Csecsemőhalál

Szakértői meghallgatásokkal folytatódik ma az év legfelkavaróbb büntetőpere, melyben a Márki-Zay család érintettsége is felmerült.

A Budapest Környéki Törvényszéken szakértői meghallgatásokat tartanak a mai napon abban a büntetőperben, melynek vádlottjai kiskorú sérelmére elkövetett emberölés bűntett miatt ülnek a vádlottak padján. Az országos sajtó által az idei esztendő legfelkavaróbb büntetőügyeként emlegetett történet egy hathetes csecsemő több évvel ezelőtti tragédiájának körülményeit igyekszik tisztázni, és felelőseit megtalálni.

Többször megírtuk már: egyre inkább úgy tűnik, L. Endre tragédiájának hátterében a felnőttek felelőtlensége áll, pontosabban az, hogy a pici nem kapta meg a kötelezően előírt K-vitamin-profilaxist (adagolást). Az ügyben egyelőre tanúként hallgatták pedig Márki-Zayné Vincze Felícia vásárhelyi szülésznőt: ő vezette fel az otthonszülést, illetve családi cégük, az akkoriban Márki-Zay Péter által ügyvezetett A Te Szülésed Kft. közreműködött az esetnél mint egészségügyi szolgáltató.

Ahogy arról beszámoltunk, csecsemőkorú gyermekük megölésével az egyébként oltásellenes, ezoterikus szemléletű L. házaspárt vádolják. A kis L. Endre 2013-ban agyvérzésben hunyt el, a vádirat szerint azért, mert nem kapta meg a véralvadást segítő K-vitamin-profilaxist. A vádhatóság azt is közölte: amikor a baba rosszul lett, a szülők nem fordultak orvoshoz, később pedig az ellátást akadályozták. A január 4-i tárgyaláson a tanúk felelősségét is firtatta a bíró: A Te Szülésed Kft. vezetője és munkatársai, valamint a gyermek háziorvosa kapott kemény kérdéseket.

Az említett tárgyaláson kiderült: bár a protokoll szerint a szülésnél a szintetikus K1-vitaminból, az ún. fitomenadionból a születéskor kell megkapni az első adagot az újszülöttnek, Endre baba esetében ez nem történt meg. „A bíró kérdésére [Márki-Zayné] Vincze Felícia azt felelte, csak akkor szokott K-vitamint adni, ha a szülő kéri, és ő ellátta azzal a tanáccsal L.-éket, hogy legkésőbb öt napon belül adjanak a babának K-vitamint, és ez szerepelt a születés után átadott dokumentációban is. A vádlottak azt vallották, nem emlékeznek arra, hogy ilyen információ elhangzott volna” – írta akkor a 24.hu.

A Szégyenpad.com egészségügyi tényfeltáró portál akkori összefoglalója szerint Márki-Zayné tanúként azt is előadta, hogy a vérzékenység megelőzésére szolgáló K-vitamin-profilaxis szükségessége megkérdőjelezhető. Emellett azt is megemlítette, azért is szkeptikus a K-vitamin kérdésében, mert egy bizonyos szakkönyvében arról is olvasott, hogy az leukémiát, vérrákot is okozhat. Érdekes módon L. Csaba elsőrendű vádlott az egyik február végi tárgyaláson ugyancsak hosszasan, hazai és külföldi forrásokat sorolva fejtegette, hogy a K-vitamin szükségességéről nézete szerint nincs nemzetközi tudományos egyetértés sem, és akár rákot is okozhat…

Az országos sajtóban azóta felmerült, az otthonszülést levezető Márki-Zayné Vincze Felícia akár tanúból vádlott is lehet ebben az ügyben. Ő tehát elismerte, hogy szülésznő-dúlaként nem adta be a K-vitamint, de vitatja, hogy ez joga vagy pláne kötelessége lett volna, illetve az otthonszüléssel kapcsolatos kiforratlan szabályozási környezetet hibáztatja. Szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet, abban az időben négy különböző egészségügyi-szakmai protokoll is előírta, hogy az újszülöttek K-vitamin-profilaxist kapjanak.

A vásárhelyi polgármester és felesége többször, például a 24.hu-nak adott közös nagyinterjúban is leszögezték: nem tartják magukat felelősnek a cégüknél született kisbaba halála miatt. A szülésznő kitart mellette, nem az ő feladata volt a K-vitamin beadása. A K-vitaminnal kapcsolatos, nem is oly burkolt kritikái miatt viszont komoly támadásokat kaptak, például az ismert és elismert gyermekorvos Novák Hunortól. „Aki a K-vitamin elleni propagandát terjeszti, az totális szakmaiatlanságáról tesz tanúbizonyságot, az a sötét középkort képviseli a modern orvoslás helyett, és súlyosan veszélyezteti a gyerekek életét is” – írta a szakember.

A másodrendű vádlott édesanya ügyvédje szerint viszont a Márki-Zayék családi vállalkozásaként működő A Te Szülésed Kft.-nél már L. Endre születésének pillanatában teljesen jogszerűen lehetett volna K-vitamin, és azt be is adhatták volna. „Az egészségügyi személyzet – dolgozzék intézményben vagy azon kívül – elsődleges feladata az emberi élet védelme. Ez az elv mindent felülír” – fejtette ki a 24.hu-nak Várdai Viktória Jáde ügyvéd, aki szerint bár az ezzel kapcsolatos szakmai protokoll ajánlás, nem jogszabály, de „a betartása a törvény alapján számon kérhető az egészségügyi szolgáltatótól”.

A legutóbbi két, rendkívül feszült hangulatú február végi tárgyaláson is főszerepet kapott a K-vitamin kérdése, tekintettel arra, a kisbaba halálához köze lehetett annak, hogy a születésekor, majd az azt követő időszakban nem adták be neki a K-vitamint. Bemutattak egy az édesapa által 2013-ban a kórházban készített videófelvételt is. Ebből kiderült, az akkori osztályvezető főorvos egyértelműen kijelentette: az agyvérzés hátterében az állt, vagyis az volt a baj, hogy a baba nem kapott K-vitamint, emiatt került kórházba, és ezért történt később a tragédia.

Ez lehet a kulcskérdés a mai tárgyaláson is tehát, melyen több szakértőt kérdez ki a bíróság a csecsemő halálával kapcsolatban.

Illusztráció: pixabay.com