Életmód: tágult a tudásunk általuk 8

Kedves Olvasóink! Ezúton jelezzük, hogy az Életmód rovatunkban heteken keresztül át futó, egészségüggyel és életmóddal kapcsolatos témákat feldolgozó cikksorozatunk végéhez értünk.

Jelen összefoglalónkkal azt reméljük, hogy egy erős, határozott képet adunk Önöknek arról, hogy miért is tartottuk fontosnak azt, hogy foglalkozzunk és beszéljünk minderről.

Elsőként Jenőfiné Gergely Genovéva, a hódmezővásárhelyi kórház pszichológusa válaszolta meg a depresszió témájában felmerült kérdéseinket.

Amivel tágult a tudásunk általa az nem más, mint, hogy egyértelműen beszélnünk kell arról, hogy a depresszió egy létező, sokakat érintő betegség, ami semmiféle devianciát nem szabad, hogy szüljön a társadalomban mozgó emberek között.

Életmód: tágult a tudásunk általuk

Ezt követően a hódmezővásárhelyi kórház szülészeti osztályának főorvosa, Kováts Dénes volt segítségünkre. Akit a Magyarországon több száz ezreket érintő, meddőség témájával kapcsolatosan kérdeztük.

Amivel pedig tágult a tudásunk általa az nem más, mint, hogy meg kell erősítenünk a köztudatban azt, hogy meddőnek lenni nem szégyen.

Életmód: tágult a tudásunk általuk 1

Majd Károlyi Hortenzia, a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyász-diabetológus főorvosa a cukorbetegség tudnivalóit ismertette velünk.

Amivel tágult a tudásunk általa az pedig az, hogy Magyarországon ezen betegség nagyjából egy millió embert érint.

Életmód: tágult a tudásunk általuk 2

Urbán-Szabó Gábor, a szegedi Kiút Alapítvány munkatársa pedig megosztotta velünk a függőség fogalmát szűkebb és tágabb értelemben is, valamint mesélt az alapítvány rendkívül fontos küldetéséről és ellátott feladatairól is.

Amivel tágult a tudásunk általa az pedig egy olyan rávilágítás a magyar családokra, akik között ma alig van olyan, hogy legalább egy személy ne lenne a családban élők közül szenvedélybeteg.

Életmód: tágult a tudásunk általuk 3

A fogszabályozással kapcsolatos kérdéseket firtatván a téma feldolgozásában Kárpáti Krisztina, Hódmezővásárhely fogszabályozó szakorvosa volt segítségünkre.

Amivel tágult a tudásunk általa az nem más, mint, hogy fény derült arra, hogy Magyarországon a fogszuvasodás és a fogágybetegség sajnos népbetegség.

Életmód: tágult a tudásunk általuk 4

Végül Bese Kata, spinning star 2 edzőhöz fordultunk segítségül, hogy az elhízás problémáját feltárjuk.

Amivel tágult a tudásunk általa, az az, hogy a legértékesebb hely az a testünk, így aztán az egészségünkre, a testsúlyunkra és lelkünkre is különösképpen érdemes odafigyelnünk annak érdekében, hogy hosszú éltünk legyen.

Életmód: tágult a tudásunk általuk 5

A hat héten át tartó cikksorozatot pedig két ráadás interjú követte. Mivel úgy véltük, hogy úgy az abortusszal kapcsolatos tudnivalók, mint a párkapcsolat témája napjainkban igen csak aktuális és lényeges sokak életében, felkerestük Kecskeméti Lászlót, a hódmezővásárhelyi kórház, szülészeti osztályának főorvosát és Majsainé Szénási Tímea pszichológust, akikkel az imént említett témák végül feldolgozásra kerültek.

Amivel tágult a tudásunk általuk az pedig az volt, hogy az abortusz minden szempontból, mindig mindenkinek egy kudarc. Valamint, hogy a párkapcsolat alapja és mozgatórugója nem más, mint a kölcsönösség, a törődés és a bizalom.

Életmód: tágult a tudásunk általuk 6

Életmód: tágult a tudásunk általuk 7

Fotó: Gémes Sándor