Viharfelhők

Az aktuálpolitika messze áll a jószolgálati szerveződés eszmeiségétől és alapszabályaitól – mutatott rá a rotary alkormányzója. Úgy tűnik, pont ezt nem tartották be Hódmezővásárhelyen…

Tovább dagad a Rotary Club Hódmezővásárhely körüli szomorú botrány. Mint arról portálunk elsőként beszámolt, a nagyszabású jótékonysági akcióiról híres, több évtizedes múltra visszatekintő, tekintélyes szervezet tagjainak több mint fele kilépett, miután azt tapasztalták, a klub életét, működését, tevékenységét és döntéseit vállalhatatlan mértékben hatotta át a politika. Mégpedig a kitűzött célokkal, a megfogalmazott jószolgálati küldetéssel és az alapszabállyal ellentétesen. Forrásaink szerint a politikai csatározások jól meghatározhatóan Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester támogatóin keresztül szivárogtak be az egyébként és addig deklaráltan politikamentes közösség életébe, gyakorlatilag felrobbantva azt.

Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a polgármester „politikai csatlósai átvették a hatalmat az egyesületben, ami immár a jótékonyság álcája alatt politikai tevékenységet végez”. A Fidesz éppen ezért bojkottra szólított minden olyan vállalkozót és magánszemélyt, aki azért támogatja a vásárhelyi rotary klubot, mert úgy gondolja, támogatása jótékony, politikamentes célokat szolgál. Rámutattak: „a nyilvánosságra került információk alapján egyértelművé vált, hogy ezek a felajánlások, adományok a jövőben politikai célokat fognak szolgálni”.

„Mindaddig, amíg a vásárhelyi rotary klub a jelenlegi formában működik, a politika árnyékában él, így nem méltó a jótékonysági szervezet eredeti céljaihoz és azok támogatóihoz”

– írta közleményében a kormánypárt.

A Promenad.hu az ügyben kérdésekkel fordult a Magyarországi Rotary Clubok Szövetsége vezetéséhez, Gondár György kormányzóhoz, valamint a Dél-Alföld Alkormányzósághoz is. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogyan értékelik a Vásárhelyen kialakult helyzetet, látnak-e lehetőséget bármiféle beavatkozásra, netán tennének-e kísérletet az atomjaira hullott klub újraegyesítésére. Arról is érdeklődtünk, milyen mértékben van lehetőségük a helyi rotary kluboknak arra, hogy politikai vagy politikai jellegű tevékenységet folytassanak, illetve mennyire tolerálható a klubon belüli politizálás.

Gondár György kormányzótól egyelőre nem érkezett válasz, Zsótér Brigitta dél-alföldi alkormányzó viszont reagált levelünkre.

„Nem kívánok nyilatkozni, ugyanis

a rotary az aktuálpolitikában semmilyen részt nem vállalhat, mert mindez messze áll az eszmeiségétől és alapszabályaitól”

– írta szerkesztőségünknek a rotary dél-alföldi alkormányzója.

Ez viszont rendkívül rossz hír a Rotary Club Hódmezővásárhely szempontjából, hiszen

számos kilépett tag erősítette meg portálunknak, azért távoztak a közösségből, mert az teljesen átitatta, eluralta az aktuálpolitika (azaz a Márki-Zay-féle vásárhelyi megosztó politizálás).

A legtöbben azt kérték, a rotary eredeti küldetésére tekintettel nevüket ne írjuk le, Zsótér Károly mindszenti polgármester viszont névvel is felvállalta véleményét:

„Az utóbbi időszakban sajnos egyre inkább és egyre erősebben éreztette hatását a rotary klubban a vásárhelyi politika befolyása. Olyannyira átpolitizálódott a szervezet tevékenysége és működése, hogy nem kívántam annak tagja maradni.”

A botrány árnyékában a Rotary Club Hódmezővásárhely megtizedelt szervezete a hallgatást választotta. Információink szerint a klubon belül teljes hírzárlatot rendeltek el, a még bennmaradt tagok (az eredeti tagság kisebbsége) számára megtiltották, hogy az ügyben nyilatkozzanak, illetve bármilyen módon kommentálják a történteket és a fejleményeket.

Nyitókép: pixabay.com