Újabb pofátlan húzás Márki-Zaytól, ezúttal Földeákon 1

Hódmezővásárhely polgármestere úgy kezeli a mintegy 3000 fős települést, mintha gyarmat lenne. Annak ellenére telepített be egy 8 gyermekes családot a faluba, hogy a polgármester jelezte neki, megvásárolnák a vásárhelyi önkormányzat tulajdonában lévő ingatlant, amelyet később a már ott élő rászoruló családok bérelhettek volna.

Eddig sem nagyon volt titok, hogy ahol Márki-Zay Péter megjelenik az országban, majdnem mindig botrány születik. Azt, hogy milyen stílusban „tárgyal”, és mennyire lenézni a kisebb települések polgármestereit, most Hajnal Gábor, Földeák polgármestere is megtapasztalhatta.

Márki-Zay Péter tavaly október 26-án látogatott el hozzá, miután korábban már két alkalommal hakni más elfoglaltság miatt lemondta a találkozót. Egy órás bájcsevej után aztán kiderült, nem csak ismerkedni érkezett, hanem nagyon is konkrét céllal. A hódmezővásárhelyi önkormányzatnak ugyanis van egy lakóingatlana Földeákon, amely a korábban ott élő idős asszony halála után megüresedett.

– Ezen a négyszemközti találkozón tényként közölte, hogy ebbe az ingatlanba egy olyan, 8 gyermekes családot fog büntetésből kitelepíteni, akikkel Hódmezővásárhelyen már nem tudnak mit kezdeni

– mondta el Hajnal Gábor.

A polgármester hozzátette, személyiségi jogok miatt nem akar részleteket közölni, de Márki-Zay Péter azt is elmondta neki, hogy Hódmezővásárhelyen sok probléma volt ezzel a családdal, 2 gyermekük jelenleg is nevelőszülőknél van.

Újabb pofátlan húzás Márki-Zaytól, ezúttal Földeákon 2

Hajnal Gábor néhány nappal később beszámolt erről a látogatásról a képviselő-testületnek, amely ezután november 8-án azt a döntést hozta, hogy bár Földeák nem gazdag település, de inkább vásárolják meg az ingatlant, amiről egyébként tájékoztatták is a hódmezővásárhelyi önkormányzatot.

– Nálunk is vannak rászorulók, akik akár a rendbehozása után később bérlakásként meg is igényelhetnék

– utalt rá a polgármester, mi lett volna a céljuk az ingatlannal.

A hódmezővásárhelyi önkormányzattól azonban nem reagált senki a vásárlási ajánlatra, miközben tudjuk, hogy amennyiben Márki-Zay érdeke úgy kívánja, akkor ilyen ügyben nagyon is tud gyorsan és határozottan intézkedni (lásd még: Nagy Ernő lakásbotrány). Ehelyett azonban egyszer csak megjelent a család a településen.

Újabb pofátlan húzás Márki-Zaytól, ezúttal Földeákon

– Ez a történet egy 8 gyermekes család megbüntetéséről szól, és egy 3000 fős közösség megszégyenítéséről. Márki-Zay Péter nem párbeszédet kezdeményezett, hanem tényt közölt, amihez nincs joga, ezért döntöttem úgy, hogy ezt az ügyet nyilvánosságra hozom – mondta el Hajnal Gábor.

A polgármester hozzátette: Vásárhely vezetőjének az lenne a dolga, hogy a család beilleszkedését ott próbálja meg segíteni, ahol eddig éltek, nem pedig kiszakítani a gyerekeket a közösségükből, egyfajta büntetőtelepként kezelve Földeákot.

További érdekesség az ügyben, hogy az említett ingatlan a benne élő idős asszony halála után egyébként is eladásra lett meghirdetve, mintegy 2,8 millió forintért. A szándék tehát korábban megvolt az eladásra, azt nem a földeáki önkormányzat találta ki. Márki-Zay Péter döntése így megint csak azt erősíti, hogy tényleg az áll a dolgok hátterében, hogy egyszerűen meg akart szabadulni a családtól.

Hajnal Gábor polgármester most mindenesetre arra szólította fel a hódmezővásárhelyi polgármestert, hogy ha valóban annyira keresztény, szolidáris ember, mint aminek mondja magát, és valóban szívügye a hátrányos helyzetű családok felzárkóztatása, mint amennyire beszél róla, akkor a kitelepítés helyett segítse a beilleszkedésüket Hódmezővásárhelyen.

Az üggyel kapcsolatosan elküldjük kérdéseinket Márki-Zay Péternek is, hátha válaszol. Mert egyelőre csak annyi biztos, hogy megint óriási botrányt kavart…

Nagy Szabolcs

Makó Híradó