Bármelyik percben útnak indulhat a migránskaraván Görögországból

Bármelyik pillanatban útnak indulhat az első migránskaraván Görögországból, egyelőre még gyülekeznek az illegális bevándorlók a thesszaloniki menekülttábor körül – hallható az M1 rendkívüli híradójában. Az M1 legfrissebb tudósítása szerint a migránsok rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal oszlatták a tömeget -írja az origo.hu.

Az M1 rendkívüli híradóban jelentkezett be a thesszaloniki menekülttábor környékéről. A köztelevízió tudósítója arról számolt be, hogy az elmúlt órákban folyamatosan nőtt a migránsok száma a tábor mellett, ahol felsorakoztak a rohamrendőrök is. Jelenleg több száz illegális bevándorló van a helyszínen, állítólag egy környező táborból is csatlakoztak hozzájuk, és vannak, akik kifejezetten ezért jöttek Szalonikibe. “A migránsok azt mondják, el akarják érni a „kritikus tömeget”, abban bíznak, hogy ebben az esetben nem tudják őket feltartóztatni. Macedónia, Szerbia és Bosznia irányába, majd onnan az Európai Unióba indulnának” – közölte a tudósító.

A kitörési kísérletet a helyszínen lévő bevándorlók azzal indokolták, hogy az „nem élet”, ami a görög táborokban van, hiszen ott vannak évek óta, és nincs előrelépés a menekültügyi eljárásokban.

A köztelevízió kedden is foglalkozott a témával, akkor arról számoltak be, hogy Szalonikiben hivatalosan négyezer migráns várakozik, a befogadóközpontok rendkívül túlzsúfoltak. A televíziónak többen is arról beszéltek, hogy csatlakozni szeretnének ahhoz a karavánhoz, amely a tervek szerint a héten elindul az Európai Unió felé.

Szakértő: Ebből baj lehet

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-nek nyilatkozva azt mondta, hogyha többezres vagy tízezres tömeg indul el, azt rendőri erőkkel „szinte lehetetlen” úgy megállítani, hogy ne történjenek komoly atrocitások. Az a kérdés, hogy a görög kormány milyen politikai döntést hoz: megállítja-e a karavánt, vagy – ahogy az elmúlt években – „tessék-lássék intézkedések” után gyakorlatilag útnak indítják ezt a csapatot – tette hozzá.

Gulyás Gergely: Készek vagyunk megvédeni az országot

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón úgy fogalmazott, hogy a kormány tisztában van a migránskaraván okozta veszélyekkel. Nem tudni, hogy ez valósággá válik-e, de ha igen, a magyar határvédelem felkészült, és képes megvédeni az országot – közölte.

Orbán Balázs: Lépjen az EU

A magyar kormány azt várja az Európai Unió illetékes szerveitől, hogy lépjenek fel a migránskaravánok ellen, akadályozzák meg, hogy elinduljanak – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerdai nyilatkozatában. A politikus elmondta, Magyarország mindenképpen megvédi a határait, és a kerítés állni fog, de azt, hogy a migránskaravánok az unió területére lépjenek, bármi áron meg kell akadályozni, hiszen nincs más megoldás. Az államtitkár szerint az látszik egyébként, hogy a karavánokat az interneten, a közösségi média segítségével szervezik. “Ez nem lehet véletlen” – emelte ki, hozzátéve, hogy a karavánoknak az a célja, hogy nyomás alá helyezzék az illegális bevándorlást nem támogató tagállamokat, és ezzel elérjék, hogy “kinyissák a kapukat, a határokat.”

Forrás: origo.hu

Kép: MTI