Megint összecsaptak a bevándorlók a rendőrökkel Szalonikinél –videó

A Szaloniki mellett várakozó migránskaraván tagjai a pénteki események után szombaton, nem sokkal dél után ismét összecsaptak a rendőrökkel. Kövekkel támadtak rájuk, miközben azok könnygázgránátokkal próbálták megfékezni őket. A roham egy ideje véget ért, de a helyzet percről percre változik -írja a hirado.hu.

Szombaton, görögországi idő szerint 14 órakor újra összetűzésbe keveredtek a Szalonikinél gyülekező migránsok. A köztelevízió helyszíni tudósítása szerint jellemzően algériaiak, marokkóiak sorakoztak fel a rendőrökkel szemben kitörést megkísérelve, az első sorba nőket és gyerekeket is állítottak.

A rendőrök könnygázgránátokat lőttek ki rájuk, miközben feléjük kövek záporoztak a migránsok felől. A riporter szerint az összecsapásnak, ahogyan pénteken, úgy ezúttal sem volt előzménye, a migránsok egyszerűen felpattantak és elindultak a rendőrök felé. Ismét felgyújtották az aljnövényzetet, a kilőtt könnygázgránátokra pokrócokat dobnak – ebből úgy tűnik, hogy van gyakorlatuk a hasonló szituációk „kezelésében”.

A mintegy 1500 migráns el akarja hagyni a tábort, általános információ a gyülekezők között, hogy a körülbelül 60 kilométerre levő görög-észak-macedón határt igyekeznének első körben elérni, ahová másfél-két nap alatt el is érnének.

A helyszíni információk szerint a közeli migránstáborban korlátozták a vezeték nélküli internet-kapcsolatot, illetve leállították az ételosztást is – miután a mezőn gyülekezők sem mehetnek „ki” élelemért, ezért újabb feszültség sem kizárt.

A szomszédos táborból is kitörtek

A köztelevízió tudósítójának 14 órai bejeletkezése szerint egyfajta állóháború alakult ki a diavatai migránstábor melletti gyülekezőhelyen, ahol mintegy 150 fős csoport néz farkasszemet a készenléti rendőrök sorfalával. A migránstábor „lakói” a legutóbbi összecsapáskor kidöntötték a tábornak a gyülekezőhellyel határos kerítését – tette hozzá. Valamivel korábban – ahogy pénteken is – felgyújtották az aljnövényzetet.

Az események helyszínét minden oldalról védik a rendőrök, száznál is többen lehetnek. Testpáncéllal, pajzsokkal, rohamsisakkal és különféle tömegoszlató eszközökkel vannak felszerelve. A péntekihez képest most már nagyobb a görög rendőri készültség, rohamrendőrök is jelen vannak, akik kifejezetten tömegoszlatásra vannak kiképezve.

A görög hatóságok korábban arról tájékoztatták a migránsokat, hogy csak a táborba, a befogadó helyekre és az általuk bérelt lakásokba engedik őket, de az országot nem hagyhatják el. A helyi rendőrség ellenőrzőpontokat állított fel, s nem engedik tovább azokat, akik nem rendelkeznek belépővel a táborba. Erre azért volt szükség, mert így akarják megakadályozni, hogy a tömeg tovább nőjön.

Újabb migránshullámot provokálhatnak

Egy új migránshullámot indíthatnak el a szaloniki tábor történései – erről beszélt az M1-en Gyarmati István szombaton. A biztonságpolitikai szakértő szerint egy sikeres kitörési kísérlet más migránscsoportokat is arra biztathat, hogy akár erőszakkal is, de utat törjenek maguknak Nyugat-Európa felé. Ezért is nagyon fontos, hogy a görög rendőrök visszatartsák ezt a még aránylag kicsinek számító tömeget – tette hozzá.

A szakértő azt nem hiszi, hogy a korábbi, nagy létszámú népvándorlás megismétlődhet, de „hogy annál jóval nagyobbra lehet számítani, mint ami az utóbbi mondjuk két évben volt, az elég valószínű” – mondta, hozzátéve, hogy ha a jelenlegi 1500-2000 fős létszámú migránskaravánnak mégis sikerül kitörnie, elindulnia, az precedens értékű lenne, és akár újabb migránshullámot  generálna. „Ne legyen kétségünk, hogy itt több száz videóadás is történik, illetve a nemzetközi sajtó is fölkarolja, legalábbis bemutatja, hogy mi történik” – emelte ki a szakértő.

A szaloniki események arra intenek, hogy azoknak volt igaza, akik továbbra is fenntartják a migrációs válság miatt bevezetett készültséget – mondta Gyarmati István.

Forrás: hirado.hu

Videó: youtube.com