Márki-Zay Péter közleménye a Földeákra kitelepített családról

A polgármester arra reagált, hogy Földeákon hatalmas a felháborodás a Vásárhelyről kitelepített nyolcgyermekes család miatt.

Az ügyben tegnap Hajnal Gábor, Földeák polgármestere tartott sajtótájékoztatót, aki elmondta: Márki-Zay Péter annak ellenére telepített be egy 8 gyermekes családot a faluba, hogy a polgármester jelezte neki, megvásárolnák a vásárhelyi önkormányzat tulajdonában lévő ingatlant. Az erről szóló cikkünket ITT olvashatja.

Ma Márki-Zay Péter az alábbi közleményt adta ki, amit változtatás nélkül közzéteszünk oldalunkon:

“SAJTÓKÖZLEMÉNY – VÁLASZ HAJNAL GÁBOR FÖLDEÁKI POLGÁRMESTER ÚR NYILATKOZATÁRA

A szolidaritásunkat és felzárkóztatási tevékenységünket kritizálva tartott sajtótájékoztatót a tegnapi napon Hajnal Gábor, Földeák polgármestere. Az ügy hátterében az áll, hogy a tavaly októberben vele személyesen előzetesen megbeszéltek szerint nemrégiben beköltöztettünk egy vásárhelyi családot a Földeák községben található ingatlanunkba. Az ingatlant korábban a város hiába próbálta eladni, akkor Földeák sem jelentkezett vételi szándékával, ezt polgármester úr már csak a személyes találkozónk után jelezte, miután a lakást már felajánlottuk az okozott problémák miatt a korábbi lakóhelyéről kilakoltatott családnak, akik azt el is fogadták.

Határozott álláspontom, hogy a felzárkóztatás több évtizedes kudarca arra vezethető vissza, hogy a Fidesz-vezetés a balliberális kormányokhoz hasonlóan csak szavak szintjén elkötelezett a rászorulók felzárkóztatására, látványosan egyedül Farkas Flóriánt sikerült felzárkóztatnia. Hódmezővásárhelyen mi új lakásrendeletet vezettünk be, miszerint a város szűkös erőforrásaiból azon családokat támogatjuk, akik maguk is mindent megtesznek a saját felzárkózásukért – akik erre nem hajlandóak, saját gyermekeik iskoláztatásáról nem gondoskodnak, környezetüket nem tartják tisztán, nem tartják be a közösségi együttélés szabályait, rendszeresen komoly anyagi károkat okoznak az önkormányzatnak, nem kaphatnak támogatást.

A szóban forgó család esetében is ezért került sor a Dobó utcai lakásból való kilakoltatásra. Éppen a városvezetés szociális érzékenységét mutatja, hogy a családsegítőkkel való konzultációt követően különleges méltányosságból ajánlottuk fel egyetlen lehetőségként a földeáki ingatlanunkat átmeneti lehetőségként, amíg a beilleszkedésükkel a településen semmilyen probléma nem merül fel.

Hajnal Gábor tavaly októberben rendkívül barátságosan fogadott és megbeszéltük ezt a valóban kényes kérdést is, tudomásul vette, hogy Hódmezővásárhelyen nem találtunk elhelyezési lehetőséget a családnak és ígéretet tett, hogy a maguk részéről elősegítik a földeáki beilleszkedésüket – amiért én a városunk nevében azóta is rendkívül hálás vagyok. Természetesen, amennyiben a család ezzel a számukra utolsó lehetőségként felajánlott segítséggel nem hajlandó élni és újabb problémák merülnek fel, Hódmezővásárhely azonnali hatállyal felmondja a szerződésüket és kiüríti az ingatlant.

Dr. Márki-Zay Péter polgármester”

Fotó: Hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal