Fityisz

Információink szerint Gondár György kilépésre szólította fel a vásárhelyi rotary klub több tagját, akik azonban a kormányzóval szembefordultak. A belső harc tovább ronthatja a szervezet megítélését.

Az már Zsótér Brigitta dél-alföldi alkormányzó nyilatkozatából is érződött, a rotary szervezet felsőbb szintjein nem nézik jó szemmel, hogy a Rotary Club Hódmezővásárhelybe beszivárgott a politika. Mint megírtuk: a nagyszabású jótékonysági akcióiról híres, több évtizedes múltra visszatekintő, tekintélyes szervezet vásárhelyi tagjainak több mint fele kilépett, miután azt tapasztalták, a klub életét, működését, tevékenységét és döntéseit vállalhatatlan mértékben hatotta át a politika. Forrásaink szerint a politikai csatározások jól meghatározhatóan Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester támogatóin keresztül szivárogtak be az egyébként és addig deklaráltan politikamentes közösség életébe, gyakorlatilag felrobbantva azt.

A Promenad.hu az ügyben kérdésekkel fordult a Magyarországi Rotary Clubok Szövetsége vezetéséhez, Gondár György kormányzóhoz, valamint a Dél-Alföld Alkormányzósághoz is. Zsótér Brigitta dél-alföldi alkormányzó reagált levelünkre. „Nem kívánok nyilatkozni, ugyanis a rotary az aktuálpolitikában semmilyen részt nem vállalhat, mert mindez messze áll az eszmeiségétől és alapszabályaitól”írta szerkesztőségünknek.

Mucsi Tamás

Információink szerint a helyzet azonban még ennél is élesebb: Gondár György kormányzó kilépésre szólította fel Mucsi Tamást, valamint azokat, akik a sajtóban megjelent információk alapján leginkább átpolitizálták a vásárhelyi rotary klub életét. Tudomásunk szerint a kormányzó még azt is kijelentette, hogy amennyiben ez nem következik be, feloszlatja a helyi rotary szervezetet. Mucsi Tamás, valamint az érintettek ennek ellenére úgy döntöttek, nem lépnek ki, ezzel lényegében szembefordulnak a jótékonysági szervezet vezetőjével.

Hogy a helyi szervezet lázadására végül mi lesz a kormányzó és az országos vezetés lépése, nem tudjuk, a szembefordulás azonban összecseng a kilépők korábbi nyilatkozataival, amelyek szerint a vásárhelyi klub átpolitizált és megosztott lett, a közösségi értékek és az összetartás helyett a klikkesedés, az ellenségesség és a gyanakvás lett úrrá a tagok között. Egy biztos: ritkán robban ki hasonló méretű botrány a rotary szervezetben, a belső harc és a jótékonysági szervezet vezetőjével való nyílt szembefordulás pedig tovább ronthatja a többnyire vállalkozók, magánszemélyek felajánlásaiból működő, közösségi eseményeket megvalósító jótékonysági szervezet megítélését.

Nyitókép: Pixabay, belső fotó: (Mucsi Tamás) Lokál Hódmezővásárhely