Havasi Katalin

A kullancsok a jó idővel felélénkültek, azonban a főszezon inkább a nyári hónapokra tehető. Akkor vagyunk a legnagyobb veszélyben, ha olyan helyen járunk, ahol nagy az aljnövényzet. Havasi Katalin, a vásárhelyi kórház orvosigazgatója, gyermekorvos lapunknak kiemelte, a legmegfelelőbb óvintézkedés az élősködő ellen a védőoltás.

A bokros, zeg-zugos területeken kifejezetten jól érzik magukat a kullancsok. Egy elterjedt tévhit szerint a fertőzések terjesztéseinek koronázatlan királyai a fákról esnek le az óvatlan kikapcsolódni vágyókra, azonban ez ritkán fordul elő. Jellemzően a talajról közelítik meg a fedetlen bokákat és lábszárakat.

Havasi Katalin doktornő javaslata alapján lehetőleg zárt cipőben és hosszú nadrágban kiránduljunk, melynek a szárát tűrjük bele a lábbelinkbe. Így az esélytelenek nyugalmával indulnak felfedező és meghódító útra a testünkön a kullancsok. A legfontosabb, hogy a túrázás után alaposan vizsgáljuk át magunkat, és amennyiben észreveszünk egy hívatlan vérszívót, körültekintő és megfelelő módon távolítsuk el.

A gyermekorvos úgy véli, a legjobb védekezési módszer a kullancs elleni védőoltás beadatása. A boltokban lehet kapni különféle spray-ket és egyéb távoltartó kencéket, de ne várjunk tőlük biztos védelmet. Lehetetlen előre megjósolni, hogy az adott, vérünkre szomjas élősködőt mi tántorítja el a testünktől.

A kullancsok fele fertőz!

Sokak életét megkeserítheti az élősködő. Fotó: Illusztráció

Amennyiben mégis belénk csimpaszkodott az antikedvenc rovar, akkor érdemes szabályosan megszabadulni tőle. Egy másik tévhitet is eloszlatott a doktornő, ugyanis a beszakadt kullancs feje semmilyen bajt nem okoz. Gyakran attől tartunk, hogy az a legnagyobb baj, ha eltávolításnál a rovar harapós része bent marad. Ez nincs így, mivel a fejtájon nincsenek vírusok, baktériumok. A veszélyes része az állatnak az, amely kilóg a bőrünkből. A tor-potroh tartalmazza azt a vírusfertőzést, amellyel megfertőzheti gyanútlan áldozatát. Tehát nagyon fontos, hogy az eltávolítás során még véletlenül se piszkáljuk az általuk hőn áhított nedűvel teleszipákolt, kiálló részt. A gyógyszertárakban kapható, kifejezetten kullancseltávolításra alkalmas eszközzel szabaduljunk meg a rajtunk éktelenkedőtől.

Automatikus vázlat 335

A kullancs eltávolítása. Fotó: Illusztráció

– A pici és könnyű alkalmatosságot érdemes magunknál tartani, amennyiben a természetben szeretnénk eltölteni a napunkat. Ha mégsem kívánunk házilag megszabadulni a kullancstól, akkor kérhetünk orvosi segítséget is. Lényeges, hogy az állat első 6-10 órában csak táplálkozik vérünkkel, azaz még nem volt arra ideje, hogy fertőzzön. Fél nap elteltével már jóllakik és azt követően zúdítja ránk a vírusok tömkelegét – ismertette Havasi Katalin.

Az orvosigazgató kiemelte, hogy kétféle megbetegedés fordul elő az égövünkön. Az egyik ilyen a kullancs enchepalitis, azaz a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Ez a megbetegedés évről évre csökkenő tendenciát mutat Magyarországon, mely a védőoltásnak köszönhető. Mindenképpen érdemes kérni tehát a vakcinát, ugyanis kullancscsípés és fertőzés esetén sem leszünk betegek. A tünetei megegyeznek a náthás tünetekkel, azonban a kimenetele olykor halálos is lehet.

Az influenza veszélyeire figyelmeztet Havasi Katalin

Havasi Katalin vizsgálat közben. Fotó: Archív

A másik mini-vámpír által terjesztett betegség a Lyme-kór, mely elterjedtebb és ismertebb. Ismertető jegye egy nagy, vörös, vándorló folt, mely arra utal, hogy a kullancs ránk ragasztotta a vírust. Azért barátságtalan és veszélyes ez a betegség, mert a csípés után hetek, hónapok múlva észlelhető. Minél később mutatkozik meg a pír, annál nehezebben gyógyítható. Izom és izületi fájdalmakat okoz, idegrendszeri problémákat is generál, valamint a szívünkre is hatással lehet.

A doktornő még elmondta, az alattomos, apró vérünkre szomjas állat azonban senkit se tántorítson el attól, hogy napfényes időben járja a természetet. A legfontosabb, hogy időben és szakszerűen szabaduljunk meg tőle, és kérjük a védőoltást. Ha az óvintézkedéseket megtesszük, akkor bátran belevethetjük magunkat a kirándulás és a természet adta boldogságba.