Első világháborús hősi emlékmű avattak Bácskossuthfalván 7

Április 3-án ünnepélyes alkalomra gyűltek össze Bácskossuthfalván a délvidéki magyarok és az anyaországi vendégek.

Az ünnepi műsor után a megjelenteket a helyi polgármester, Seffer Attila köszöntötte. Megköszönte a Magyar Kormány ès a Nemzetpolitikai Államtitkársàg segítsègét ès anyagi tàmogatàsát az emlèkmű 2018-as felújításában. Potápi Árpád János nemzetpolitikàèrt felelős államtitkár beszèdében méltatta a helyiek első világháborús erőfeszítéseit. A legújabb kutatások szeint több mint 300 fő a hősi halottak szàma. Kitért a jelenre is. Felhívta a figyelmet a közelgő európai parlamenti választás fontosságára, amellyel most már a helyiek is élhetnek.

Első világháborús hősi emlékmű avattak Bácskossuthfalván

Ezután Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott ünnepi beszédet. Az emlékmű felàllítàsa nem más, mint nemzetépítés, – mondotta többek között. Ő is megköszönte a Magyar Kormány segítsègèt és tàmogatását az emlèkmű felújítàsában. A beszédekből megtudhattuk azt is, hogy ez a legnagyobb délvidéki első világháborús hősi emlékmű. Ennek az 1942-43-as megépülését megelőző tervezèsében Bálint Lajosnak meghatározó szerepe volt. A fiának, vitéz Bàlint Lajosnak, a Kàrpàt-medencei Vitèzi Rend székkapitányának ez nagyon megható lehetett, hiszen ő is részt vett az ünnepségen. A törtènelmi egyházak képviselői megàldottàk az emlékművet. Ezt követően lelepleztèk az emlèkkövet, majd a koszorúzásokra került sor. Először az összes szónok és megjelent méltósàg, köztük Pàsztor Istvàn, a VMSZ elnöke koszorúzott. Ezutàn vitéz Pintér Istvàn törzskapitány a Kàrpàt-medencei Vitézi Rend koszorúját helyezte el. Ezt követte vitèz Bàlint Lajos délvidéki székkapitànynak a koszorúja. Végül a VMDK koszorúzott. Rendkívül nagy èlmènyt jelentett, hogy a Kàrpàt-medencei Vitèzi Rendnek ès délvidèki székkapitànyának köszönhetően részt vehettünk ezen a csodálatos rendezvényen.

Első világháborús hősi emlékmű avattak Bácskossuthfalván 8

vitéz Pintér István
a Kárpát-medencei Vitézi Rend törzskapitánya

Első világháborús hősi emlékmű avattak Bácskossuthfalván 1 Első világháborús hősi emlékmű avattak Bácskossuthfalván 2 Első világháborús hősi emlékmű avattak Bácskossuthfalván 3 Első világháborús hősi emlékmű avattak Bácskossuthfalván 4 Első világháborús hősi emlékmű avattak Bácskossuthfalván 5 Első világháborús hősi emlékmű avattak Bácskossuthfalván 6