Pesti Srácok: Márki-Zay Péternek még az öltöztetője is csak hazudja a sikert

Látta már a kedves olvasó a 2019-as Abu Dhabi-i speciális olimpián szerepelt magyar csapat formaruháját? Nem? Sajnálhatja, mert elképesztő sikert ért el vele Herczeg Zoltán ruhatervező, kormányellenes agitátor, valamint a két szerep ötvözeteként Márki-Zay Péter öltöztető lakája. Herczeg minden erejével próbál betüremkedni az ellenzéki cirkuszra vetülő fénycsóvába, de ez a mostani „sikere“ valójában pontosan méltó az álhírgyáros ellenzékhez. Még mindig a sírás és a nevetés közt tépelődünk – olvasható a PestiSrácokon.

Nagy kár lenne, ha ez csak valami megkésett április 1-jei tréfa lenne az ellenzék-szerte híres ruhatervezőtől, mert a saját Facebook-oldalán közreadott hencegése tökéletes összhangban áll a saját maga által írt Wikipédia-adatlapjával. Ott futottunk bele ebbe a csodába, és olyan művészetélménnyel gazdagodtunk, amilyenre sosem számítottunk volna egy lexikontól:

Munkássága hatósugara a kezdeti, hétköznapi polgárpukkasztástól és a művészvilág szereplőinek készített egyedi, színpadi viseleteitől elindulva keresztülvág a világcégek felkérésére tervezett és gyártott formaruhák sokaságán át, s mintegy másfél évtized alatt hazája legismertebb divattervezői közé emeli őt. A lendület, az alkotói kedv megállíthatatlanul keresi az igazi, saját ösvényt. Kollekciói időről időre egyre nagyobb formátumban és egyre jellegzetesebb módon, meghökkentő ötletektől vezérelve kerülnek a közönség elé. Munkatempója hamar alkalmazkodik a lehetetlenül szűk határidők teljesítéséhez, évente 3-4 divatbemutatót tudhat magáénak.

Ez derül ki tehát az O1G pólóit csekély tízezer forintért kínáló Herczegről, aki Hadházy Ákos lyukas zokniját is újra cserélte, és majd beleszakad, hogy az ellenzéki ingyencirkuszra vetülő médiafigyelemben kikönyökölje a saját hírnevét. Azok kedvéért, akiknek a fenti tömény önajnározásban nem tűnt volna fel, még azt is közölte, hogy az önirónia is inspirálja alkotó folyamatait. Őszintén szólva reméljük, hogy ő maga írta ezt a Wikipédia-adatlapot, mert ha egy rosszakarója tömte tele ennyi rettenetes modorossággal, az igazán szemét húzás.

„GRATULÁLOK ZOLI! ANNYIRA MEGÉRDEMELTED!”

Most, hogy behatóan megismerkedtünk ezzel a szerény emberrel, lássuk, milyen az, amikor Herczeg Zoltánt valami igazán fontos és nagy cég, illetve szervezet kéri fel formaruhák készítésére!

Pesti Srácok: Márki-Zay Péternek még az öltöztetője is csak hazudja a sikert 1

Csak tolulnak egymás után a kérdések. Mit jelent, hogy első helyen hozza az ő formaruháit? Hogyan lehet jutalmat fizetségül kiutalni? És ezek még a lényegtelen kérdések. Sokkal lényegesebb, hogy miféle skizofrénia és szociopátia írat az emberrel ilyen kamuszöveget, hogy aztán besöpörhesse érte a kis rajongói gratulációkat, amelyek persze menetrendszerűen meg is érkeztek.

A Speciális Olimpiai Játékok nem összekeverendők a paralimpiai játékokkal. A speciális nyári, illetve téli olimpiákon csak az értelmi fogyatékossággal élő emberek mérhetik össze a sportteljesítményüket, a rendes olimpiákhoz és a paralimpiákhoz hasonlóan négyévente.

Azért a biztonság kedvéért nézzük meg az említett magyar formaruhákat is, amelyek állítólag lenyűgözték az arab szervezőket!

Pesti Srácok: Márki-Zay Péternek még az öltöztetője is csak hazudja a sikert 2

Ez nem egy falunapi mulatós előadás; a magyar csapat tényleg ebben a formaruhában ment a speciális olimpiára. Pirosban maga a zseniális tervező. (fotó: specialolympics.hu)

FURCSA ARAB ALÁÍRÁSOK

Néhány apró gond viszont sajnos van ezzel az egésszel. Arab Egyesült Olimpiai Bizottság például nem létezik, csak Arab Nemzeti Olimpiai Bizottságok Föderációja. Elírta volna Herczeg? Meglehet, hiszen bonyolultak ezek a kacifántos elnevezések. Az Arab Nemzeti Olimpiai Bizottságok Föderációjának elnöke Navaf bin Fajszál szaúdi herceg, a Herczeg Zoltán által bemutatott lapot elnökként aláíró Abdullah al Habart Zayed pedig nem létezik. Sajnos a Herczeg Zoltán számítógépére (vagy arra a gépre, amelyen photoshopolták ezt a remekművet) letöltött arab betűtípusban nem volt meg az a jel sem, amelyet alulról a második sor elejére (jobbra) szerettek volna írni.

Pesti Srácok: Márki-Zay Péternek még az öltöztetője is csak hazudja a sikert 3

Ennél is jobbak viszont az aláírások. Azt tudjuk, hogy az arabok jobbról balra írnak, azt viszont eddig nem is sejtettük, hogy nem a vonalra, hanem a vonal alá írják a nevüket. Azt pedig még kevésbé sejtettük, hogy arab emberek aláírásai nem olyanok, mintha kézzel írt arab betűk lennének, hanem inkább fejjel lefelé fordított európai aláírásoknak tűnnek.

Stephen is gratulál – ahogy Jeszenszky Zsolt már oda is írta a hencegő ruhatervezőnek.

Pesti Srácok: Márki-Zay Péternek még az öltöztetője is csak hazudja a sikert 4

Forrás: pestisracok.hu
Borítókép: varosikurir.hu