen részt nem vállalhat, mert mindez messze áll az eszmeiségétől és alapszabályaitól.

Információink szerint Gondár György országos kormányzó kilépésre szólította fel a vásárhelyi rotary klub több tagját, azokat, akik leginkább átpolitizálták a helyi szervezet életét, működését. Tudomásunk szerint a kormányzó még azt is kijelentette, hogy amennyiben ez nem következik be, feloszlatja a vásárhelyi klubot. Ugyanakkor – értesültünk – az érintettek szembefordultak a jótékonysági szervezet vezetőjével: úgy döntöttek, nem lépnek ki. A soha nem látott belső harc tovább ronthatja a szervezet megítélését.